Milačić: Da se više ne oslanjamo na kupovinu uvoznog voća i povrća koje možemo da proizvedemo u Crnoj Gori

"U Crnoj Gori već postoji otkupni centar. U pitanju je društvo Plodovi Crne Gore A.D, u kojem Glavni grad Podgorica učestvuje sa 52,74 odsto vlasništva. Iako imovina Plodova Crne Gore vrijedi preko osam miliona eura, rad ovog akcionarskog društva nije efikasan. Od građana se vješto sakrivaju rezultati poslovanja"

4327 pregleda 15 komentar(a)
Milačić, Foto: Preokret
Milačić, Foto: Preokret

Vrijeme je za preokret - kako bismo istinski podstakli domaću proizvodnju i kako se ne bismo kao do sada oslanjali na kupovinu uvoznog voća i povrća koje možemo da proizvedemo ovdje u Crnoj Gori, poručio je Matija Milačić, kandidat za odbnornika liste "Preokret" na izborima u Podgorici, 23. oktobra.

On navodi da je Crna Gora za prvih osam mjeseci ove godine uvezla 59,5 miliona eura voća i povrća, a izvezla svega 5,27 miliona eura vrijednosti ovih namirnica.

"Na pijacama i u prodavnicama treba da se dobro pomučimo ne bi li smo pronašli plodove uzgojene u Crnoj Gori. Poljoprivrednici su u velikoj mjeri prepušteni sami sebi, jer otkup ne funkcioniše na adekvatan način", dodao je Milačić.

Kaže da u Crnoj Gori već postoji otkupni centar.

"U pitanju je društvo Plodovi Crne Gore A.D, u kojem Glavni grad Podgorica učestvuje sa 52,74 odsto vlasništva. Iako imovina Plodova Crne Gore vrijedi preko osam miliona eura, rad ovog akcionarskog društva nije efikasan. Od građana se vješto sakrivaju rezultati poslovanja, koje karakteriše neodgovorna potrošnja novca građana i nefunkcionalnost menadžmenta. S druge strane, čini se da ni aktuelni predstavnici u gradskom parlamentu ne znaju sa čime Glavni grad raspolaže", istakao je Milačić.

Prema dostupnim podacima, kaže on, preduzeće Plodovi Crne Gore A.D. ostvarilo je skoro 10 odsto manje neto prihoda u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu, a poslovanje dominantno bazira na preprodaji proizvoda domaćih poljoprivrednika.

"U samim finansijskim izvještajima nalaze se brojne nelogičnosti, poput nedostatka informacije o tome po kojoj cijeni su otkupljeni poljoprivredni proizvodi. S druge strane, u izvještaju za prošlu godinu prikazano je da je 52.000 eura utrošeno na električnu energiju i gorivo, pri čemu je taj trošak samo objedinjen bez adekvatne podjele po kategorijama", naveo je Milačić.

Budući da nema dostupnih podataka o tome koliko je utrošeno na otkup robe od domaćih poljoprivrednih proizvođača, Milačić kaže da se može uzeti da je upravo 52.000 utrošenu na tu stakvu.

"Prostom analizom dolazimo do poražavajućeg podatka: Plodovi Crne Gore su našim poljoprivrednicima dali 52.000 za proizvode koje su otkupili od njih, dok su po osnovu prodaje te iste robe ostvarili prihod od 159.000 eura. Imajući to u vidu, postavlja se logično pitanje: Kako proizvodi crnogorskih poljoprvrednika mogu biti konkurentni ako je marža akcionarskog društva Plodovi Crne Gore 200 odsto? Da li je ovo vizija podrške poljoprivrednicima i razvoja porodičnih biznisa? Da li mi uopšte želimo poljoprivrednika koji može zivjeti od svog rada", poručio je Milačić.

Naglasio je da je zbog toga u ovom segmentu neophodan potpuni preokret.

"Umjesto preprodaje voća, povrća i ostalih poljoprivrednih proizvoda kao jedine djelatnosti, društvo Plodovi Crne Gore A.D. treba da krene i sa obradom te robe, makar do osnovnog nivoa obrade i zamrzavanja kako bi ti proizvodi trajali duže i kako bi se mogli plasirati i izvan Crne Gore", smatra Milačić.

Osim toga, dodaje, akcionarsko društvo Plodovi Crne Gore može i na druge načine diverzifikovati svoje poslovanje.

"Na primjer, društvo bi moglo učestvovati u lancu plasiranja hrane za vrtiće, bolnice i KCCG kako bi kvalitetni proizvodi naših poljoprivrednika završili kod krajnjih potrošaca. U ovom postupku Plodovi bi bili u službi poljoprivrednika, koji će za pozitivno poslovanje od 100.000 eura imali obrt sredstava od milion eura, a ne 52.000 eura", zaključio je Milačić.

Bonus video: