Petković za "Vijesti": Podgorica je uvaljivala "vruće krompire", decentralizacija je jedino rješenje

"Ne tražimo mi ništa tuđe, niti da nam se daje ono što nije naše, ali tražimo da novac koji se ovdje zaradi, bude prvenstveo ovdje i investiran"

36899 pregleda 59 komentar(a)
Tražimo da novac koji se ovdje zaradi, bude ovdje i investiran: Petković -, Foto: Siniša Luković
Tražimo da novac koji se ovdje zaradi, bude ovdje i investiran: Petković -, Foto: Siniša Luković

Najveći problemi sa kojima se suočava Tivat nisu generisani na lokalnom nivou već ih je stvorila zvanična Podgorica koja je centralizovala većinu nadležnosti i lokalnoj upravi u ruke uvaljivala razne "vruće krompire" u gazdovanju prostorom, saobraćaju, zdravstvu, prosvjeti rekao je nosilac izborne liste Bokeškog foruma (BF) za lokalne izbore u Tivtu, Andrija Petković.

On je za "Vijesti" rekao da je odgovor BF-a na to je još veće zalaganje za decentralizaciju, bolja međusobna saradnja bokeških opština i Boka kao region, kao posebna regionalna cjelina u okviru Crne Gore.

"Decentralizacija je jedino rješenje. Ne tražimo mi ništa tuđe, niti da nam se daje ono što nije naše, ali tražimo da novac koji se ovdje zaradi, bude prvenstveo ovdje i investiran. Ne možemo prihvatiti da se milijardu eura baca na gradnju auto-puta Smokovac-Mateševo od 'niđe do ništa', a da istovremeno Jadranska magistrala koja je žila kuvacica turizma u Crnoj Gori, godinama ostaje u ovakvom, zastiđe stanju, gora nego 1962. kada je napravljena", istče Petković.

Tivat, kako dodaje, ima brojna ograničenja koja proizilaze iz višedecenijske nebrige države da pravovremeno razvija ovdašnju saobraćajnu, prosvjetnu i drugu infrastrukturu i javne objekte.

U BF-u smatraju da gradu pod hitno treba zaobilaznica, a ne bulevar koji bi prolazio kroz srce Tivta.

Petković naglašava da bi se novac za to mogao postepeno dobijati iz većeg doprinosa koji lokalnoj upravi trebalo da plaćaju oni koju upravljaju velikim privrednim monopolima, poput aerodroma ili trajektnog prelaza Kamenari-Lepetane.

"Neshvatljivo je da privatna kompanija Pomorski saobraćaj godinama ima monopol na trajektni prevoz u Boki i da za to državi plaća mrvice, a opštinama Tivat i Herceg Novi preko kojih prelaze sva ta vozila što se transportuju trajektom, ne daje bukvalno ništa. To se pod hitno mora mijenjati", poručuje Petković.

Dodaje da se BF zalaže za unapređenje i dalju diverzifikaciju turističke ponude Tivta, odnosno izgradnju adekvatnih dodatnih sadržaja za animaciju i motivisanje turista da dođu.

"Treba nam bolja sportska infrastruktura kojom ćemo produžiti period trajanja sezone, odnosno privlačiti nove goste u obliku sportskih ekipa što će ovdje dolaziti na pripreme tokom zimskih mjeseci. Tivtu treba zatvoreni bazen i modernizovana sportska dvorana, a imamo i ogroman neiskorišćeni potencijal za razvoj raznih oblika zdravstvenog turizma. Ugradnja zubnog implanta npr. u Švajcarskoj, košta 2.500 eura po zubu, a ovdje kod nas je to desetostruko jeftinije, pa zašto ne bi smo privukli i takvu kategoriju gostiju koji bi došli za medicinsku uslugu i istovremeno nam ostavili dosta novca u ugostiteljskim i smještajnim objektima", naglašava nosilac liste BF.

Petković je poručio da iako su u BF-u urbana ekipa, neće aplaudirati nekome ko danas u 21. vijeku prospe malo asfalta po ulicama i postavi nekoliko sijalica javne rasvjete, jer je to nešto što se odavno podrazumijeva u svakom gradu, te da BF insistira na ozbiljnim i dugoročnim ulaganjima u kapitalnu infrastrukturu i javne objekte koji će unaprijediti život lokalnog stanovništva, ali i turističku ponudu grada.

Na pitanje na koga BF računa kao potencijalnog koalicionog partnera nakon izbora, Petković je odgovorio da takvu odluku treba da donese Skupština ali da on najrađe ne bi ni sa kime.

"Smučili su nam se svi, ali ipak prednost dajemo građanskim listama, odnosno dijelu naših koalicionih partnera u dosadašnjoj lokalnoj upravi Tivta. Kažem dio, jer je sa nekima od njih bilo jako teško sarađivati, ali je ovaj drugi dio nama značajan partner i po svjetonazoru i po svojoj viziji budućeg razvoja Tivta", kazao je Petković.

Na pitanje da li dolazi u obzir saradnja BF sa DPS-om i njegovim koalicionim partnerima SD, SDP i LP, on je odgovorio da su "i to građani Tivta".

"Nisu oni svi lopovi, i nisu tamo svi radili to što je prethodna DPS vlast Tivta činila. Postoje raznorazni oblici saradnje, ali u ovom trenutku ja nisam ovlašćen da dajem odgovor na to pitanje. O tome treba pričati nakon izbora, a lično mislim da će i jedna i druga strana koje su sada glavni takmaci na izborima, gledati da ukoliko budu u mogućnosti, poslije zaobiđu BF. Međutim, smatram da to neće moći da urade", zaključio je Petković.

Bonus video: