Nedović: Nepostojanje stranih investicija ukazuje kakav je ambijent za poslovanje kreirao dosadašnji lokalni režim

"Radićemo na unaprjeđenju pristupa kreditima za mala i srednja preduzeća i to kroz osnivanje Kreditno-garantnog fonda, transformaciju Investiciono-razvojnog fonda u Razvojnu banku, kao i osnivanju Fonda za inovacije“

3904 pregleda 0 komentar(a)
Nedović, Foto: Pokret Evropa sad
Nedović, Foto: Pokret Evropa sad

Činjenica da u Bijelom Polju nije bilo direktnih stranih investicija najbolje govori o tome kakav je ambijent za poslovanje kreirao dosadašnji lokalni režim, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad za Bijelo Polje.

U saopštenju koje potpisuje njihov kandidat za odbornika Velimir Nedović navodi se da bez obzira što je DPS lokalna vlast, bez obzira na to što je imala kontinuitet u vršenju vlasti, falila je vizija razvoja, što je ključni razlog zašto prethodnih godina u Bijelom Polju nijesu otvarana nova i održiva radna mjesta.

"Ključni problem koji je kočio investicije i razvoj lokalne privrede su složene procedure za započinjanje poslovanja, za čije ubrzavanje se morala platiti odgovarajuća cijena, a ozbiljni investitori i zdrav kapital traže sigurno i nekoruptivno okruženje, koje očigledno u Bijelom Polju nijesu prepoznali. Svakako da je bilo domaćih investitora koji su u međuvremenu razvijali posao i stekli veliko bogatstvo, a sama činjenica da su oni pretežno članovi DPS-a, ide u prilog našoj tezi da se radi o lokalnim tajkunima koji su svih prethodnih godina bili privilegovani" naveo je Nedović u saopštenju.

U odboru Pokreta za Bijelo Polje su optimistični da će biti akter u novoj lokalnoj vlasti i da će biti u prilici da otvore Uslužni centar za investicije, koji će pomagati i podržavati investitore u prevazilaženju administrativno-tehničkih prepreka i podsticati razvoj malog i srednjeg biznisa.

Nedović ističe da će se u Centru okupljati stručni kadrovi koji će kontinuirano osluškivati potrebe privrede, proaktivno raditi na afirmaciji Bijelog Polja kao najbolje investicione destinacije i promociji inovativnih poslovnih rješenja, naročito u poljoprivredi, drvopreradi, turizmu i IT sektoru.

"Kako bismo podsticali domaće investicije, u sinergiji sa državnom vlašću, koju će izvjesno nakon parlamentarnih izbora činiti Pokret Evropa sad, radićemo na unaprjeđenju pristupa kreditima za mala i srednja preduzeća i to kroz osnivanje Kreditno-garantnog fonda, transformaciju Investiciono-razvojnog fonda u Razvojnu banku, kao i osnivanju Fonda za inovacije“, dodao je Nedović.

Nedović na kraju poručuje da će vrlo važan aspekt nove lokalne vlasti biti snažna politička volja Pokreta Evropa sad da se bori za lokalni ekonomski razvoj i uspostavljanje vladavine prava, sa naglaskom da zakon mora biti isti za sve i nulta korupcija, što je po mišljenju Nedovića, osnova za napredak.

Bonus video: