Vlahović za "Vijesti": Gradnja hotela prijeti vodoizvorištu

Veliki problem gradnja hotela na Bjelasici, bez infrastrukture za odvod otpadnih voda, upozorava nosilac liste “Može Kolašin. Može Crne Gora - dr Dritan Abazović GP URA i slobodni građani”

13080 pregleda 14 komentar(a)
Žele da poboljšaju kvalitet života na selima: Vlahović i druga na listi Željka Vuksanović, Foto: URA
Žele da poboljšaju kvalitet života na selima: Vlahović i druga na listi Željka Vuksanović, Foto: URA

Problem gradnje na Bjelasici mogla bi uskoro da uništi kvalitet pijaće vode u Kolašinu, upozorava nosilac liste “Može Kolašin. Može Crne Gora - dr Dritan Abazović GP URA i slobodni građani”, Miodrag Mijo Vlahović.

On, u razgovoru za Vijesti, ukazuje i na druge probleme koji opterećuju Kolašin, kao što su odlazak mladih, česti nestanci električne energije, loša putna infrastruktura i nedovoljna podrška razvoju poljoprivrede i stočarstva.

Navodi da su veliki problem gradnja hotela na Bjelasici, bez urađene infrastukture za odvod otpadnih voda blizu izvorišta, te ekspanzija gradnje u gradu bez adekvatne infrastrukture, popunjenost parcela i do 100 odsto objektima čija je spratnost prevelika…”Odlazak mladih ljudi je takođe veliki problem koji pogađa naš grad. Konkretno, ove školske godine u Gimnaziju se upisalo samo 16 učenika, što je više nego evidentan pokazatelj trenutnog stanja u Kolašinu. Važan neriješen problem je godinama obećavana toplana za uži centar grada koja nije izgrađena. Zatim, česti nestanci električne energije u zimskoj sezoni, naročito u selima. Što se seoskog područja tiče, osim struje, tu je i loša putna infrastruktura koja do sada nije rješavana kvalitetno. Problem je i nedovoljna podrška razvoju poljoprivrede i stočarstva”, navodi Vlahović.

GP URA, najavljuje on, je spremna da “hitno uključi državne organe i državne resurse” da se po planskoj dokumentaciji za Bjelasicu i Komove prije otvaranja hotela, izgradi kanalizaciona mreža i riješi vodosnabdijevanje toga područja.

Time će, kaže Vlahović, biti zaštićena pijaća voda, to jest vodoizvorište kolašinskog vodovoda. “Takođe, formiraćemo i tim posvećen projektima za sanaciju vodovoda i kanalizacije koji će uključiti i novi kolektor za tretman otpadnih voda. Kreiraćemo ozbiljne projekte sa kojima ćemo aplicirati za dobijanje sredstava EU fondova, u čiju realizaciju vjerujem zbog toga što je u takvim projektima prioritet ekologija. Što se tiče problema u urbanizmu Kolašina, URA i grupa slobodnih građana će zaustviti dalju devastaciju grada. To ćemo učiniti racionalnim donošenjem odluka o visini gradnje, zauzeću parcela i namjenskim trošenjem priliva novca od komunalija za komunalno opremanje lokacija. Zalagaćemo se da Kolašin zadrži izgled lijepog planinskog mjesta i nećemo dozvoliti ‘budvanizaciju’ Kolašina”, kaže Vlahović.

Turizam treba da se razvija, objašnjava Vlahović, “ali ne po cijenu uništenja prirodnih ljepota i izgleda grada”.

U programu izborne liste, na čijem je čelu Vlahović, je “razvoj turizma sa otvaranjem novih radnih mjesta, a ne nicanje zgrada koje se pokrivaju imenom hotela sa praznim stanovima, radi ekonomskih državljanstava”.

Turizam, tvrdi Vlahović, mora uključiti povezivanje seoskog područja i obezbjeđivanje njihovog plasmana proizvoda na lokalnom tržištu.

”Kada je riječ o toplani koja je godinama obećavana, a nije izgrađena, iskoristićemo dio planske dokumentacije, ali ćemo je izmijeniti u smislu ekoloških standarda kako bi bila podesnija za apliciranje kod EU fondova. To će dati dodatnu mogućnost da se brzo realizuje ovaj projekat, što je od izuzetnog značaja prvenstveno zbog problema grijanja u obrazovnim ustanovama u gradu. Problem kvalitetnog snabdijevanje električnom energijom riješićemo povezivanjem trafostanice Breza sa novoizgrađenom na Mateševu, da ne bi zavisili od jedinog izvora snabdijevanja iz Mojkovca kao do sada”, kaže Vlahović.

GP URA i slobodni građani u Kolašinu, najavljuje on, zalagaće se za “Sinjavinski prsten”, koji će povezati sela i katune između Kolašina, Žabljaka i Mojkovca. Time namjeravaju da poboljšaju kvalitet života na selima i unaprijede seoskog turizma.

Sa istim ciljem, kako je rekao, zalagaće se za “Bjelasički prsten”, koji će spojiti Komove, Štavnu preko Vranjaka sa Golešom i Kolašinom.

U planu dom učenika

Vlahović najavljuje i otvaranje doma učenika u Kolašinu, a za korisnike te ustanove ishrana bi bila finansirana iz opštinske kase. "Jedna od ideja je da to bude zgrada Doma mladih na Lugu, koja godinama nije u funkciji. Otvaranjem doma ćemo uticati na mlade ljude iz sela i okolnih opština da daju primat upisu srednje školu u Kolašinu, ne negdje drugo. Takvim postupanjem i otvaranjem mogućnosti zapošljavanja ćemo više mladih zadržali u našem gradu", objašnjava on.

Bonus video: