Šćekić: Naknade koje Opština Bar izdvaja za novorođenčad izuzetno male

Dodaje da su prema planu budžeta Opštine za ove potrebe opredijeljena sredstva u iznosu od svega 50 hiljada eura

2491 pregleda 2 komentar(a)
Bar, Foto: Shutterstock
Bar, Foto: Shutterstock

Kandidatkinja za odbornika sa liste "Za budućnost Bara – Maja Vukićević", Martina Šćekić saopštila je da je volja koalicije da djeluju na način da djeci obezbjede bolju budućnost.

"Zato je i poseban dio našeg izbornog program briga o djeci, a jedino mjerilo uspjeha u tome biće njihovi osmjesi i radost, kao i to da kao odrasli ljudi jednog dana sa ponosom kažu da su rođeni ovdje i da su odrasli u ovom gradu", saopštila je Šćekić.

Poručila je, kako se navodi u saopštenju koalicije "Za budućnost Bara-Maja Vukićević", da će obezbijediti da naknada za svako novorođenče iznosi 250 eura, odnosno 350 eura za roditelje u stanju socijalne potrebe.

"I da nije došlo do značajnog povećanja cijena osnovih životnih namirnica, postojeća naknada koju Opština izdvaja za novorođenčad u iznosu od 100 i 130 eura je izuzetno mala", istakla je Šćekić.

Dodaje da su prema planu budžeta Opštine Bar za ove potrebe opredijeljena sredstva u iznosu od svega 50 hiljada eura.

"Poređenja radi, troškovi Službe predsjednika Opštine planirani su na iznos od preko 800 hiljada eura. Znamo da je administracija Opštine bitna ali ovoliko veliki iznosi uveliko premašuju optimalne potrebe za novčanim sredstvima za ovu službu, dok sa druge strane imamo mala izdvajanja za ono što znači budućnost", kazala je Šćekić.

Poručila je da će kao nosioci nove vlasti opredijiti sredstava za pomoć samohranim roditeljima koji se nalaze u lošem materijalnom stanju.

"Izgradićemo vrtić na odgovarajućem lokalitetu u gradu kako bi se konačno riješilo pitanje smještajnih kapaciteta za djecu predškolskog uzrasta. Omogućićemo da Opština obezbijedi i besplatne kurseve stranih jezika i informatike za učenike osnovnih i srednjih škola imajući u vidu značaj stranih jezika, informatičke pismenosti i vještina rada na računaru", saopštila je Šćekić.

Obezbjediće, kako navodi, da sport bude dostupan svoj djeci besplatno.

Dodaje da će omogućiti izgradnju dječijih igrališta za fudbal i košarku u pojedinim mjesnim zajednicama.

"Svjesni vremena u kojem živimo i opasnosti kojima sva djeca mogu biti izložena smatramo da je bezbjednost djece u školama kao i u gradu prioritet. U saradnji sa nadležnima tražićemo da u školama uvijek bude prisutan školski policajac, kao osoba od povjerenja", istakla je Šćekić.

Poručila je da će izgraditi dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju.

"Neophodno je da i Bar po ugledu na druge gradove ima ovakav centar u kojem će se djeci omogućiti elementarna njega a roditelji bi onda bili sugurni u saznanju da im djeca vrijeme provode kvalitetno sa stručnim kadrom iz oblasti medicine i defektologije", kazala je ona.

Dodaje da će inicirati saradnju sa potrebnim ustanovama u cilju edukacije djece u osnovnim i srednjim školama o civilnoj zaštiti i prvoj pomoći.

O ovim pitanjima djeca od malih nogu treba, kako kaže, da se informišu i upoznaju se sa mjerama zaštite kao što su evakuacija, zbrinjavanje povrijeđenih lica, zaštita od požara i poplava, pružanje medicinske pomoći i slično.

U saradnji sa nadležnim ministarstvom ističe da će raditi na otvaranju lokalnog centra za edukaciju djece u oblasti STEM nauka.

Navodi da je STEM jedinstveni model učenja koji integriše oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike u jedan sistem, a temenji se na razvoju kreativnih potencijala kod djece.

Prema Gogoljevom citatu: ''Mladost je srećna, jer za nju postoji budućnost'' na njima je, kako kaže, da postignu da ta budućnost bude što ljepša i sigurnija.

"Naši ciljevi su jasni, realni i dostižni - da našim najmlađim sugrađanima omogučimo zdrav i bezbjedan život koji će se zasnivati na kvalitetnom odrastanju, obrazovanju, sticanju dodatnih vještina kako kroz sport, tako i putem obrazovanja i kulture. Vjerujemo u bolju budućnost našeg Bara i zato vas pozivamo 23. oktobra izađete na birališta i svojim glasom date doprinos ovim promjenama", istakla je Šćekić.

Bonus video: