Dramatične poruke za plašenje birača

Šef države agitovao kod četrdesetak privrednika da njihove porodice i zaposleni glasaju za DPS jer će lokalni izbori, kako tvrdi, odrediti sudbinu države

55234 pregleda 285 komentar(a)
Mora se reći "ne" izdaji Crne Gore: Đukanović, Foto: Luka Zekovic
Mora se reći "ne" izdaji Crne Gore: Đukanović, Foto: Luka Zekovic

Predsjednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, tražio je u ponedjeljak u Baru od grupe tamošnjih biznismena da kod porodica, rodbine i zaposlenih u njihovim firmama urgiraju da na lokalnim izborima podrže DPS, jer će, kako je ocijenio, situacija u državi biti veoma ozbiljna ako pobijede njihovi politički oponentni koje je nazvao izdajnicima.

Đukanović je, prema tvrdnjama više izvora “Vijesti” sa sastanka održanog u hotelu “Franca”, uputio privrednicima dramatične poruke, rekavši, između ostalog, da će pripadnici manjinskih naroda biti ugroženi ako u Baru i još nekim gradovima na izborima zakazanim za 23. oktobar ne trijumfuju koalicije okupljene oko DPS-a. Naročito je apostrofirao izbore u Podgorici i Bijelom Polju, gdje je ta partija sada na vlasti.

On je, navodno, rekao da će ako DPS ne pobijedi, pripadnici manjinskih naroda morati da napuste zemlju. Đukanović je u svojoj dugoj političkoj karijeri više puta ponavljao narativ o “sudbonosnim izborima”, koji, navodno, treba da odrede budućnost države.

”Vijesti” su kontaktirale više učesnika sastanka, od kojih su neki nezvanično potvrdili da su mu prisustvovali, ali nisu zvanično željeli da komentarišu šta se na skupu govorilo.

Đukanović je u svom govoru, tvrde pojedini akteri, premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića okvalifikovao kao “izdajnika”, naglasivši da je po Crnu Goru opasniji od Demokratskog fronta (DF) i da pokušava da je uvede u “srpski svet”.

Đukanović
Đukanović foto: Boris Pejović

On je Abazovića nedavo javno optužio da je “izvođač radova” imperijalne Rusije i velike Srbije.

Oko četrdesetak biznismena je, prema informacijama “Vijesti”, pozvano na sastanak, sa, kako im je rečeno, predsjednikom države. Poziv im je stigao iz Opštine Bar, na čijem je čelu DPS-ov Dušan Raičević, koji je takođe prisustvovao okupljanju.

Jedan od učesnika nezvanično je rekao “Vijestima” da nije tačno ni da im je Đukanović tražio da lobiraju za njegovu stranku, ni da je saopštio da manjinama prijeti iseljenje ako DPS “padne” na izborima. Tvrdi da je govorio o tome da je državi potrebna stabilna vlast zbog rata u Ukrajini, jer taj sukob utiče na ekonomske i političke prilike u državi.

”Vijestima” iz Đukanovićevog kabineta nisu odgovorili šta je bio povod sastanka, ko je bio njegov organizator i ko je snosio troškove održavanja skupa.

Takođe, nisu odgovorili ni zašto je Đukanović tražio od biznismena da kod porodica, rodbine i zaposlenih urgiraju da glasaju za DPS, kao ni na osnovu čega je tvrdio da će manjine morati da se sele u slučaju poraza njegove partije.

Ni Raičević ni njegov kabinet nisu odgovorili zašto je Opština Bar zvala privrednike na sastanak sa Đukanovićem, ko ga je organizovao i ko platio.

Đukanović je prethodnih dana, u susret izborima koji će se naredne sedmice održati u 14 gradova, slao oštre poruke, optužujući političke protivnike za izdaju državnih interesa.

Ocijenio je, između ostalog, da je prva post DPS Vlada, na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić, bila “kleronacionalistička”, a druga, Abazovićeva, “izdajnička”, i da su obje radile protiv Crne Gore.

Rekao je da je država pred novim izazovom, da se ustanovi “kakve su se nezakonitosti, neustavnosti, kriminal i izdaja dogodili u ove dvije godine”.

On je i u utorak u Baru, na predstavljanju liste “Prava stvar, zajedno Bar”, koju čine DPS, Socijaldemokratska partija (SDP) i Liberalna partija (LP), ponovio da se Crna Gora od promjene vlasti suočava sa “brutalnom izdajom” i “brutalnom prodajom” svojih interesa.

Poručio je da se zato na izborima mora “reći ne, i zauvijek ne izdaji Crne Gore”, dodajući da na osnovu tridesetogodišnjeg iskustva u politici, “zna da su građani pametno odlučivali kad god je bilo kritično”.

Prije četiri godine održani su izbori u 12 opština, a Đukanovićeva partija tada je ostvarila apsolutnu većinu u šest njih - Podgorici, Danilovgradu, Bijelom Polju, Pljevljima, Žabljaku i Šavniku.

Uz dugogodišnje koalicione partnere, DPS je preuzeo vlast i u Baru, Kolašinu i Golubovcima, tada opštini u okviru Glavnog grada, koja je odnedavno samostalna opština Zeta.

Iako nije osvojio najviše glasova u Rožajama i Plavu, DPS je, uz koaliranje s Bošnjačkom strankom (BS) i Socijaldemokratama (SD), uspio da uđe u vlast i u tim gradovima.

DPS je 2018. poražen samo u Plužinama, gdje je apsolutnu vlast osvojila Socijalistička narodna partija (SNP).

Bonus video: