Šćepanović za "Vijesti": Milioni za kolašinske probleme

Nositeljka liste “Zajedno gradimo grad” najavila ambiciozne projekte

11332 pregleda 16 komentar(a)
Pokret okuplja ljude različitih političkih stavova: Marta Šćepanović, Foto: Opština Kolašin
Pokret okuplja ljude različitih političkih stavova: Marta Šćepanović, Foto: Opština Kolašin

Pokret “Zajedno gradimo grad”, koji čine DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti, ima program koji je osmišljen i koncipiran kao svojevrsni generator razvoja kolašinske opštine, kaže nositeljka te izborne liste Marta Šćepanović. Kolašin se, objašnjava ona, u trenutnoj, “odlučujućoj fazi razvoja, suočava sa brojnim izazovima koje su nametnuli gradski problem”.

”Novoosnovani predizborni pokret “Zajedno gradimo Kolašin” ima superioran program koji u naredne četiri godine garantuje intenzivan razvoj Kolašina i što je najvažnije prosperitet, napredak i kvalitetniji život svih nas. Otvaranje auto-puta i višemilionske investicije na teritoriji kolašinske opštine, dodatno su, ogolili infrastrukturne, saobraćajne i probleme u vodosnabdijevanju, a tu je i potencijalni rizik od nekontrolisane urbanizacije. Ubrzani razvoj da, ali ne na štetu održivog razvoja i prostornog planiranja, već uz otklon od praksi koje zanemaruju javni interes. Sa druge strane, u svim tim problemima vidimo novu razvojnu šansu, zahvaljujući našim konkretnim i održivim rješenjima, koja će građanima omogućiti veći životni komfor i zadovoljiti narastajuće potrebe investitora i turista”, objašnjava Šćepanovićeva.

Ona navodi da naredne četiri godine planiraju uvećanje budžetskih prihoda, od čega bi najmanje 50 odsto bilo namijenjeno za kapitalna ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, sportsku infrastrukturu, zaštitu i unapređenje zelenih površina, obrazovanje, kulturu, poljoprivredu... “Prioritet nam je izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže, koji obuhvata priključenje zgrada i domaćinstava na moderan kanalizacioni sistem, rekonstrukcija rezervoara Dulovine, koji će za 60 odsto pospješiti snabdijevanje građana vodom, za šta je izvođač radova već izabran”, najavljuje sagovornica za “Vijesti”.

Planirana je, kaže ona, i izgradnja i rekonstrukcija brojnih saobraćajnica, izgradnja gradske garaže i saniranje putne mreže na seoskom područiju, uz opsežan plan preobražaja sela. Usvajanjem PUP-a biće završena i izgradnja moderno opremljene Autobuske stanice, najavljuje Šćepanović.

”U narednom periodu razvijaćemo nove ekskluzivne turističke sadržaje i investirati u projekte koji će unaprijediti turističku ponudu grada. Gondola iz centra grada do skijališta, koja će omogućiti Kolašinu da postane cjelogodišnja turistička destinacija. Planiramo i uvođenje stalne autobuske linije iz centra grada do ski centara. U planu nam je i nova manifestacija “Kolašinska zimska čarolija”, koja će grad učiniti najljepše okićenim zimskim turističkim centrom. “Tango kamp” vraćamo u grad i biće dio Kolašinskog ljeta”, obećava Šćepanovićeva.

Realizacijom najavljenih investicija u turističku infrastrukturu i hotelske kapacitete, otvaranjem nove biznis zone sa primamljivim olakšicama za investitore, ocjenjuje ona, biće generisano “više od 1000 novih radnih mjesta u realnom sektoru”. U planu je “ izgradnja ambijentalnog tržnog centra po principu privatno-javnog partnerstva”.

”Nastavićemo obnovu zgrada koje su ogledalo istorijskih i ambijentalnih vrijednosti, kulturnog i umjetničkog života našeg Kolašina. Započećemo postupak osnivanja gradskog pozorišta. Stimulisanje lokalnog biznisa sa posebnom podrškom mladima, takođe je jedan od naših kjlučnih prioriteta. U planu nam je otvaranje Omladinskog centra, kao i međunarodne licencirane škole iz Ankare, sertifikovanog zastupnika Universty of East London, koja bi radila u saradnji sa kolašinskom Muzičkom školom. Program podsticaja odnosi se i na uključivanje što većeg broja djece u sportske aktivnosti i sufinansiranje članarine u sportskim klubovima, do 50 odsto. Nastavićemo da unapređujemo uslove života naših starijih sugrađana, kroz brojne servise kao što su pomoć u kući, Dnevni centri za stare, materijalna pomoć penzionerima sa najnižim primanjima”, kaže Šćepanovićeva.

On objašnjava da je zajednička lista osnovana na evropskim i građanskim vrijednostima, te da je okupila ugledne Kolašinke i Kolašince, koji su zavrijedili povjerenje”. Taj pokret je, tvrdi Šćepanovićeva, “mnogo širi od partijskih saveza, sa nestranačkim ličnostima na mjestima odlučivanja”.

”Naš pokret okuplja ljude sa različitim političkim stavovima i mi te razlike ne krijemo. Naprotiv. Ponosni smo na spremnost i odlučnost svih nas, da Kolašin stavimo na prvo mjesto”, poručila je ona.

Bonus video: