Rovčanin za "Vijesti": Nova radna mjesta za opstanak Pljevalja

Nosilac liste “Idemo ljudi” najavio toplifikaciju, podršku seoskom turizmu, socijalno ugroženima

5155 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Nosilac liste koalicije “Idemo ljudi” (Demokrate, Pokret za Pljevlja i Ujedinjena Crna Gora) Nikola Rovčanin očekuje da će se u naredne četiri godine u toj opštini otvoriti 1000 do 1500 novih radnih mjesta, što je, kako ističe, osnov za opstanak.

Novih 200 radnih mjesta vidi u okviru rekonstrukcije TE Pljevlja i toplifikacije grada, “gdje postoji osnov za izgradnju fabrike kreča, koji će biti neophodan za tehnološki proces u TEP”.

”Nakon realizacije toplifikacije formiraće se novo preduzeće EPCG i Opštine, a HE Otilovići koja će se graditi biće dio sistema što uslovljava otvaranje novih radnih mjesta. Nakon realizacije otvara se velika šansa za korišćenje toplote iz magistralnog toplovoda za masovnu plasteničku proizvodnju što će obezbijediti nova radna mjesta. Projekat Cementare je ključan za brzi i snažan privredni uzlet. Ključ je svakako i u slobodnim i biznis zonama. Realizacija toplifikacije grada omogućiće jeftinu toplotnu energiju i za proces sušenja drveta. Jedan od problema koji se mora brzo razriješiti je pogon ‘Vektre Jakić’, a jedan od modela je rješavanje dužničko–povjerilačkih odnosa opštine, države i te kompanije i pretvaranje u akcijski kapital. Imajući u vidu energestku krizu, ponavljam da je model ekološki prihvatljivog II bloka TEP od strateškog interesa za državu, jer bi po ovim cijenama njegova izgradnja bila otplaćena za samo godinu dana”, rekao je Rovčanin, odgovarajući na pitanje kako namjeravaju da smanje nezaposlenost u Pljevljima.

Smatra da na više lokacija ima uslova za vjetroelektrane. Uvjeren je i da je i seoski turizam velika šansa Pljevalja, za šta će iz budžeta opredjeliti značajne subvencije, kao i za proizvodnju zdrave hrane i nabavku solarnih panela.

Rovčanin smatra da će projekat toplifikacije grada promijeniti stanje životne sredine. Početak postavljanja toplovoda očekuje do kraja ove, a do kraja naredne u zavisnosti od ažurnosti Uprave, i kompletan magistralni toplovod od TEP do SC Ada i priključenje sporne kotlarnice u Skerlićevoj.

Kao najvažniji ekološki projekat Rovačani je naveo projekat Ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja vrijedan 70 miliona eura koja će potuno zadovoljiti direktive EU kada su u pitanju čestice sumpora, azota i praškastih materija.

Da bi se riješilo pitanje vodosnabdijevanja Pljevalja Rovčanin kaže da je potrebno realizovati više projekata vrijednih 11 miliona eura. Potrebno je uraditi glavni cjevovod Pliješ - grad za napajanje visoke i niske zone. Postrojenje za preradu vode Pliješ, Postrojenje za preradu vode Breznica – vode sa izvorišta Breznica, glavni dovod sirove vode Potpeć–Pliješ sa povratnim cjevovodom.

Ukoliko osvoje vlast u Pljevljima koalicija koju predvode Demokrate, navodi on, formiraće javno preduzeće “Parkovi Pljevlja” koje će gazdovati, održavati i unaprijediti parkove i upravljati ugostiteljskim objektom motel ‘Vodice’ uz inicijativu da tom preduzeću pripadne i Milet bašta.

”Važno je da Opština iskoristi sredstva EPCG od oko 1,2 miliona eura godišnje koje dobija od ekološke takse za realizaciju ekoloških projekata, dok bi se redovna sredstva sa računa koja su do sada usmjeravana za održavanje zelenila i sl., opredjelila za asfaltiranje seoskih puteva, čime bi dobili više od 500 000 eura za te namjene. Nastavićemo sa subvencionisanjem peleta a u fokusu naše pažnje je konačno uređenje korita rijeka koja prolaze u gradskoj zoni”.

Da bi podstakli natalitet u Pljevljima planiraju, navodi on, da svakom novorođenčetu u Pljevljima isplate 1000 eura jednokratne pomoći, svakoj nezaposlenoj porodilji na seoskom području jednu prosječnu platu u državi, a nezaposlenim mladim bračnim parovima besplatan plac za izgradnju objekata uz olakšice za dozvole.

Rovčanin ističe i da će davati subvencije od 50 odsto za adaptaciju seoskih domaćinstava za bavljenje turizmom, a snosiće i polovinu troškova za adaptaciju objekata za formiranje proizvodnih pogona za preradu poljoprivrednih proizvoda.

Rovčanin podržava ideju besplatne legalizacije objekata ili uz simboličnu naknadu, kao i izgradnju objekata za stanovanje za socijalno ugrožene građane.

Kao prioritetne projekte koje bi realizovali u narednom četvorogodišnjem periodu naveo je kompletno asfaltiranje saobraćajnica, izgradnja Trga i postavljanje spomenika patrijarhu Varnavi uz kružni tok na raskrsnici Sv. Petke, izgradnja amfiteatra na otvorenom na novoizgrađenom Trgu Đorđija Peruničića. Izgradnja gradskog bazena kod SC “Ada” je još jedan od projekata koje planiraju da realizuju kao i rješavanje vlasničkih odnosa Sportskog centra koji treba da pripadne opštini. Najavio je i formiranje rudarskog parka, izgradnju parkinga u Moćevcu, izgradnju avanturističkog parka iznad staze zdravlja u gradskom parku, izgradnju šetališta i sportsko-rekreativnog kompleksa Guke-Dajevića Han.

Bonus video: