Gvozdenović: Četvrtina lista za lokalne izbore nezakonita

"Ove nezakonitosti odnose se na nepoštovanje odredbi Zakona o izboru odbornika (ZOIP) da na izbornoj listi mora biti najmanje 30 odsto kandidata manje zastupljenog pola i da među svaka četiri kandidata na listi mora biti najmanje jedan kandidat manje zastupljenog pola (član 39a)"

7615 pregleda 6 komentar(a)
Gvozdenović, Foto: CDT
Gvozdenović, Foto: CDT

Od ukupnog broja izbornih lista kojima su opštinske izborne komisije (OIK) omogućile učešće na predstojećim lokalnim izborima njih čak 24 odsto su nezakonito proglašene, navodi se u saopštenju Centra za demokratsku tranziciju (CDT), koji je potpisala Milena Gvozdenović, zamjenica programskog direktora.

"Analitički tim CDT utvrdio je nezakonitosti kod 23 liste i to: Kolašinu pet, Plavu četiri, Rožajama tri, Baru tri, Bijelom Polju dvije, Plužinama dvije, Danilovgradu dvije, Žabljaku jednu i Pljevljima jednu. U slučaju kada liste imaju ove nedostatke i kad opštinske izborne komisije nijesu reagovale i zatražile njihovo ispravljanje u propisanoj proceduri, jedini zakoniti postupak je da ove komisije odbiju proglašenje takvih lista, jer nezakonite liste ne mogu učestvovati na izborima", navela je Gvozdenović.

Ove nezakonitosti, kaže ona, odnose se na nepoštovanje odredbi Zakona o izboru odbornika (ZOIP) da na izbornoj listi mora biti najmanje 30 odsto kandidata manje zastupljenog pola i da među svaka četiri kandidata na listi mora biti najmanje jedan kandidat manje zastupljenog pola (član 39a).

"Pokušaj svođenja ovih nezakonitosti na puku tehničku proceduru predstavlja opasno ugrožavanje stečenih izbornih prava i utiče izrazito negativno na sami izborni postupak i ambijent. Takođe, ove opasne pojave nam govore da među partijama postoji partijska solidarnost u kršenju zakona, jer se nijedna lista koja učestvuje na izborima nije javno oglasila da osudi ove pojave i zagovara zakonito sprovođenje izbora", istakla je Gvozdenović.

Dodaje da je ovaj slučaj još jedna potvrda da Crnoj Gori treba nepartijska i profesionalna izborna administracija.

"CDT deceniju unazad zagovara neophodnost ove promjene ali su tokom čitavog tog perioda političke partije, uspijevale da pronađu razloge i izgovore da se ova reforma nikad ne desi. Kada vidimo šta rade njihovi predstavnici u OIK, bude nam sasvim jasno zašto se opiru promjenama - da bi mogli nesmetano da krše zakone, kad god to odgovara njihovom partijskom interesu", kaže Gvozdenović.

Navodi i da su u CDT veoma zabrinuti i razočarani nedostatkom reakcije članica Ženskog kluba u Skupštini Crne Gore.

"Njihov rad smo veoma cijenili i podržavali, ali ako se i u tom klubu formira partijska solidarnost i dogodi ignorisanje ovakvih pojava, onda sva njihova borba i zalaganja nijesu vrijedna nikakve dalje pažnje", zaključila je Gvozdenović.

Bonus video: