Đurović: Izvještaj EK odraz izostanka rezultata

Đurović je upozorila sve političke aktere da isključivost i partijsko pozicioniranje pred lokalne izbore nijesu put za postizanje kompromisa, kao ni za osnaživanje institucija i sveukupne stabilnosti države

6820 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Izvještaj Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore je realan i predstavlja odraz izostanka rezultata, posebno kada je u pitanju rad političkih partija koje nijesu uspjele da stave evropsku integraciju iznad uskopartijskih interesa, ocijenila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Kako je saopšteno iz Skupštine, šefica delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Oana Kristina Popa, uručila je Đurović Izvještaj EK o Crnoj Gori za ovu godinu.

Navodi se da je Đurović zahvalila Popi na dosadašnjem angažmanu, posvećenom radu i dobrom razumijevanju unutrašnjih prilika u Crnoj Gori.

„Ona je naglasila da je i ovogodišnji Izvještaj potvrda dobrog razumijevanja sveukupnih društveno-političkih kretanja i kontinuiranog praćenja stanja u našoj zemlji od EU“, kaže se u saopštenju.

Đurović je kazala da je Izvještaj notifikovao sve nedostatke i pogrešne korake koje je Crna Gora napravila u prethodnom periodu, posebno kada su u pitanju politički kriterijumi i vladavina prava.

Ona je istakla da Crna Gora izvještaj treba da vidi kao putokaz, ali i upozorenje EU da dugotrajuća stanja u kojima postoje vršioci dužnosti u većem broju institucija, neprekidni mandati u pravosuđu i manjkava vladavina prava, čine ključne prepreke na putu dalje evropske integracije.

Đurović je, kako se navodi, naglasila propuste, posebno u oblasti pravosuđa, u kojoj Crna Gora nije uspjela da dobije Izvještaj o realizaciji privremenih mjerila – IBAR, nakon čega bi uslijedila završna mjerila u oblasti vladavine prava i zatvaranje poglavlja i klastera, da se izaberu sva četiri člana Sudskog savjeta i kompletira sastav Ustavnog suda.

Ona je istakla da Crna Gora mora uvjeriti evropske partnere da zaista postoji politička volja za sprovođenje reformi i posvećenost procesu evropskih integracija.

foto: Skupština Crne Gore

„Predsjednica Skupštine je saopštila da je izvještaj EK realan i da predstavlja odraz izostanka rezultata, posebno kada je u pitanju rad političkih partija koje nijesu uspjele da stave evropsku integraciju iznad uskopartijskih interesa“, navodi se u saopštenju.

Kako je kazala, date ocjene i preporuke EK moraju se shvatiti kao mapa puta za budući period, jer je to jedini način da se odblokira i uspješno nastavi proces evropske integracije Crne Gore.

„Ona je ukazala da je konstruktivan i inkluzivan politički dijalog jedini put da se osigura politička stabilnost i nastavi suštinski napredak u ključnim reformama, posebno u dijelu izborne i pravosudne reforme i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, kaže se u saopštenju.

Đurović je upozorila sve političke aktere da isključivost i partijsko pozicioniranje pred lokalne izbore nijesu put za postizanje kompromisa, kao ni za osnaživanje institucija i sveukupne stabilnosti države.

Ona je naglasila da bi politički subjekti trebalo da imaju na umu većinsko opredjeljenje građana da budućnost svoje države vide u EU, dodajući da očekuje da će oni svoje političko djelovanje uskladiti sa raspoloženjem građana.

Đurović je kazala da vjeruje da će Crna Gora uspješno savladati sve izazove na preostaloj dionici evropskog puta.

Ona je rekla da vjeruje da će država, uz dobro i partnersko razumijevanje sa prijateljskim zemljama unutar EU i saradnju sa institucijama Unije, ispuniti svoje obaveze do kraja mandata aktuelnog saziva Skupštine i biti značajno spremnija nego što je danas za članstvo u evropskoj porodici naroda.

Popa je kazala da je ovogodišnji izvještaj EK poseban akcenat stavio na pravosudne reforme koje su morale biti ostvarene, naročito u dijelu izbora članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda.

„Ona je istakla da je u pojedinim oblastima postignut određeni ili ograničeni napredak, što daje nadu da će Crna Gora nastaviti da ispunjava svoje obaveze na EU putu“, kaže se u saopštenju.

Popa je, kako se navodi, istakla da je Crna Gora i dalje predvodnica na Zapadnom Balkanu i da mora učiniti sve što je potrebno da tu poziciju i sačuva.

Prema njenim riječima, naročito mnogo se očekuje od Skupštine i poslanika, posebno u dijelu izbora preostalih članova Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda.

Popa je dodala da se nada da će do kraja godine na tom planu biti postignut dogovor i ostvaren vidljiv napredak, koji će i biti konstatovan od EK.

„EU će pružiti svu potrebnu podršku Crnoj Gori da nastavi da rješava pomenute probleme i izazove, ali je za to potrebna jasna volja i saglasnost svih političkih aktera da se nastavi dijalog i odblokira proces pristupanja evropskoj porodici naroda“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: