Pekić: Plaži Žukotrlici hitno neophodan remont u skladu sa standardima

"Očuvaćemo postojeće biljne vrste, a posadićemo i drugo nisko i visoko rastinje, poput bora, čempresa ili maslina, koje je podobno za ovu regiju. Uspostavićemo i sistem upravljanja ambalažnim otpadom”

4984 pregleda 7 komentar(a)
Pekić, Foto: GP URA
Pekić, Foto: GP URA

Kandidat za odbornika sa liste "Može Bar, Može Crna Gora", Darko Pekić, saopštio je da je plaži Žukotrlica hitno neophodan remont, u skladu sa svim ekološkim i prostorno-funkcionalnim standardima za uređenje priobalnog područja.

"Nakon što barska URA bude dio lokalne vlasti, uredićemo gradsku plažu Žukotrlicu", poručio je Pekić.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Bar mjesto od izuzetnog značaja za turizam kao primarnu privrednu granu, neizostavno je, kako kaže, ukazati na važnost same obale kao glavnog faktora i učesnika u ovoj grani privrede.

"Pored prirodnih resursa, presudni faktor čini samo tlo koje je odraz komfora jedne plaže. Programom smo predvidjeli usitnjavanje postojećeg kamena, kako bi se doprinijelo samom komforu i reprezentativnosti obale", kazao je Pekić navodi se u saopštenju Građanskog pokreta URA.

Dodaje da su shodno prostornim i vremenskim uslovima kao i kapacitetu same plaže potrebne čvrste prilazne staze do same obale, ne samo zbog komfora, funkcionalnosti i pristupačnosti za osobe sa invaliditetom (OSI) i djecu, već i zbog toplote u ljetnjem periodu.

Njih će, kako je poručio, izraditi od prirodnog i održivog materijala.

On je naveo i da je šetalište potrebno opremiti adekvatnim, natkrivenim klupama.

"Praksa nenatkrivenih i klupa koje su u potpunosti izložene vrućini, nije se pokazala odgovarajućom. Zato ćemo na šetalištu postaviti klupe koje će biti zaštićene od sunca, gdje će sama površina nadstrešnice potencijalno biti sakupljač solarne energije, a koristiće se i za potrošače rasvjete i punjače različitih aparata pristupačnih svima", kazao je Pekić.

Poručuje da ekološka komponenta tog programa obavezuje na očuvanje prirodnih resursa i podizanje ekološke svijesti.

U skladu sa tim tvrdi da će obezbijediti parking bicikala i trotineta sa mogućnošću njihovog punjenja prikupljenom solarnom energijom preko krovne površine i solarnih panela.

"Očuvaćemo postojeće biljne vrste, a posadićemo i drugo nisko i visoko rastinje, poput bora, čempresa ili maslina, koje je podobno za ovu regiju. Uspostavićemo i sistem upravljanja ambalažnim otpadom”, rekao je Pekić.

Napominje da po uzoru na susjedne države, kao i na zemlje širom svijeta plaže je potrebno urediti na način da pogoduje svim starosnim dobima, uključujući i djecu koja predstavljaju važan faktor i ciljnu grupu posjetilaca tokom turistilčke sezone.

"Na dužini od skoro dva kilometra barske obale, napravićemo savremeno opremljena igrališta koja će u sebi sadržati prostor za odbojku ili mali fudbal, kao i prostor za najmlađe. Građevinsko-zanatski radovi koštali bi oko 300 hiljada eura. Bar, Crna Gora u malom, zaslužuje da se u njega na pametan način ulaže. Mi imamo viziju i znamo kako”, zaključio je on.

Bonus video: