Ibrahimović-Hrebičkova: Crna Gora ima jasnu i doglednu evropsku perspektivu

"Prijateljstvo i pomoć Češke na putu Crne Gore ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji veoma je važno za našu državu, posebno u svjetlu aktuelnog predsjedavanja Češke Savjetom EU", kazao je Ibrahimović

1471 pregleda 2 komentar(a)
Hrebičkova i Ibrahimović, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Hrebičkova i Ibrahimović, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Češka je prijatelj Crne Gore i njen iskreni saveznik na putu pristupanja Evropskoj uniji, te će, kao država koja predsjedava Savjetom EU, dati doprinos dinamici integracionih procesa Crne Gore, kazala je ambasadorka te zemlje Janina Hrebičkova, tokom sastanka sa potpredsjednikom Vlade za regionalni razvoj i ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem.

„Crna Gora ima jasnu i doglednu evropsku perspektivu, a u Češkoj ima velikog prijatelja i saveznika u ostvarenju svoje evropske budućnosti. Vjerujem da, pored političke saradnje, postoji mnogo prostora za snaženje privredne saradnje izmedju dvije prijateljske države, posebno u oblasti ulaganja u turizam i energetiku“, naglasila je Hrebičkova, kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Ibrahimović je istakao da Crna Gora veoma cijeni pomoć prijateljske Češke u procesu pridruživanja naše države Evropskoj uniji, kao i lični doprinos ambasadorke Hrebičkove u saradnji dvije države i podsticanju evropskog puta Crne Gore.

„Prijateljstvo i pomoć Češke na putu Crne Gore ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji veoma je važno za našu državu, posebno u svjetlu aktuelnog predsjedavanja Češke Savjetom EU. Snažan pečat toj saradnji daje i ambasadorka Hrebičkova, iskreni prijatelj Crne Gore i snažni saveznik na našem euroatlanskom putu,“ istakao je Ibrahimović.

Dodao je da je prostor za privrednu saradnju dvije države veoma širok i da je tokom skorašnjeg boravka u Češkoj imao niz razgovora na tu temu koji bi, u narednom periodu, trebalo da budu konkretizovani.

Tokom razgovora je bilo riječi i o aktuelnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji na globalnom nivou, posebno u svjetlu agresije Rusije na Ukrajinu, te posljedicama te krize na političku situaciju u Crnoj Gori, regiji i Evropskoj uniji kao i o malignom uticaju Rusije u Crnoj Gori i regionu i posljedicama tog uticaja na euroatlansku perspektivu Zapadne Evrope, dodaju iz MKI.

Sagovornici su se saglasili da Crna Gora, kao ni ostale države regije, nemaju alternativu Evropskoj uniji i evropskim vrijednostima te da je, u tom pravcu, veoma važno da sve političke partije euroatlanske orijentacije i njihovi lideri sarađuju na tom putu.

Ibrahimović se zahvalio ambasadorki Hrebičkovoj na podršci Češke Crnoj Gori, kao i na njenoj ličnoj podršci i zalaganju da Crna Gora, u skorijoj budućnosti, postane punopravni dio razvijene i napredne evropske porodice, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: