Sekretarijat Tužilačkog savjeta: Nijesmo prekršili ograničenje potrošnje tokom izborne kampanje

"Avgust mjesec ne podliježe ograničenju visine mjesečne potrošnje, jer su u tom mjesecu raspisani izbori"

6678 pregleda 1 komentar(a)
Tužilački savjet (arhiva), Foto: Luka Zeković
Tužilački savjet (arhiva), Foto: Luka Zeković

Sekretarijat Tužilačkog savjeta reagovao je na navode NVO MANS, koji je objavio analizu da državne institucije krše ograničenje upotrebe budžetskih sredstava u toku izborne kampanje, pojašnjavajući da je Služba za računovodstvo i finansije u komunikaciji sa predstavnicima Agencije za sprečavanje korupcije dobila informaciju da avgust mjesec ne podliježe ograničenju visine mjesečne potrošnje, jer su u tom mjesecu raspisani izbori - 3. avgust 2022. godine.

Tužilački savjet u saopštenju je naveo da su uvidom u podatke Službe za računovodstvo i finansije Sekretarijata na dan - 1. avgust 2022. godine ustanovili da su plaćene obaveze po osnovu poreza i doprinosa za zarade iz jula mjeseca, te ako to ne bi bilo uzeto u obzir, mjesečna potrošnja u avgustu za ostale izdatke bi bila znatno manja u odnosu na prosječnu ostvarenu potrošnju za prethodnih šest mjeseci.

I na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije u Planu kontrola i nadzora piše da će se sedmično obavljati nadzor nedjeljnih izvještaja, te da poštovanje visine mjesečne potrošnje važi za septembar 2022. godine.

MANS je u analizi naveo da više državnih institucija krši ograničenje upotrebe budžetskih sredstava u toku izborne kampanje.

Oni su naveli da je Tužilački savjet tokom avgusta potrošio oko 28.000 eura.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja ograničava upotrebu državnih sredstva institucijama odnosno zabranjuje "mjesečnu potrošnju veću od prosječne mjesečne potrošnje u prethodnih šest mjeseci od dana raspisivanja do dana održavanja izbora".

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje i prekršajne kazne zbog nepoštovanja zakonskog ograničenja upotrebe državnih sredstava tokom izborne kampanje.

Bonus video: