MANS: Za ugovore o djelu uoči izbora plaćeno 1,6 miliona eura

"Kabinet Predsjednika Vlade je u prvoj polovini septembra na službena putovanja dao oko 50 hiljada ili preko pet puta više nego što je trošio u mjesecima prije raspisivanja izbora", ističu iz MANS-a

12883 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od početka avgusta, kada su raspisani lokalni izbori, pa do sredine septembra potrošeno je oko 1,6 miliona eura za izdatke po osnovu isplate ugovora o djelu, što je 300 hiljada eura više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Iz te navladine organizacije ističu da su, upravo u izbornom periodu, neke institucije znatno povećale troškove po tom osnovu i u odnosu na prvi dio ove godine.

"Na primjer, Uprava prihoda i carina je u toku prve polovine septembra isplatila skoro 140 hiljada eura za izdatke po osnovu isplate ugovora o djelu. To predstavlja značajno povećanje potrošnje u odnosu na period prije raspisivanja izbora kada je za ove namjene trošeno po oko 60 hiljada eura mjesečno. Dodatno, prosječni mjesečni izdaci po osnovu isplate ugovora o djelu u toku prošle godine su iznosili nepunih 40 hiljada eura", navode iz MANS-a.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u toku avgusta je isplatila skoro 80 hiljada eura za ugovore o djelu, iako su njihovi prosječni mjesečni troškovi za te namjene iznosili po oko 50 hiljada eura, dodaju iz te NVO.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, kako navode, u toku avgusta isplatilo više od 100 hiljada eura za ugovore o djelu, a prije raspisivanja izbora u prosjeku su trošili po oko 70 hiljada mjesečno.

"Ministarstvo vanjskih poslova je u prvoj polovini septembra isplatilo skoro 130 hiljada eura za ugovore o djelu i skoro 140 hiljada u avgustu. Njihova prosječna mjesečna potrošnja za te namjene prije raspisivanja izbora je bila oko 126 hiljada eura", kazali su iz MANS-a.

Napominju da u izbornom periodu rastu i troškovi službenih putovanja koji su za mjesec i po, od kada su raspisani izbori pa do sredine septembra, iznosili 775 hiljada eura.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je potrošilo skoro 190 hiljada eura za službena putovanja u avgustu ove godine, od čega je 150 hiljada dato za službena putovanja u zemlji, što je skoro tri puta više od mjesečnog prosjeka u periodu prije raspisivanja izbora.

"Kabinet Predsjednika Vlade je u prvoj polovini septembra na službena putovanja dao oko 50 hiljada ili preko pet puta više nego što je trošio u mjesecima prije raspisivanja izbora", dodaju iz MANS-a.

Građani na specijalizovanom portalu MANS-a cistakampanja.me mogu vidjeti detaljne podatke o potrošnji državnih institucija u izbornom peirodu. Posebno je izdvojena potrošnja za kategorije koje su u prethodnom periiodu bile predmet izbornih zloupotreba kao što su zapošljavanje, jednokratna socijalna davanja, beneficije i subvencije, putne troškove i izgradnju infrastrukture.

Bonus video: