Đurović: Crna Gora stoji uz ukrajinski narod, pružamo podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu

Podsjetila je na to da je Crna Gora uputila materijalnu i humanitarnu donaciju Ukrajini, kao i na činjenicu da je Crna Gora, kao prva zemlja van EU, usvojila Odluku kojom se omogućava privremena zaštita licima iz Ukrajine u trajanju od jedne godine, kao i olakšan ulazak u zemlju iz humanitarnih razloga

2296 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora stoji uz ukrajinski narod, što je potvrđeno usvajanjem Rezolucije u Skupštini Crne Gore o osudi ruske agresije na Ukrajinu sa više od dvije trećine glasova, poručila je predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović.

Ona se sastala sa novoimenovanim ambasadorom Ukrajine u Crnoj Gori Olehom Herasimenkom.

Ocijenivši da je otpravnica poslova Natalia Fialka u dužem vremenskom periodu odradila veliki i kvalitetan posao u Crnoj Gori, Đurović je iskazala očekivanje da će mandat Herasimenka biti takođe plodotvoran i da ćemo u najskorije vrijeme od njega dobiti najvažnije vijesti – da su u toj državi prestala ratna dejstva.

Ona je podsjetila na učešće premijera Dritana Abazovića na Samitu šefova vlada Krimske platforme povodom prve godišnjice od njenog osnivanja u avgustu ove godine i najavila svoje učešće na predstojećem, Prvom parlamentarnom samitu međunarodne Krimske platforme u Zagrebu 25. oktobra 2022. godine, u okviru koga je planiran i bilateralni sastanak sa predsjednikom Vrhovne rade Ukrajine, gospodinom Stefančukom.

Crna Gora je u svim međunarodnim formatima osudila agresiju i pridružila se pozivima međunarodne zajednice upućenim Rusiji da odmah zaustavi vojne napade, povuče svoje snage i odabere put diplomatije, istakla je Đurović, i ponovila čvrstu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, u njenim međunarodno priznatim granicama.

Podsjetila je na to da je Crna Gora uputila materijalnu i humanitarnu donaciju Ukrajini, kao i na činjenicu da je Crna Gora, kao prva zemlja van EU, usvojila Odluku kojom se omogućava privremena zaštita licima iz Ukrajine u trajanju od jedne godine, kao i olakšan ulazak u zemlju iz humanitarnih razloga.

"Istakavši da je Crna Gora pozdravila dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini, predsjednica Skupštine je rekla da je naša država apsolutno spremna da sa Ukrajinom podijeli svoja iskustva u pogledu evropskih integracija", saopšteno je iz Skupštine.

foto: Skupština Crne Gore

Herasimenko je zahvalio Đurović na srdačnom dočeku i istakao da će dati maksimalan doprinos da odnosi dviju država ostanu na ovako visokom nivou.

On je kazao da su Ukrajina i njen narod zahvalni Crnoj Gori na pomoći koju im naša država pruža od početka ratnih dešavanja. U tom smislu, naglasio je da Ukrajina posebno cijeni Rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu, koju je usvojila Skupština Crne Gore.

Učešće Đurović na samitu u Zagrebu biće još jedna potvrda kontinuirane crnogorske podrške Ukrajini i dalji podsticaj za razvoj naših odnosa, kazao je Herasimenko.

"Ukazujući da je materijalna i humanitarna pomoć Crne Gore od izuzetnog značaja za njegovu zemlju, ambasador je izrazio nadu da će crnogorske institucije pronaći način da omoguće liječenje i rehabilitaciju ranjenih ukrajinskih vojnika u Institutu „Simo Milošević“ u Igalu, što je predsjednica Đurović pozdravila kao dobru i humanu ideju koju bi trebalo realizovati", navodi se u saopštenju.

Bonus video: