Božović: Nastavićemo sa radom na povećanju efikasnosti javne administracije, modernizaciji i profesionalizaciji

"Ukinuto je partijsko zapošljavanje i kreiran ambijent za selekciju kadrova u skladu sa kompetencijama"

2982 pregleda 5 komentar(a)
Božović, Foto: Tivatska akcija i Goran Božović, časno i odgovorno za bolji Tivat, jer smijemo i umijemo - Mirko Kovačević
Božović, Foto: Tivatska akcija i Goran Božović, časno i odgovorno za bolji Tivat, jer smijemo i umijemo - Mirko Kovačević

Nastavićemo u pravcu daljeg rada na povećanju efikasnosti javne administracije, stalnoj modernizaciji i profesionalizaciji.

To je poručio kandidat na listi "Tivatska akcija i Goran Božović, časno i odgovorno za bolji Tivat, jer smijemo i umijemo - Mirko Kovačević", Goran Božović.

"Počećemo sa jednim od najvećih i najodgovornijih poduhvata i jedinim zabilježenim slučajem te vrste u javnoj administraciji Crne Gore - racionalizacija organa uprave", kazao je Božović.

Božović je istakao, kako se navodi u saopštenju, da je došlo vrijeme da upoznamo javnost sa ozbiljnim i realno ostvarivim programom koji su pripremili za bolji Tivat, ali i da istaknu rezultate koji su postignuti dominantno, a neki čak isključivo, kako kaže, njihovim hrabrim i odgovornim zalaganjem u protekle dvije godine.

Prema njegovim riječima da bi sanirlii stanje zatečeno u budžetu, minus 3,5 miliona eura u sred ekonomske krize prouzrokovane pandemijom Kovid-19, nakon preuzimanja vlasti u oktobru 2020. godine, bilo je nužno izvršiti hitne rezove u javnoj potrošnji.

Među njima je, kako ističe, najznačajnija reorganizacija i racionalizacija lokalne uprave.

"Pod našom koordinacijom odlučno je smanjen broj zaposlenih u lokalnoj upravi za oko 40%", poručio je Božović.

Dodaje da su ukinuti svi nezakoniti ugovori masovno korišteni za vrijeme bivše DPS-SD-HGI vlasti.

Godišnja ušteda u budžetu po ovom osnovu je, kako kaže, skoro milion eura.

Kako dodaje u avgustu 2020. godine na platnom spisku Opštine Tivat bilo je oko 230 lica, dok je, kako navodi, danas na neodređeno vrijeme zaposleno samo 117 lica.

"Svi zaposleni koji su otpušteni - a bili su zaposleni na neodređeno vrijeme - u skladu sa zakonskom procedurom finansijski su obezbijeđeni u trajanju od godinu dana. Dobili su 12 mjesečnih plata (6 mjeseci plata dok su bili neraspoređeni (nijesu radili) + 6 bruto plata u vidu otpremnine). Dobili su i naknadu za neiskorišćeni godišnji odmor, a mnogi i novčane pomoći po raznim osnovama dok su bili neraspoređeni. Većina otpuštenih je prethodno bila u radnom odnosu manje od godinu dana, na probnom radu, zapošljena u godini korone, lokalnih i parlamentarnih izbora, neki zapošljeni bukvalno i nakon izbora, isključivo partijski", kazao je on.

Njihove žalbe i tužbe su odbijene čime je, kako kaže, dokazana ispravnost i zakonitost postupka racionalizacije, uprkos neefikasnom radu državnih organa.

"Ukinuto je partijsko zapošljavanje i kreiran ambijent za selekciju kadrova u skladu sa kompetencijama. U međuvremenu je zapošljeno svega nekoliko lica uglavnom uskostručne profilacije koji su suštinski nedostajali (arhitekte, građevinci, pravnici sa pravosudnim ispitom)", istakao je Božović.

Na njihovu inicijativu je, kako tvrdi, ukinuta upotreba službenih vozila u privatne svrhe u organima uprave.

Ističe da nijedan funkcioner ne koristi službeno vozilo 24 časa kao što je to bilo za vrijeme bivše vlasti kada je, kako navodi, 6 funkcionera koristilo službeno vozilo 24 časa, a građani Tivta plaćali sve troškove po tom osnovu, pa čak i gorivo, pranje vozila, parking.

Navodi da je ukinuta svaka moguća vrsta zloupotrebe službenih vozila.

"Jedno vozilo je vraćeno VIK-u, a po jedno dato na korišćenje JU Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju i Upravi policije OB Tivat. Otkazana je upotreba 4 garažna mjesta po cijeni od 1,300.00 eura godišnje, plaćana iz čistog hira i kompleksa funkcionera prethodne vlasti. Samo ušteda goriva za službena vozila u prošloj godini iznosila je preko 25% u odnosu na posljednju godinu bivše DPS-SD-HGI vlasti", kazao je Božović.

Prema njegovim riječima skandalozno stanje zatečeno je i kada je u pitanju korišćenje mobilne telefonije na račun Opštine.

Zatečeno je, kako navodi, konkretno 123 korisnika mobilne telefonije u organima uprave Opštine Tivat, a mjesečni račun iznosio je, kako dodaje, i do 2,500.00 eura.

"Nekim službenicima građani Tivta su plaćali i po dva telefona, a koliko je apsurdno i bahato trošenje naših para govori i činjenica da je službeni mobilni telefon imalo lice zaposleno na telefonskoj centrali! Isključivo našim zalaganjem i realizacijom posla raskrinkan je i blokiran ovaj javašluk, te je broj korisnika sveden na manje od 60 (toliki broj zbog terenskih radnika – komunalna inspekcija, policija i služba zaštite), dok mjesečni račun sada iznosi oko 400 eura, što predstavlja uštedu od preko 80 odsto, odnosno oko 20 hiljada eura na godišnjem nivou, samo kada je u pitanju mobilna telefonija u organima lokalne uprave", naveo je Božović.

Čim je, kako kaže, prestala potrošnja na prekobrojnu, trulu i neefikasnu administraciju, korupciju, lične i pratijske interese, budžet je, kako dodaje, stabilizovan i spreman za brojna kapitalna ulaganja.

"Kao što smo bili odlučni nosioci ovih krajnje nepopularnih, ali nadasve ispravnih i odgovornih odluka, istim žarom ćemo nastaviti u pravcu daljeg rada na povećanju efikasnosti javne administracije, stalnoj modernizaciji i profesionalizaciji", ističe Božović u saopštenju.

Ističe da će raditi ubrzano na razvijanju e-uprave na lokalnom nivou, na digitalizaciji usluga organa uprave.

"Moramo maksimalno iskoristiti razvoj informacionih tehnologija i staviti ga u službu lakšeg zadovoljavanja potreba stanovništva. Jedan od projekata biće unaprjeđenje i modernizacija Sistema 48 – veoma korisnog servisa za prijavu i rješavanje komunalnih problema građana. Pokazali smo da smijemo ii umijemo", zaključio je Božović.

Bonus video: