Kalač: Neodgovornim upravljanjem aktuelne lokalne vlasti kvalitet života građana Rožaja sve lošiji

Kalač ističe da je od posebne važnosti i eliminisanje divljih deponija u blizini riječnih vodotoka kao i na putnim pravcima prema budućim planinskim centrima i izletištima

2183 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Prava stvar, Koalicija Za bolji život Rožaja
Foto: Prava stvar, Koalicija Za bolji život Rožaja

Kandidat za odbornika sa liste "Prava stvar, Koalicija Za bolji život Rožaja” Alen Kalač saopštio je da je kvalitet života građana sve lošiji zbog neodgovornog upravljanja aktuelne lokalne vlasti.

Prema njegovim riječima, loše upravljanje lokalnim javnim finansijama u prethodnom osmogodišnjem periodu, doveli su javna preduzeća i ustanove čiji je onivač Opština u vrlo tešku situaciju.

Njihov dalji rad i egzistencija su, kako kaže, ugroženi.

"Nova lokalna vlast predvođena izbornom listom "Prava stvar, Koalicija Za bolji život Rožaja" će iz lokalnog budžeta usmjeriti sredstva na infrastrukturne projekte kao što su gradski kolektor, izgradnja reciklažnog centra, uređenje korita rijeke Ibar sa izgradnjom rekreativnih pješačkih staza, izgradnja pješačke staze na relaciji Pećka petlja–Zeleni, kao i na relaciji Dimiškin most–Turjak. Učinićemo život naših sugrađana dostojnim 21. vijeka", saopštio je on.

Kalač ističe da je od posebne važnosti i eliminisanje divljih deponija u blizini riječnih vodotoka kao i na putnim pravcima prema budućim planinskim centrima i izletištima (Grahovača, Lovnička Rijeka, Crnja, Bukeljka, put Carine–Gornji Bukelj, put Carine–Peškoviće, Lazanska rijeka i put prema Štedimu, Turjak…).

"U saradnji sa Eko fondom, Fondom za zaštitu životne sredine Crne Gore, Komunalnom policijom i Upravom za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore, identifikovaćemo sve divlje deponije na ovim područjima i iste ukloniti, te zone proglasiti šetalištima i stazama za rekreaciju, kao i obezbijediti redovnu kontrolu istih destinacija kako kontrolom od strane Komunalne polcije tako i obezbijediti i video nadzor", saopštio je on.

"Jedna od mjera, kada preuzmemo vođenje Rožaja, biće da u sklopu Komunalne policije organizujemo „rendžersku službu“, koja bi bila isključivo u funkciji obezbjeđenja terena od nasrtaja neodgovornih pojedinaca. Buduća lokalna vlast predvođenja koalicijom "Prava stvar, Za bolji život Rožaja" opštinskim budžetom raspolagaće racionalno. Stoga, povećaćemo udio kapitalnog budžeta u ukupnom budžetu Opštine, dok ćemo iz lokalnog budžeta, kroz saradnjom sa Vladom Crne Gore, IRF i fondovima EU nastojati da obezbijedimo podršku sektorima poljoprivrede i drvoprerade", dodaje se u njegovom saopštenju.

Kalač ističle i da će podrška drvopreradi biti usmjerena za podsticaj ulaganja u modernizaciju proizvodnje, izgradnju novih proizvođačkih kapaciteta, korišćenju domaćih resursa i uvođenju novih tehnologija, finansiranje projekata od lokalnog značaja.

"Na kraju, od posebne važnosti jeste regulacija i kontinuirano održavanje privremene gradske deponije Mostina", zaključuje on.

Bonus video: