Konzulka Hrvatske na predizbornom skupu HGI

Zajedno sa predsjednikom HGI i nosiocem izborne liste za predstojeće lokalne izbore 23. oktobra u Tivtu Adrijanom Vuksanovićem, članovima i simpatizerima te stranke, Lončarević se fotografisala na štandu HGI sa kojeg je gađanima dijeljen propagandi materijal i izborni program

19244 pregleda 31 komentar(a)
Lončarević na promotivnom skupu HGI (druga zdesne strane), Foto: Facebook stranica HGI
Lončarević na promotivnom skupu HGI (druga zdesne strane), Foto: Facebook stranica HGI

Diplomate Republike Hrvatske u Crnoj Gori ponovno su se aktivirale u predizbornoj kampanji jedne od dviju nacionalnih stranaka, iako bi se takvo njihovo ponašanje moglo tumačiti kao povreda Bečke konvencije o diplomatskim odosima.

Generalna konzulica Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević u nedjelju je prisustvovala promotivnom skupu koji je Hrvatska građanska inicijativa (HGI) priredila na gradskoj rivi Pine u Tivtu. Zajedno sa predsjednikom te stranke i nosiocem izborne liste za predstojeće lokalne izbore 23. oktobra u Tivtu Adrijanom Vuksanovićem, članovima i simpatizerima te stranke, konzulica se fotografisala na štandu HGI sa kojeg je gađanima dijeljen propagandi materijal i izborni program, te je razgovarala sa okupljenima.

Fotografijama na kojima između ostalih, i hrvatska diplomatkinja pozira na njihovim štandu, HGI se pohvalila na društvenim mrežama. Ni generalna konzulica Jasminka Lončarević, ni hrvatski ambadsador u Crnoj Gori Veselko Grubišić, nisu odgovorili na pitanja koja su im “Vijesti” uputile ovim povodom.

Oni nisu objasnili što je generalna konzulka radila na predizbornom promotivnom skupu jedne od stranaka koja učestvuje na lokalnim izborima u Tivtu, te da li se to može smatrati povredom člana 41 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, u smislu nedozvoljenog miješanja stranog diplomate u unutarnje stvari zemlje-domaćina zato što parlamentarni i lokalni izbori svakako jesu unutrašnja stvar zemlje u kojoj su te diplomate akreditovane.

Slične aktivnosti učešća i držanja govora na predizbornim skupovima HGI, diplomate Republike Hrvatske koje službuju u Crnoj Gori primjenjuju godinama – od bivših ambasadora Petra Turčinovića i Ivane Sutli-Perić do aktuelnog Veselka Grubišića, te bivšeg konzula Hrvoja Vukovića i aktulne konzulice Jasminke Lončarević.

”Vijesti” odgovore na pitanja o Lončarevićkom učešću na predizbornom skupu HGI u nedjelju u Tivtu nisu dobile ni od portparolke Ministarstva vanjskih i europskih poslova Repubilke Hrvatske, Lovorke Šimičević. Odgovore na pitanja koja smo povodom unutarpolitičkog djelovanja u Crnoj Gori konzulice Lončarević uputili Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, nismo dobili ni od resora koje vodi ministar Ranko Krivokapić (SDP).

MVP nije reagovao na naše interesovanje da saopšti svoja saznanja o tome što je Lončarević radila na predizbornom promotivnom skupu HGI u Tivtu, da li se takvo njeno ponašanje može smatrati povredom odredbi Bečke konvencije, te ako je to slučaj, što je MVP do sada tim povodom preduzelo ili će preduzeti, posebno imajući u vidu ranije hitne i odlučne reakcije resora koji vodi Krivokapić kada su neka slična ranija ponašanja i pojave kod diplomata nekih drugih stranih država bile u pitanju.

MVP, na čijem je čelu tada bio Srđan Darmanović je 2020. ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića zbog njegovih izjava vezanih za Podgoričku skupštinu ujedinjenje Crne Gore i Srbije 1918. proglasilo personom non grata, nakon čega je MVP pod rukovodstvom Krivokapića, kada se Božović nastavio pojavljivati na raznim javnim događajima u Crnoj Gori, prije par mjeseci u više navrata tražilo da se ambasador udalji, a zatim da mu je zabranjen i ulazak u Crnu Goru.

”Ne dirajući u njihove privilegije i imunitete, sva lica koja uživaju (diplomatske) privilegije i imunitete dužna su da poštuju zakone i propise države kod koje se akredituje. Ona su takode dužna da se ne miješaju u unutrašnje stvari te države”, glasi član 41 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima koja je međunarodni temelj za način funkcionisanje, prava, privilegije i obaveze diplomatskog osoblja.

Bonus video: