"Radomir Novaković Cakan - Biram Bar": Legalizacija jedan od najvećih problema

Plan liste "Radomir Novaković Cakan – Biram Bar" da se poslije izbora osnuju Sekretarijat za turizam i Sekretarijat za poljoprivredu

1559 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Biram Bar
Foto: Biram Bar

Predstavnici liste "Radomir Novaković Cakan – Biram Bar" predstavili su svoj program za predstojeće lokalne izbore, ističući legalizaciju bespravnih objekata kao jedan od najvećih problema koji "muči" Crnu Goru i Bar.

Kandidatkinja za odbornicu Irina Dabović rekla je da tu listu ne interesuje "negativna i prljava kampanja". Kazala je, kako je saopšteno, da pred građane ne izlaze sa spiskom lijepih želja, već sa "onim što su uradili, a to nije malo", ali i sa vizijom kuda grad treba da ide.

„Lako je biti neodgovoran i obećati nemoguće, teško je obećati realno i to ispuniti... Mi iz Biram Bar kao odgovorni ljudi, uspješni u poslovima koje obavljamo, znamo šta i koliko možemo obećati i ne želimo da prodajemo šarene laže našim komšijama. Pred građane Bara izlazimo sa pažljivo pripremljenim programom koji nosi naziv 5 Barskih stubova“, istakla je Dabović u radijskom gostovanju.

Kazala je da je prvi stub - ekonomija, a da su najbitiniji djelovi tog stuba turizam, pomoć malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednicima, kao i nastavak borbe za realnu cijenu legalizacije.

Drugi stub je, kako je navela, infrastruktura, koja podrazumijeva razvoj novih putnih pravaca, ali i obnavljanje i proširenje postojećih, poboljšanje vodovodne i kanalizacione mreže, te unaprjeđenje javnog prevoza na teritoriji opštine Bar.

Dabović je navela da su treći stub socijana pitanja i kultura, gdje je poseban akcenat stavljen na podršku djeci sa posebnim potrebama, uvećanje bespovratne novćane pomoći za svako novorođeno dijete, formiranje amaterskog pozorišta, kao i gradske muzike - pleh orkestra i sufinansiranje projekata u kulturi.

Četvrti stub je, kako je navela, odnos prema mladima i prevashodno povećanje kvaliteta njihovog obrazovanja. Biram Bar je predvidio besplatan sport za djecu do 5. razreda osnovne škole, uvećanje iznosa nagrade najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola, uvećanje stipendija za najbolje studente, uvođenje godišnjih priznanja iz oblasti kulture za mlade stvaraoce, kao i godišnjih konkursa za omladinske projekte, istakla je Dabović.

"Peti stub, samo figurativno, je evropski i razvojni put Bara i Crne Gore", navela je ona.

Ćazim Alković je, govoreći o ekonomiji, rekao da je plan liste "Radomir Novaković Cakan – Biram Bar" da se poslije izbora obavezno osnuju Sekretarijat za turizam i Sekretarijat za poljoprivredu. "Njihov posao ne bi bio da sjede u kancelarijama, već da probleme rješavaju na terenu, među onima kojima je pomoć potrebna".

„Mi ne smijemo da se poredimo sa lošijima od sebe. Zašto se ne poredimo sa, recimo, Burgasom u Bugarskoj koji je po svim karakteristikama sličan našem gradu. Primorski je i lučki grad, veličine Bara. Razlika je u tome što se u Burgas u četiri godine 'slilo' skoro milijardu evra bespovratne pomoći i grad je procvjetao. Mi to nismo u stanju da uradimo jer u našoj Kancelariji za projekte radi samo jedna osoba. Sve da je Supermen – ne bi mogla da postigne. Zbog toga je potrebno što hitnije pojačati ovu kancelariju, ali tako da je plata zaposlenih direktno zavisna od uspješnosti projekata“, istakao je Alković.

Dodao je da je još jedan primjer za Bar u regionu - Bjelovar, koji je "godinama u vrhu ili među prvima" u EU po transparentnosti. „Gradonačelnik Bjelovara je spreman da nam pomogne kako bi postali grad nulte tolerancije na korupciju", naveo je on.

Darinka Martinović Milošević je, kako je saopšteno, govorila o legalizaciji kao jednom od najvećih problema koji "muči Crnu Goru i Bar". Rekla je da je lista "Radomir Novaković Cakan" u prethodnoj kampanji iznijela predlog cijena legalizacije jer su, poznajući ekonomsku situaciju sugrađana, "znali da je ona realna". "Većina stranaka je bila protiv toga. I gdje smo sada", upitala je ona.

Aleksandar Glavanović je rekao da trenutno u barskoj opštini postoji blizu 10.000 zahtjeva za legalizaciju, od čega su "samo četiri realizovana". Problem nije u službama opštine Bar, koje uredno obrade svu dokumentaciju, već u cijenama koje građani moraju da plate, a koje su previsoke, naveo je on.

“Po iskustvima iz zemalja regiona, znamo da će naša priča doći na svoje mjesto, samo smo izgubili četiri godine odlažući problem”, kazao je Glavanović i napomenuo da je "možda ipak trenutak da svi u Crnoj Gori razmislimo i da donesemo" novi Zakon o legalizaciji.

Irina Dabović je zaključila da iza liste "Radomir Novaković Cakan – Biram Bar" stoji četiri godine "rada i uspona" i da su od "male grupe prijatelja željnih promjena postali ozbiljna i dobro organizovana partija" koja ima za cilj da promijeni Bar nabolje.

„Ukoliko pogledamo političku scenu oko sebe, vidjećemo da se riječ u politici gazi, a da zakletve i obećanja data pred hiljadama ljudi ne važe“, rekla je Dabović i dodala: „Tokom ove četiri godine mnogi su pokušavali da nas smjeste lijevo ili desno, sa ovima ili onima. Mi smo ipak ostali vjerni samo građanima Bara i obećanjima koja smo im dali 2018. godine.“

Naglasila je da je njihova želja da Bar ostane grad koji prihvata sve ljude dobre volje i grad iz kojeg se neće odlaziti u potragu za boljim životom.

„Bar mora voditi neko ko je prethodnim radom pokazao svoj domaćinski odnos. Zbog toga pozivam Baranke i Barane da u što većem broju iskoriste svoje biračko pravo i da 23. oktobra izađu na izbore i da zaokruže broj 3, listu Radomir Novaković Cakan –Biram Bar“, zaključila je Irina Dabović .

Bonus video: