Vujičić: Ukidanje moratorijuma je nešto najgore što je Abazović uradio Budvanima i Budvi

"Svojom odlukom kao predsjednik partije zelenih stali ste na stranu investitora, koji će ukidanjem moratorijuma definitivno uništit šansu za održivi razvoj građana Budve"

4443 pregleda 5 komentar(a)
Vujičić, Foto: Vuk Lajović
Vujičić, Foto: Vuk Lajović

Božidar Vujičić, nosilac izborne liste "Građanske akcije - Za bolju Budvu, dr Božidar Vujičić" uputio je otvoreno pismo premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću u kome navodi da ukidanje moratorijuma na "DUP Budva Centar" i "DUP Bečići” nešto je najgore što je Abazović mogao da uradi Budvanima i Budvi.

"Premijer koji je izgubio povjernje većine u skupštini, ukidanjem moratorijuma obesmislio je izradu Prostorno urbanističkog plana za Budvu. Dok se Prostorno urbanisitički plan završi, kako kaže premijer za par mjeseci, investitori će dobiti dokumentaciju za betonitanje Budve i Bečića i obesmisliće Prostorno-urbanistički plan", naveo je Vujičić i poručio:

"Gospodine Abazoviću, Građanska akcija vam je kao predsjedniku Nacionalnog Savjeta za borbu protiv visoke korupcije dostavila inicijativu, 22.02.2021. godine, kojom vas je izmeđuostalog upoznala sledeće: Da se na osnovu člana 162 6 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, koji je prestao da važi 2017. godine, još uvijek u Crnoj Gori koristi 330 lokalnih planskih dokumenata, kojima je istekao rok važenja, određen odlukama o usvajanju istih", rekao je Vujičić.

Kako kaže, posebno su mu ukazali zašto je potrebno hitno prestati sa izgradnjom na osnovu Dup-a Bečići i Dup-a Budva Centar.

"Pored činjenice da su prestali da važe 2014. godine, inspektorka za urbanizam Bisera Alihođić je utvrdila da planovi nisu donijeti u skladu sa zakonom. Zbog mnogih nepravilnosti u izradi planova, inspektorica je utvrdila da planovi nisu ovjereni od strane ovlašćenih lica u firmi 'Del-projekta' d.o.o Budva i 'AG Info plana' Budva, koje su bile angažovane od strane opštine za izradu planova i koje su ispunjavale uslove za izradu planskog dokumenta, već su ovjereni od strane prof. Ralevića ispred Arhitektonskog fakulteta-Univerziteta u Beogradu, koji nije ispunjavao uslove za izradu planskih dokumenata", istakao je Vujičić.

Jedino u ova dva plana, kako je naglasio, umjesto maksimalne spratnosti ili maksimalne visinske kote, koristi se termin preporučena spratnost i maksimalno preporučena spratnost, koje termine ne prepoznaje zakonodavstvo Crne Gore.

"Dostavili smo vam, kao dokaz da su planovi prestali da važe, presudu vijeća sudija Upravnog suda, kojom sudije poništavaju saglasnost glavnog državnog arhitekte za izgradnju u jednom od planova, koja je izdata 2018. godine, zato što je sud utvrdio da je saglasnost izdata nakon isteka roka važenja plana", navodi Vujičić.

Kaže da je planove usvojila OKG Demokratske partije socijalista iz Budve.

"Kojoj ste se vi priključili ukidanjem moratorijuma. Svojom odlukom kao predsjednik partije zelenih stali ste na stranu investitora, koji će ukidanjem moratorijuma definitivno uništit šansu za održivi razvoj građana Budve. Da su planovi kojim slučajem u Ulcinju ne bi ukidali moratorijum. Ukidanjem moratorijuma definitivno ste pokazali pravo lice, gospodine Abazoviću vi ste do sada najbolji glumac, kojem je odlukom o ukidanju moratorijuma, pala maska sa lica. Izgubili ste povjerenje mnogih građana opštine Budva, vjerujem i Crne Gore", zaključio je Vujičić.

Bonus video: