INTERVJU Vuksanović: Gradske službe ne smiju biti taoci partija

Glavni grad treba da bude prvi u rastu i razvoju, inovacijama, investicijama, poručuje Nebojša Vuksanović (SNP)

18727 pregleda 35 komentar(a)
Privilegovani investitori u nekoliko navrata napadali prirodne bisere: Vuksanović, Foto: Privatna arhiva
Privilegovani investitori u nekoliko navrata napadali prirodne bisere: Vuksanović, Foto: Privatna arhiva

Podgorica treba da se razvija prema potrebama građana Glavnog grada, a ne prema interesima investitora i krupnog kapitala, ocijenio je nosilac izborne liste “SNP - temeljno za Podgoricu” Nebojša Vuksanović.

On je u intervjuu “Vijestima” rekao da neće ući u koaliciju sa onima koji su privatizovali Glavni grad i sve njegove službe i poručio da će se boriti za depolitizaciju gradskih službi.

Šta izborna lista čiji ste nosilac nudi građanima Podgorice i zbog čega bi trebalo da glasaju za vas?

Izborna lista čiji sam nosilac je okrenuta građanima Podgorice. Spremni smo da ih čujemo, da razgovaramo i radimo. Pored postojećih problema o kojima smo govorili i planovima koje imamo za budućnost, stojimo uz građane i želimo čuti šta i oni imaju da kažu. Vjerujemo da zajedno možemo učiniti mnogo i da možemo unaprijediti naš grad i zajednicu i biti prvi u svemu. Podgorica zaslužuje da joj se vrati stari sjaj. Vrijeme je za temeljne promjene koje će učiniti da grad ponovo bude u službi građana koji u njemu žive.

Sa kojim partijama biste, eventualno, pravili postizbornu koaliciju?

Sigurno je da nikada, ni pod kojim uslovima, nećemo ući u koaliciju sa onima koji su privatizovali Glavni grad i sve njegove službe, koji su gazdovali baveći se korupcijom, koji su radili na štetu, a ne u korist grada. To su, svakako, DPS i njihovi koalicioni partneri. Uvijek smo za koaliciju sa onima kojima je stalo do ravnomjernog razvoja grada i koji imaju zdrave i korisne ideje. Partneri možemo biti samo sa onima kojima je interes građana iznad uskopartijskih i ličnih interesa.

Na čemu ćete bazirati predizbornu kampanju?

Na ključnim problemima sa kojima se Podgorica suočava. Predstavićemo predloge za rast i razvoj grada i ključne principe koji ga mogu učiniti boljim i lagodnijim mjestom za život. Potrudićemo se da dođemo do svakog građanina i da mu predstavimo naše planove za razvoj i unapređenje stanja u Glavnom gradu. U direktnom kontaktu sa njima saznaćemo šta su njihovi ključni problemi i kako možemo da im pomognemo.

Glavni grad zaslužuje da bude prvi u rastu i razvoju, inovacijama, investicijama, kulturi i sportu. Vrijeme je da pokrenemo teme koje su dugo tištile grad, da se bavimo divljom gradnjom, korupcijom, saobraćajnom infrastrukturom, otpadom i devastacijom prirodnih resursa. U skladu sa brojem pod kojim nastupamo na izborima, učinićemo sve da Podgorica bude broj jedan.

Koji su, prema Vašem mišljenju, glavni problemi u Glavnom gradu?

Povećanje broja građana, koje se u Podgorici dešava već decenijama, dovelo je do potrebe otvaranja novih vrtića i škola, kao i gradske bolnice, koja bi rasteretila Klinički centar. Podgorici je potrebna još jedna gimnazija i srednja ekonomska škola jer je nerealno da grad sa 200.000 stanovnika ima samo jednu gimnaziju i srednju ekonomsku školu, zbog čega su podgorički učenici često primorani da upisuju Gimnaziju “Petar I Petrović Njegoš” u Danilovgradu i Srednju mješovitu školu u Golubovcima. Još jedan od problema Glavnog grada jeste neadekvatno odlaganje otpada i nedovoljna briga o rijekama i prirodnim resursima, koji direktno ugrožavaju život čovjeka. Biser našeg grada, rijeka Ribnica, zatrpana je smećem i umjesto da služi na ponos svim Podgoričanima, dolazimo u situaciju da se stidimo zbog stanja u kome se nalazi.

Prigradska naselja treba bolje povezati sa gradom i omogućiti građanima lakše funkcionisanje. U tom smislu, već sam pomenuo neophodnost rješavanja problema parking mjesta i lošeg rasporeda biciklističkih staza. Robna kuća u Ulici Slobode još nema namjenu, a može se iskoristiti na razne načine, kao npr. u kulturne i umjetničke svrhe, ili kao podrška razvoja start-upova i preduzetništva. Takođe je važno da podstaknemo razvoj turizma u Podgorici, da iskoristimo 250 sunčanih dana u toku godine kojima raspolaže i pretvorimo je u turističku destinaciju u kojoj će se stranci zadržavati duže, a ne samo je koristiti kao tranzit ka primorju i sjeveru Crne Gore.

Kako će gradske službe prestati da budu izborna baza vladajućih partija?

Gradske službe ne treba da budu taoci vladajućih partija, političkih okolnosti i volje političara. Rad u gradskim službama zahtijeva savjesne, poštene i profesionalne ljude na visokim pozicijama i u menadžmentu koji ne smiju biti vezani za partije i politički ucjenjivani i uslovljavani. Kao budući gradonačelnik Podgorice, boriću se za depolitizaciju službi Glavnog grada i daću sve od sebe da na najodgovornijim mjestima budu stručni ljudi, koji poznaju svoj posao i koji mogu dati najveći doprinos razvoju grada. Toga sam se držao uvijek tokom moje karijere, gdje god sam radio.

Kako planirate da riješite urbanistički nered u Glavnom gradu?

Podgorica treba da se razvija prema potrebama građana, a ne prema interesima investitora i krupnog kapitala. Urbanistički nered je nastao zbog toga što prethodni gradonačelnici iz redova DPS-a nijesu imali adekvatnu viziju razvoja grada. Ja i moj tim ćemo postojeće, loše stanje, svakako, mijenjati nabolje. (Bivši gradonačelnik) Miomir Mugoša je započeo betonizaciju Podgorice, koju su nastavili njegovi nasljednici. Čitavi stambeni kvartovi su nicali preko noći, bez potrebnih dozvola i na mjestima gdje to nije bilo predviđeno, ni korisno. Dovoljno je pogledati Siti kvart, u kome nema nijedne zelene površine, igrališta i parka, i brojne druge slične njemu.

Podsjećam da su privilegovani investitori u nekoliko navrata napadali i takve prirodne bisere, kao što su Gorica i Ljubović i da su građani Glavnog grada morali da protestuju kako bi zaštitili ova područja. Kao jedan od ciljeva svog programa postavio sam zaštitu Ljubovića i njegovo proglašenje za park prirode.

Važno je i rekonstruisati saobraćajnice, posebno one u prigradskim naseljima koje su u izuzetno lošem stanju, investirati u gradski saobraćaj, obnoviti željezničku i autobusku stanicu, otvoriti željezničku liniju koja će spojiti Podgoricu sa jugom i sjeverom države. Jedan od problema koji ćemo riješiti je i saobraćajni haos prouzrokovan nedostatkom parking prostora i loše izgrađenim biciklističkim stazama, koje su, umjesto do smanjenja saobraćajnih gužvi, dovele do još većeg haosa.

Ako osvojite vlast, šta će biti Vaši prvi koraci kako biste ubrzali razvoj Glavnog grada?

Mislim da nije pretenciozno da kažem da ćemo osvojiti vlast jer vjerujem da će tako biti. Nakon decenija vladavine DPS gradonačelnika, Podgorica definitivno zaslužuje nove ljude koji će se boriti za dobro svakog građanina. Prvi koraci će obuhvatiti sve gore navedene projekte koje sam pomenuo, a koje ćemo se potruditi da realizujemo na što bolji i kvalitetniji način.

Svi želimo da naš grad bude moderno, zeleno, zabavno, bezbjedno i atraktivno mjesto za život i poslovanje. Čvrsto vjerujem da su povjerenje građana i moj i entuzijazam mog tima prava formula za našu veliku pobjedu. Stvorićemo nov i uspješan imidž Glavnog grada jer dolaze bolji dani za našu Podgoricu.

Smanjenje siromaštva da bude jedan od prioriteta

Da li i na koji način će Glavni grad pomoći siromašnim građanima s obzirom na to da se najavljuje veća ekonomska kriza?

Smanjenje siromaštva građana Podgorice treba da bude jedan od prioriteta Glavnog grada i države. Naročito dječije siromaštvo predstavlja veliki problem za svaku zemlju i duboku nepravdu za svako dijete. Stopa siromaštva među stanovnicima Podgorice iznosi 18 odsto po posljednjim istraživanjima.

Stoga, ključne aktivnosti koje će podstaći smanjenje siromaštva su otvaranje novih radnih mjesta, dovođenje investicija i realizovanje inovativnih projekata koji će doprinijeti razvoju grada i unapređenju standarda građana, borbi protiv korupcije i namještenih tendera i poslova, jačanju turističke ponude grada, itd. Investicije i nova radna mjesta, kao i briga o socijalno najugroženijim kategorijama su ključne stavke u programu SNP-a za Podgoricu.

Takođe, treba obezbijediti što veći broj obroka u Narodnoj kuhinji Glavnog grada, kako bi što više naših socijalno ugroženih sugrađana moglo da računa na makar jedan obrok dnevno.

Bonus video: