Mustafić: Izostanak političkog dijaloga i zamjena prioriteta usporili evropski put Crne Gore

On je poručio da Izvještaj o napretku Crne Gore jasno prepoznaje usklađenost vanjske politike države sa politikom EU, ali da to nije dovoljno za ozbiljniji napredak na putu ka EU

3283 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka
Foto: Bošnjačka stranka

Izvještaj Evropske komisije potvrdio je sve ono na šta je Bošnjačka stranka upozoravala političku i društvenu javnost u Crnoj Gori, ali i naše međunarodne partnere – da nema napretka na našem evropskom putu bez otpočinjanja političkog dijaloga koji je izostao, kazao je poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić.

"42. i 43. Vlada, kao ni i Skupština nisu uspjeli da pokažu u praksi angažovanje u pogledu reformske agende u vezi sa Evropskom unijom. Podsjećam da je 42. Vlada svojom antievropskom i antisekularnom politikom urušila institucije, zaustavila pregovore, podigla tenzije u društvu, a u praksi u potpunosti marginalizovala i diskriminisala pripadnike manjinskih naroda. Nakon toga je 43. Vlada zamjenom prioriteta znatno doprinijela stagnaciji Crne Gore na evropskom putu. Ono što je činjenica jeste da Abazovićeva Vlada, iako inkluzivna i otvorena prema manjinskim narodima, nije uspjela osnažiti evropske procese, već je zamjenom zacrtanih prioriteta, izazvala dodatne podjele. Zbog svega toga je i Vladi Zdravka Krivokapića, ali i Vladi Dritana Abazovića izglasano nepovjerenje. S druge strane, u Skupštini nije došlo do dogovora oko izbora članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda. Takođe, nije postignut napredak u pogledu sveobuhvatne reforme izbornog pravnog i institucionalnog okvira, uključujući preporuke Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR)“, istakao je on.

On je poručio da Izvještaj o napretku Crne Gore jasno prepoznaje usklađenost vanjske politike države sa politikom EU, ali da to nije dovoljno za ozbiljniji napredak na putu ka EU.

"Bošnjačka stranka je u kontinuitetu upozoravala da izostanak dijaloga političkih aktera, zamjena prioriteta Vlade, kao i taktiziranje oko podrške kandidatima za članove najviših pravosudnih funkcija dovodi državu u nezavidan položaj i skoro zaustavlja evropski put Crne Gore. Ipak, ostajemo posvećeni euroatlantskim integracijama. Vjerujemo da uz podršku naših međunarodnih partnera možemo doći do konzesusa oko najvažnihih pitanja, prvenstveno u pravosuđu i reformi izbornog zakonodavstva kako bi Crna Gora i dalje bila predvodnik EU integracija", kazao je Mustafić.

Bonus video: