Svetosavska za vjeronauku u školama, srpski dnevni list finansiran iz budžeta i TV kanal na srpskom jeziku

Iz Svetosavske kazali kako se zalažu za "političko jedinstvo srpskog naroda", na nivou Podgorice i cijele države

4610 pregleda 8 komentar(a)
Bojović, Foto: Svetosavska
Bojović, Foto: Svetosavska

Iz Svetosavske srpske liste, koja učestvuje na lokalnim izborima u Podgorici, saopštili su da se zalažu za vjeronauku u školama, srpski dnevni list finansiran iz budžeta i TV kanal na srpskom jeziku.

Kazali su kako se zalažu za "političko jedinstvo srpskog naroda", na nivou Podgorice i cijele države.

"Jedan od centralnih počitičkih ciljeva Svetosavske jeste potpuni demokratski preobražaj Podgorice i Crne Gore i sveukupna dobrobit građana glavnog grada i cijele države. Svetosavska se zalaže za punu afirmaciju srpskog nacionalnog i svetosavskog identiteta i slobode, uz garantovanje i poštovanje prava svim drugim nacionalnim zajednicama. Nadu u ostvarenje ovih ciljeva Svetosavska zasniva na pravoslavnoj vjeri i slobodarskoj i demokratskoj tradiciji srpskog naroda, kao i na našoj borbi za očuvanje državnih ideala sa Srbijom i Republikom Srpskom", saopštio je Radule - Rade Bojović, odbornički kandidat i potpredsjednik Gradskog orbora Svetosavske u Podgorici.

Ocijenio je da su Srbi "obespravljeni i planski izopšteni iz javne politike".

"U težnji da položaj srpskog naroda u Podgorici i Crnoj Gori bude riješen na miran, demokratski i civilizovan način, poštujući iskustva i standarde najrazvijenijih demokratskih država, Svetosavska će se zalagati za ostvarenje sledećih ciljeva: Proporcionalnu zastupljenost Srba u državnim i organima lokalne samouprave, u skladu sa rezultatima predstojećeg popisa! Zato što su Srbi obespravljeni i planski izopšteni iz javne politike, iako kao građani Crne Gore trećinom učestvuju u budžetskom finansiranju svih njenih ustanova", dodaje u saopštenju.

Jedan od ciljeva je, kako navodi Bojović, i kulturno-prosvjetna autonomija, koja podrazumijeva pravo na osnovno, srednje i visoko obrazovanje, isključivo na srpskom jeziku, sa "posebnim nastavnim programima iz srpskog jezika i književnosti, nacionalne istorije i istorije umjetnosti".

"Pravo na posebne udžbenike čiji će autori biti provjereni srpski stručnjaci; pravo na pravoslavnu vjeronauku u školama; pravo na vjeroispovijedanje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi; pravo na dnevne i periodične listove i časopise, televizijske i radio-stanice; pravo na Srpski kulturni centar; Srpsko narodno pozorište i Srpski izdavački zavod".

"Obzirom da političke i kulturne elite svih naroda u Crnoj Gori imaju različito, najčešće suprotno, viđenje prošlosti, neophodno je da udžbenici istorije i književnosti budu prilagođeni tim pogledima, što znači da bi ih kreirali autentični predstavnici naučne i kulturne elite svakog naroda pojedinačno. Kulturno-prosvjetna autonomija podrazumijeva finansiranje kulturnih ustanova svih naroda u državi. Od ukupnih budžetskih sredstava opredijeljenih za kulturne potrebe oko 40% izdvajalo bi se za crnogorske, 30% za srpske, 10% za bošnjačke, 5% za albanske kulturne stvaraoce i njihove institucije. Svi narodi u Crnoj Gori moraju se informisati na svojim maternjim jezicima. Tako i Srbi moraju dobiti svoj dnevni list koji bi se finansirao iz budžeta, kao i TV kanal na srpskom jeziku", zaključio je Bojović.

Bonus video: