Knežević: I dalje nepodnošljivi uslovi života Vesne Pećanac, oni koji su dali riječ da joj najzad pomognu

"Nakon naših silnih obećanja da će se vratiti u normalan građanski život, makar sad u poznim godinama, koje provodi uz krajnje nehumane, ponižavajuće uslove i nebrojena dugovanja i nemaštinu, Vesni Pećanac smo dodijelili državljanstvo, i na tome je sve stalo", istakao je Knežević

6607 pregleda 17 komentar(a)
Knežević, Foto: DNP
Knežević, Foto: DNP

Kao građanin, kulturni i politički poslenik, još jednom upućujem apel našoj cjelokupnoj javnosti povodom i dalje nepodnošljivih uslova života glumice Vesne Pećanac, kojoj je Crna Gora ovoga puta pomogla sve i ništa, saopštio je danas Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF).

"Nakon naših silnih obećanja da će se vratiti u normalan građanski život, makar sad u poznim godinama, koje provodi uz krajnje nehumane, ponižavajuće uslove i nebrojena dugovanja i nemaštinu, Vesni Pećanac smo dodijelili državljanstvo, i na tome je sve stalo", istakao je Knežević, saopšteno je iz DNP.

On je dodao da danas jesmo u turbulentnim političkim vremenima, ali nas to ne smije opravdati pred silnim a neispunjenim obećanjima, koja flagrantno svjedoče da smo na Vesnu Pećanac, nakon određene pompe u medijima, potpuno zaboravili.

"Učinili smo tek prvi korak ka njenom povratku u život dostojan čovjeka i građanina i, u našem već tradicionalnom maniru, ostavili Vesnu Pećanac, kao priznatu umjetnicu i osvjedočenu stradalnicu, da u najgorim mogućim uslovima dotrajava svoj gorki životni vijek. Ovim putem pozivam sve one, koji su dali riječ da će joj pomoći, da se prisjete svoje ljudske obaveze i najzad konkretno pomognu ovoj umjetnici u danima njene životne surove golgote, koja već traje u nedogled. U opštoj nemaštini i nevoljama, odbačena od mnogih koji je ne bi smjeli zaboraviti, Vesna Pećanac i ne zna šta bi sa dobijenim državljanstvom", rekao je Knežević.

Pećanac je u januaru ove godine snimljena u narodnoj kuhinji u Beogradu.

Na Tviteru je tada jedna od korisnica napisala da je Pećanac "redovna korisnica kuhinje Vjerskog dobrotvornog starateljstva".

Režiser Srđan Dragojević, je tada takođe objavio fotografije Pećanac iz narodne kuhinje.

Naveo je da se kao poslanik borio protiv ideje da se u Srbiji ukinu nacionalne penzije za umjetnike.

Kazao je i da je zakon oboren, ali da te penzije nisu dodijeljene sedam godina.

"Nije lijepo da umjetnici dožive ovako nešto", napisao je Dragojević.

Opština Nikšić je nakon toga poručila da je raspoložena da Pećanac, ukoliko pristane, u Nikšiću obezbijede sve uslove za dostojanstven život.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović donio je u aprilu odluku o prijemu Pećanac u crnogorsko državljanstvo.

Pećanac je supruga reditelja Živka Nikolića.

Ostala je upamćena po ulogama u filmovima "U ime naroda", "Ljepota poroka", "Čudo neviđeno", kao i u serijama "Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo", "Oriđinali".

Veliki dio karije provela je u "Ateljeu 212", gdje je ostala upamćena po izvođenju monodrame "O, kakav divan dan".

Bonus video: