“Može Podgorica, Ovo je naš grad”: Obnovićemo Titogradsko proljeće

"Programom smo definisali da želimo da motivišemo kritičku misao kroz sve kulturno-umjetničke projekte, kako bi spriječili nepoželjne pojave u društvu kao što su fašizam, vjerska i nacionalna netrpeljivost, ksenofobija, nepoštovanje prava ranjivih grupa"

2711 pregleda 5 komentar(a)
Nosilac liste “Može Podgorica – Ovo je naš grad”, Foto: GP URA
Nosilac liste “Može Podgorica – Ovo je naš grad”, Foto: GP URA

Iz Građanskog pokreta URA saopštili su da će koalicija “Može Podgorica – Ovo je naš grad” obnoviti festival Titogradsko proljeće kako bi Podgoricu vratili na mapu festivalskih destinacija u regonu.

Kao što je, kako se navodi u saopštenju GP URA, nekada i Titograd bio.

Cilj je, kako ističu, da kulturu definišu kao prioritetni interes i opšte javno dobro kroz stvaranje uslova za saradnju institucionalnih i vaninstitucionalnih subjekata u sferi razvoja kulture u Glavnom gradu.

"Programom smo definisali da želimo da motivišemo kritičku misao kroz sve kulturno-umjetničke projekte, kako bi spriječili nepoželjne pojave u društvu kao što su fašizam, vjerska i nacionalna netrpeljivost, ksenofobija, nepoštovanje prava ranjivih grupa", poručili su oni.

Dodaju da će racionalno i odgovorno uvećavati budžet za kulturu iz godine u godinu, a kroz nezavisne komisije definisaće, kako kaže, pravila za raspodjelu sredstava kojima se sufinansiraju programi iz domena kulture.

"Jasno i precizno ćemo definisati programe i manifestacije od posebnog značaja za Glavni grad i ponuditi najbolja moguća rješenja za dugoročnu finansijsku održivost tih projekata", navodi se u saopštenju.

Ističu da će promovisati mobilnost kulture, odnosno da će što više sadržaja iz oblasti kulture ponuditi i manje urbanim zonama Glavnog grada.

"Uz to, sufinasiraćemo ili na neki drugi način pomoći opremanje produkcionih kreativnih prostora (ateljea, malih pozornica u lokalnim školama, kabineta za muzičko vaspitanje itd.) i učiniti ih novim javnim scenama", naveli su iz ove koalicije", istakli su iz te koalicije.

Oni će, kako navode, predložiti Savjetu Glavnog grada za dodjelu naziva ulicama i trgovima da se po imenima nekih od najistaknutijih crnogorskih umjetnika nazovu pojedine ulice ili trgovi u užoj gradskoj zoni.

"Neophodno je prepoznati i definisati kulturu kao akumulaciju i spoj znanja, kreativnosti i slobode. U naredne četiri godine nakon 23. oktobra i forimranja nove vlasti u Glavnom gradu naš fokus će biti kultura", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: