Borančić: Posljednji čas za promjene

“Danas smijenjena Vlada uzdignute glave predstavlja da je realizovala svega 28 odsto obaveza koje je imala u sklopu Programa pristupanja Crne Gore EU”, kazao je portparol LP

1352 pregleda 5 komentar(a)
Borančić, Foto: Liberalna partija
Borančić, Foto: Liberalna partija

Izvještaj Evropske komisije (EK) posvećen Crnoj Gori jasno skicira nesposobnost posljednjih vlada da sprovedu bilo kakve reforme, kazali su iz Liberalne partije (LP), navodeći da je posljednji čas za promjene na parlamentarnim izborima.

Portparol LP Ammar Borančić naveo je da je Crna Gora, od lidera u evropskim integracijama koji je 2025. trebalo da postane član Evropske unije (EU), za samo dvije godine doživjela potpuni debakl i postala glavni problem evropske perspektive regiona.

“To je rezultat nepromišljenih promjena po svaku cijenu, čije rezultate danas osjeća svaki građanin na svojim leđima, a precizno ga je identifikovala i EU”, ocijenio je Borančić.

Kako je rekao, od otvorenih svih poglavlja i zatvorena tri, Crnoj Gori se danas nudi balkanska unija sa posljednjim režimima Evrope.

“Danas smijenjena Vlada uzdignute glave predstavlja da je realizovala svega 28 odsto obaveza koje je imala u sklopu Programa pristupanja Crne Gore EU”, kazao je Borančić.

On je rekao da je to "na ponos svima, posebno Vladi, koja je vrijedno radila da završi sve obaveze prema svojim nalogodavcima izvan Crne Gore, osim onih koje su na evropskoj agendi i koje garantuju bolji kvalitet života građanima".

“Izvještaj EK jasno skicira nesposobnost ovih vlada da sprovedu ikakve reforme, da je povećana jedino polarizacija političkih tenzija i odsustvo angažmana između političkih partija i neuspjeh u izgradnji konsenzusa o ključnim pitanjima od nacionalnog interesa. Dok je država u rasulu, Vlada u ostavci se slika po svijetu i smješka ojađenim građanima”, ocijenio je Borančić.

Kako je dodao, možda će Vlada u ostavci okriviti poslanike u parlamentu zbog takvih ocjena, što nijesu izabrane sudije.

Borančić je rekao da bi bilo korisno da u tim konstatacijama navedu koji su poslanici bili uzdržani kada se odlučivalo o tim pitanjima, i koje su to političke partije u parlamentu blokirale sve te procese.

“Tek kad odgovorimo na to pitanje, možemo i reći ko je odgovoran za ovakav izvještaj koji je najgori od kada Crna Gora pregovara sa EU. Odgovor je danas svima više nego jasan”, istakao je Borančić.

On je kazao da donosiocima odluka tu nije ništa negativno, već da se neki i hvale izvještajem.

“Šta treba da još da se desi da smijenjena Vlada konačno prizna da nije radila svoj posao dobro? Da dostignemo nivo od nula odsto ispunjenje obaveza, a na dobrom smo putu”, upitao je Borančić.

Ova situacija će, kako je rekao, pokazati gdje se Crne Gora danas nalazi.

Borančić je kazao da je sada jasno šta je prioritet smijenjene Vlade i koji su to centri sa kojima pregovara, i da to zasigurno više nije EU.

“A možda je ovo samo jedan dobar argument da Crna Gora treba da pristupi i Otvorenom Balkanu, jer trenutna dinamika pregovora i posvećenosti nas stavlja u istu poziciju sa zemljama regiona, koje su ili tek počele, ili nijesu ni otpočele pregovore”, dodao je Borančić.

Kako je rekao, ne bi iznenadilo da na kraju smijenjena Vlada smijeni i EK, jer ipak nije izvještaj kakav su očekivali.

"Definitivno je zadnji čas za promjene na skorim parlamentarnim izborima koji nas očekuju, koji će poslati takve porazne politike na smetlište istorije”, zaključio je Borančić.

Bonus video: