Vuksanović: Neophodno je da broj komunalnih policajaca u Podgorici bude mnogo veći

"Na osnovu podataka koji su dostupni na sajtu Glavnog grada Podgorica, Komunalna policija ima ukupno 60 zaposlenih. Od tog broja, njih 37 ima zvanje komunalni policajac, sa zadatkom da vrše komunalni nadzor i obezbjeđuju komunalni red u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima", istakao je Vuksanović

1644 pregleda 7 komentar(a)
Vuksanović, Foto: Pokret Preokret
Vuksanović, Foto: Pokret Preokret

Nepropisno parkirani automobili na javnim površinama, buka iz kafića, odlaganje otpada van kontejnera – to su samo neki od svakodnevnih komunalnih problema koji narušavaju kvalitet života građana Podgorice, saopštio je Ilija Vuksanović, kandidata za odbornika sa liste Pokreta Preokret za Skupštinu Glavnog grada na lokalnim izborima u Podgorici 23. oktobra.

"Iako takvo ponašanje predstavlja očigledno kršenje zakonskih propisa, ono prolazi nekažnjeno, najviše zbog inertnosti i neefikasnosti Komunalne policije Glavnog grada. Na osnovu podataka koji su dostupni na sajtu Glavnog grada Podgorica, Komunalna policija ima ukupno 60 zaposlenih. Od tog broja, njih 37 ima zvanje komunalni policajac, sa zadatkom da vrše komunalni nadzor i obezbjeđuju komunalni red u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima", istakao je Vuksanović.

On je dodao da imajući u vidu obim komunalnih problema koji opterećuju Podgoricu, broj komunalnih policajaca koji su raspoređeni po terenu je veoma mali, pa je njihov rad praktično nevidljiv.

"Da bi se obezbijedilo poštovanje komunalnog reda, neophodno je da broj komunalnih policajaca bude mnogo veći. Problemi su brojni. Onaj koji naviše upada u oko je parkiranje na trotoarima i pješačkim prelazima, što direktno dovodi pješake u opasnost. Međutim, podgorička komunalna policija najčešće ne reaguje na takvo kršenje više zakonskih propisa. Slično je i sa drugim javnim površinama – zaustavljanje ili parkiranje na autobuskim stajalištima, biciklističkim stazama, bulevarima i ulicama je postala sasvim normalna stvar, jer prolazi nekažnjeno", rekao je Vuksanović.

On je kazao da je u stambenim zgradama sve više kafića, koji do kasnih večernjih sati emituju buku iznad dozvoljene granice i tako remete mir sugrađana.

"Komunalna policija je koncentrisana na najfrekventnije djelove grada, poput centra ili City kvarta, ali takvi problemi su prisutni i u drugim naseljima. Takođe, otpad različite vrste se često odlaže pored kontejnera, što ne samo da stvara ružnu sliku, već i doprinosi daljem zagađenju životne sredine. To predstavlja jasno narušavanje komunalnog reda. Jasno je da se pomenuti komunalni problemi ne mogu suzbiti sa svega 37 komunalnih policajaca. S druge strane, u drugim gradskim službama i javnim preduzećima postoji veliki broj zaposlenih koji ne doprinose efikasnosti lokalne uprave", naveo je Vuksanović.

On je poručio da će se odbornici Preokreta u budućem sazivu Skupštine Glavnog grada zalagati za jačanje kapaciteta Komunalne policije Glavnog grada kako bi ovaj organ ostvarivao rezultate zbog kojih je osnovan i kako je propisano zakonom.

"Istovremeno, umjesto novih zapošljavanja, insistiraćemo na premještaju službenika iz drugih organa lokalne uprave u sektor komunalnih djelatnosti kako bi rad organa u sastavu Glavnog grada učinili efikasnijim. Vrijeme je za preokret", zaključio je Vuksanović.

Bonus video: