Varhelji: Ne mislim da je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC negativno uticalo na izvještaj EK

On je kazao da rješavanje tog pitanja može dovesti do jače stabilnosti i da se dalje treba koncentrisati na pitanja kao što je borba protiv korupcije

39165 pregleda 55 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Evropski komesar Oliver Varhelji je na konferenciji za medije rekao da ne misli da je potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) negativno uticalo na ovogodišnji izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU).

On je kazao da rješavanje tog pitanja može dovesti do jače stabilnosti i da se dalje treba koncentrisati na pitanja kao što je borba protiv korupcije.

Kazao je da politički akteri u Crnoj Gori treba konačno da shvate da zavise jedni od drugih, i da bez saradnje neće biti rezultata u procesu pristupanja EU. Varhelji je ponovio da je ispunjavanje privremenih kriterijuma iz poglavlja 23 i 24 prioritet Crne Gore u daljem pretpristupnom procesu.

“Država mora intenzivirati napore u rješavanju pitanja slobode izražavanja i slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala”, kazao je Varhelji.

On je podsjetio da je Evropska komisija istu ocjenu Crnoj Gori dala i u prošlom izvještaju. “Ali zbog nedostatka većine u parlamentu, nema napretka već tri godine”, naveo je Varhelji.

On je kazao da se nada da će politički akteri u Crnoj Gori konačno shvatiti da zavise jedni od drugih, i da bez saradnje neće biti rezultata. “Ako se obavežu da će to uraditi do kraja godine, to je odlično i pomoći ćemo im”, kazao je Varhelji.

On je rekao da potpisivanje ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve predstavlja "značajan razvoj događaja u državi". “Nadam se da će, nakon potpisivanja tog ugovora Crna Gora moći da se okrene pravim problemima”, rekao je Varhelji.

On je naveo da je politika proširenja geostrateška investicija Unije. “U našem je interesu da ubrzamo proces proširenja. Godinama smo se trudili da taj region približimo EU”, kazao je Varhelji. Prema njegovim riječima, ove godine je mnogo urađeno da se ubrza taj proces, implementacijom međugraničnih programa, participacijom u EU programa i regionalnom ekonomskom saradnjom.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da postoji hitna potreba da politički akteri izgrade politički konsenzus, iznad partijskih interesa, da podupru svoje riječi konkretnim djelovanjem i omoguće Crnoj Gori da krene naprijed ka EU.

Ona je istakla da izvještaj EK prepoznaje političke tenzije, polarizaciju, odsustvo konstruktivnog angažmana između političkih partija i neuspjeh u izgradnji konsenzusa o ključnim pitanjima od državnog interesa.

Popa je tokom predstavljanja Godišnjeg izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za 2022. godinu u Evropskoj kući, istakla da je crnogorska privreda zabilježila snažan oporavak u 2021. i nastavila sa rastom u prvoj polovini 2022.

Istakla je da je u pravosuđu ostvaren ograničen napredak, te da ostaje da se ojača nezavisnost, odgovornost i profesionalizacija pravosuđa, te da je bilo i postignuća u borbi protiv organizovanog kriminala.

Potpredsjednica Vlade i ministarka za evropske poslove Jovana Marović kazala je da su nalazi realni i dobar putokaz za ono što treba raditi.

Ona je kazala da je Vlada imala četiri mjeseca da sprovodi reformu,te da rezultati postoje i da nisu tako zanemarljivi.

Istakla je da problemi koji se tiču reforme pravosuđa, kao i drugi, nisu nastali preko noći i ne mogu se preko noći ni riješiti.

Marović je rekla da je srednja ocjena izvještaja vjerovatno bolja u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, što automatski znači da izvještaj nije gori u odnosu na one prije pet godina i da je to na istom nivou - srednje ukupne ocjene.

“Ali, to je manje važno. Važan je politički dio koji se odnosi na imenovanja i na kojem treba da se radi i da je najveća odgovornost na političkim partijama koje u Parlamentu nisu glasale za ta imenovanja”.

Istakla je da u Ministarstvu kojim rukovodi nije bilo partijskih zapošljavanja i da je dosta toga urađeno sa tehničkog aspekta.

"Bez političkog dijela ne možemo dalje. Što prije je potrebno da partije preuzmu odgovornost i da krenemo dalje što se tiče procesa EU..", poručila je ona.

Bonus video: