Đukanović: Ubijeđen sam da ćemo za najdalje tri mjeseca imati prijevremene parlamentarne izbore

"Ono što je otkrila ANB i zbog čega je morao biti sasječen njen vrh, je pokazalo da je riječ o organizovanom kriminalu u središtu crnogorske države"

25957 pregleda 64 komentar(a)
Fotografija koju je dostavila Demokratska partija socijalista
Fotografija koju je dostavila Demokratska partija socijalista

Predsjednik Demokratske partije socijalista i predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović saopštio je da je ubijeđen da ćemo za najdalje tri mjeseca imati prijevremen parlamentarne izbore u Crnoj Gori.

Istakao je da je Crnoj Gori neophodan politički obrt, koji će, kako kaže, zaustaviti propadanje Crne Gore.

Đukanović je na glavnoj konvenciji plavske kolicije za lokalne izbore "Zajedno pobjednički za Plav“ koju čine SD, DPS i SDP poručio da je trenutna kriza politička, bezbjednosna, institucionalna, finansijska i ekonomska.

Naglasio je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju koalicije "Zajedno pobjednički za Plav", da Crna Gora živi najtežu krizu u novijoj istoriji Crne Gore, započetu 2015. godine, koju su, kako kaže, indukovali oni centri kojima nije po volji evropska i građanska Crna Gora, i koja je svoju kulminaciju počela nakon parlamentarnih izbora 2020. godine.

"Ubijeđen sam da ćemo za najdalje tri mjeseca imati prijevremene parlamentarne izbore u Crnoj Gori. Takođe, siguran sam da se ti parlamentarni izbori dešavaju danas, mi pobjedu imamo u džepu. Ostaje naravno da tu izvjesnu pobjedu u međuvremenu unaprijedimo i stvorimo uslove za efikasnije upravljanje Crnom Gorom koja se ne bi mučila sa tankom većinom. A prije toga važno je da se uradi dobar posao na lokalnim izborima“, istakao je Đukanović.

Naveo je da trenutna kriza je i politička i bezbjednosna, institucionalna, finansijska i ekonomska.

"To je jedna podla agresija koja je željela da Crnu Goru izvede iz evropskog i evroatlanskog političkog sazvežđa i vrati je, kroz predvorje tobožnjeg ekonomskog programa "Open Balkan" , u Veliku Srbiju, pod bezbjednosni kišobran Velike Rusije", poručio je Đukanović.

Bezbjednosna kriza se, kako kaže, u prvom periodu ogledala u naporima nove vlasti da "kompromituje" Crnu Goru kao zemlju članicu NATO kroz, kako dodaje, nekontrolisani odliv bezbjednosnih podataka, da bi tokom posljednjeg perioda gledali "očajničke pokušaje" nove vlasti da potpunom razgradnjom bezbjednosnog sistema, uključujući ANB kao najvažniju instituciju bezbjednosnog sistema, "sačuvaju agenturnu srpsko-rusku mrežu" u Crnoj Gori i sačuvaju predstavnike nove vlasti od njihovih "kriminalnih nepočinstava“.

Kako je dodao, nova vlast se iskompromitovala aferama u vezi sa kriminalnim aktivnostima čije navodno suzbijanje je najavljijvala.

"Dizali su veliku galamu i kako će da se obračunaju sa kriminalnom i korupcijom, a tek što smo malo zagrebali, vidjeli smo da su zapravo oni razvili sistemski kriminal. Ono što je otkrila ANB i zbog čega je morao biti sasječen njen vrh, je pokazalo da je riječ o organizovanom kriminalu u središtu crnogorske države. Promovisali su se i kao neko ko je zadužen da uspostavi vladavinu prava, pa se njhova vladavina prava svela na to da hapse i proganjaju svoje političke neistomišljenike", kazao je Đukanović.

Đukanović je, govoreći o institucionalnoj krizi u Crnoj Gori, rekao da evidentno postoji "zla namjera" da se Crna Gora učini nefunkcionalnom državom.

"Pokazalo se da aktuelna parlamentarna većina nije u stanju da izabere VDT, kao što se pokazala loša namjera nepopunjavanjem Sudskog savjeta i neizborom sudija Ustavnog suda", poručio je Đukanović.

Istakao je da to zajedno sa nesređenim stanjem u bezbjednosnom sektoru, jasno govori da je riječ o lošoj namjeri da se Crna Gora prikaže kao nefunkcionalna.

Dodao je da je Crna Gora i u ekonomskoj ravni u lošem stanju.

"Kao čovjek koji je sedam puta vodio Vladu, uvjeravam vas da ne pretjerujem kada kažem da su javne finansije Crne Gore pred bankrotom", naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima to mogu samo da pokušaju da prikrivaju, ali, kako ističe, nevješto, budući da je kreirana nepodnošljivo visoka potrošnja, ali ne i investicije.

"Da je ta potrošnja usmjerena na investicije, svi bi to pozdravili. Ali ovdje je riječ samo o prepumpanoj potrošnji koja nema nikakvog osnova u stvaranju društvenog proizvoda u zemlji, a svemu tome treba dodati gašenje svih ključnih preduzeća u Crnoj Gori i zaustavljanje i stranih investicija i investicija iz Budžeta. Sistematski je uništavano ekonomsko tkivo Crne Gore“, saopštio je Đukanović.

Kako je rekao, mnogi su zamjerali da Demokratska partija socijalista suviše mirno gleda aktivnosti nove strukture vlasti, ali da je, kako kaže, zapravo bilo riječi o demonstraciji političke zrelosti i odgovornosti prema interesima Crne Gore.

"Vidjeli smo mi kvalitet te vlasti, ali smo i znali da nakon višegodišnjeg kontinuiteta jedne vlasti, crnogorska javnost ima pravo da provjeri šta to novo ima da se ponudi Crnoj Gori. Transferu vlasti 2020. pristupljeno je sa povjerenjem da će oni koji su 30 godina čekali svoju šansu, sada tu šansu iskoristiti, a dobili smo nekompetentnost i neodgovornost prema državnim interesima“, istakao je Đukanović.

Đukanović se, kako navode, na kraju osvrnuo na stanje narastajućih nacionalističkih i drugih društvenih tenzija.

"Nacionalisti su opet digli glavu. Oni vjeruju da ovo što se događa na globalnoj sceni kroz zaoštravanje između Istoka i Zapada, a posebno u svijetlu ruske agresije na Ukrajinu, otvara novu šansu za njih. Nijesu zaključili da su nacionalističke politike definitivno propale devedesetih godina, već da tada nijesu uspjele jer je ambijent bio nepovoljan, kao i da im se sada stvara nova šansa. Na svima nama je da odbranimo ne samo DPS, SDP, SD, već i državno odgovorne nacionalne partije, jer to je zapravo najmoćnija brana građanske Crne Gore od nadirućeg nacionalizma“, zaključio je Đukanović.

Na konvenciji su, kako je saopšteno, pored Đukanovića govorili i predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović, počasni predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, nosilac liste Nihad Canović, kao i kandidati za odbornike Fazlija Krcić i Sulejman Dešić.

Šehović je poručio da će Koalicija "Zajedno pobjednički za Plav", ubjedljivo pobijediti na lokalnim izborima, kao i u brojnim drugim opštinama.

To će, kako je rekao, biti i početak kraja "najgore" vlasti na državnom nivou u istoriji Crne Gore, koja je u poslednje dvije i po godine "uništila" sve čega se dohvatila.

Iz Koalicije "Zajedno pobjednički za Plav" saopštili su da je Šehović dodao i da je neodgovorna državna vlast obećala slobodu, a dala "primitivizam, šovinizam i kleronacionalizam".

"Obećala pomirenje, a dala razdor, obećala Evropsku uniju, a dala razočarenje u Briselu, obećala ekonomski oporavak, a dala najveću stopu nezaposlenosti od obnove nezavisnosti i javne finansije pred bankrotom", dodao je Šehović.

On je poručio da iz Plava šalju poruku zajedništva i sloge, koja je danas, kako kaže, u teškom vremenu kroz koje Crne Gora prolazi, potrebnija nego ikad.

Međutim ističe da prije svega jasno i glasno saopštavaju da će na lokalnim izborima ubjedljivo pobijediti, i da će nosilac njihove liste Nihad Canović zajedno sa svojim timom ljudi i u naredne četiri godine nastaviti da vodi Opštinu Plav i radi, kako kaže, odgovorno i pošteno za dobrobit svih građana, bez ozbira na političku, nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Plavu je, kako je kazao, dosta podjela i predizbornih zađevica, zahvaljujući Koaliciji "Zajedno pobjednički za Plav" taj grad, kako ističe, nikad nije bio jedinstveniji i okupljeniji oko zajedničkog dobra.

Kako je dodao, rezultati trenutne lokalne vlasti koju predvodi SD, garantuju buduće uspjehe.

Govoreći o vlasti na državnom nivou, Šehović je podsjetio na, kako ističe, poražavajuće rezultate ostvarene u prethodne dvije i po godine.

"Možda bismo im mogli oprostiti to što su nam zatvorili vrata Evropske unije, što su blokirali gotovo sve važne institucije ove države, što su iza sebe ostavili katastrofalne rezultate u oblasti ekonomije, ali im jednu stvar dobronamjerna, sojska i građanska Crna Gora nikad neće oprostiti, neće im oprostiti to što su udarili u temeljne vrijednosti ove države, što su pokušali da uruše međunacionalni i međuvjerski sklad, što su pokušali da uruše građansko i sekularno biće Crne Gore", zaključio je Šehović.

Zato će, kako kaže, takva neodgovorna vlast nakon parlamentarnih izbora koji će se brzo održati sigurno biti smijenjena.

Šehović tvrdi da će i u Plavu i u Crnoj Gori znati da sačuvaju državne temelje na koje je, kako kaže, udareno.

Krivokapić je rekao da je brojčano mali Plav ustvari velja Crna Gora, kao i da mladi iz Plava imaju snagu da stvaraju budućnost.

"Koliko je mali Plav velja Crna Gora nedavno sam vidio na mjestima koja važe za najvažnija na svijetu. Kad odete na Menhetn i vidite da stotinu restorana drže Plavljani, Gusinjani, Albanci, Bošnjaci, a svi oni imaju jedno ime - Crna Gora, onda vam je jasno koliko je veliki Plav. Uspjeti tamo đe je najteže pokazuje da mi moramo bolje. Griješili jesmo, jer da nijesmo, tuđe zlo ne bi postalo domaća muka. No, i veći neminovno griješe, a naša snaga je nepriznavanje poraza i odbijanje da stanemo", rekao je Krivokapić.

On je poručio da imaju snagu da vrate Crnu Goru na evropski put sa mjesta na koje je skliznula – u devedesete.

"Oni hoće nazad, a mi hoćemo naprijed, što prije u Evropsku uniju. Zato smo se i okupili ovdje, jer kad tuđe zlo udari, samo zajedno možemo biti. I upravo ovdje u Plavu potvrđujemo zajedništvo i slobodnu Crnu Goru, koja jednom za vazda treba da završi referendume i do kraja i za vazda bude nezavisna, sa vlašću koja nije tuđa nego služi ovom narodu. Hvala vam što ste nepokorena Crna Gora“, poručio je Krivokapić.

Bonus video: