Vujičić: Krivična prijava protiv Abazovića i Novaković Đurović zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja

Očekujemo da će za nadležnog tužioca veću snagu imati Zakon i odluke Upravnog i Ustavnog suda nego stručno uputstvo sekretara Zorana Tomića"

15579 pregleda 10 komentar(a)
Vujičić, Foto: PR Centar
Vujičić, Foto: PR Centar

Izborna lista "dr Božidar Vujičić-Građanska akcija-Za bolju Budvu", podnijela je krivičnu prijavu protiv premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i ministarke ekologije, prostorog planiranja i urbanizma Ane Novaković Đurović, zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje javne službene isprave, Detaljnog urbanističkog plana Budva Centar i Detaljnog urbanističkog plana Bečići, saopštio je predstavnik te izborne liste Božidar Vujičić.

On je u saopštenju poručio da su planovi koje je usvojila Skupština opštine (SO) Budva 2008. godine, stupili na snagu objavljivanjem u Službenom listu Crne Gore.

"Odlukom o usvajanju planova određen je period važenja planova od pet godina, do 2014. godine, kada su planovi prestali da važe. Dokaz da planovi važe do isteka perioda važenja na koji su usvojeni je presuda Upravnog suda U. 2409/18, kojom se poništava rješenje glavnog državnog arhitekte za izgradnju objekta u jednom od planova, zbog toga što je sud utvrdio da je saglasnost data nakon prestanka važenja detaljnog plana. Drugi dokaz je Odluka Ustavnog suda U-II br.24/14, kojom sud u prethodnom postupku ispitivanja procesnih pretpostavki za vođenje postupka odlučivanja o ustavnosti i zakonitosti Odluke o produženju važenja odluka o planovima na podrućju Glavnog grada-Podgorice, kojom je produžena važnost za 150 lokalnih planova, utvrdio, da ne postoje procesne pretpostavke za odlučivanje ustavnosti i zakonitosti za skoro 50 planova kojima je odlukom produžen period važenja, zato što je za iste istekao period važenja od pet godina, odnosno isti su prestali da važe pa je sud odbio da ocjenjuje dio odluke kojom se produžuje period važenja isteklim planovima", istakao je Vujičić.

On je dodao da je Ustavni sud donio odluku 2017. godine, četri godine nakon što je sekretar ministarstva u kabinetu ministra Gvozdenovića, uputio svim lokalnim upravama, stručno uputstvo sa tumačenjem člana 162b Zakona, da će svi planski dokumenti koji važe na dan 23.07.2013. godine, važiti do usvajanja novih, a ne do isteka perioda važenja planova.

"Jasno je da stručno uputstvo nije važilo za vijeće sudija Upravnog i Ustavnog suda, nažalost za premijera Dritana Abazovića i ministarku Anu Novaković Đurović uputstvo sekretara Zorana Tomića ima veću snagu od vijeća dva suda. Očekujemo da će za nadležnog tužioca veću snagu imati Zakon i odluke Upravnog i Ustavnog suda nego stručno uputstvo sekretara Zorana Tomića", zaključio je Vujičić.

Bonus video: