Abramović: Sprovešćemo koncept urbane mobilnosti u Baru, biće izgrađena pješačka ruta od Šušnja do Sutomora

Abramović navodi i da konkretna primjena praktičnih rješenja predviđa modernizaciju javnog gradskog prevoza, uređenje autobuskih stajališta i uvođenje novih linija koje će omogućiti bolju povezanost centra grada sa prigradskim naseljima, posebno tokom turističke sezone

2869 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Kandidatkinja koalicije "Idemo, ljudi! Demokratski, evropski, ujedinjeno za Bar!" Nina Abramović kazala je da će ta koalicija promovisati koncept održive urbane mobilnosti, koji podrazumijeva razvoj različitih vidova saobraćaja i prezentovanje konkretnih mjera za njihovu realizaciju.

Abramović smatra da prekomjerna upotreba ličnih automobila u užim gradskim sredinama dovodi do gužvi i saobraćajnih nezgoda, emisije štetnih gasova i zagađenja vazduha koji imaju negativne posljedice po zdravlje ljudi, te i da u značajnoj mjeri utiče na hronični nedostatak parking mjesta.

"Po uzoru na mnoge gradove Evropske unije, nova opštinska vlast, čiju će okosnicu činiti Demokrate, Pokret Evropa sad i Ujedinjena Crna Gora, promovisaće koncept održive urbane mobilnosti, koji podrazumijeva razvoj različitih vidova saobraćaja i prezentovanje konkretnih mjera za njihovu realizaciju", saopštila je ona.

Prvi korak u primjeni tog koncepta će biti, kako ističe, izrada Plana urbane mobilnosti koji će sadržati konkretna rješenja koja podrazumijevaju unapređenje saobraćajne infrastrukture, stvaranje i promociju pješačkih zona i uvođenje različitih oblika urbane mobilnosti.

Dodaje i da će zadatak lokalne samouprave biti podizanje svijesti građana o prednostima inovativnih oblika mobilnosti u svakodnevnom životu i promocija lokacija sa smanjenom emisijom štetnih gasova.

Abramović navodi i da konkretna primjena praktičnih rješenja predviđa modernizaciju javnog gradskog prevoza, uređenje autobuskih stajališta i uvođenje novih linija koje će omogućiti bolju povezanost centra grada sa prigradskim naseljima, posebno tokom turističke sezone.

"Budući da zbog svog bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa Stari Bar iz godine u godinu postaje značajna turistička atrakcija gostima iz cijelog svijeta, njegova dostupnost može biti olakšana uvođenjem šatl autobusa, kojim će se povezati sa centrom grada. Takođe, realizacijom pilot projekata biće razvijen koncept kratkoročnog iznajmljivanja trotineta i bicikala, čime će olakšati kretanje tokom ljetnjih mjeseci i smanjiti nivo saobraćajnih gužvi", navodi se u njenom saopštenju.

Prema njenim riječima, biće izgrađena pješačka ruta od Šušnja do Sutomora, kao i biciklističke staze koje će povezivati različite djelove opštine, "s obzirom na činjenicu redovno pješačenje i vožnja bicikla pozitivno utiče na život i zdravlje ljudi".

Bonus video: