Božović: Izborili smo se za uvećanje naknade za novorođenčad i reformisali Dnevni centar

"Socijalni program zauzima značajno mjesto u našem Izbornom programu za bolji Tivat

1882 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Jer smijemo i umijemo
Foto: Jer smijemo i umijemo

Kandidat na listi "Tivatska akcija i Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat - jer smijemo i umijemo - Mirko Kovačević" Goran Božović poručio je da su isključivo njihovim radom uvećene naknade za novorođenčad u Opštini Tivat sa 120 na 500 eura.

"Socijalni program zauzima značajno mjesto u našem Izbornom programu za bolji Tivat. U protekle dvije godine smo radili posvećeno i marljivo u oblasti socijalne politike i ostvarili rezultate koji direktno utiču na poboljšanje kvaliteta života naših građana", poručio je Božović.

Istakao je da je na njihovu inicijativu i isključivo njihovim radom uvećana naknada za novorođenčad u Opštini Tivat sa 120 na 500 eura.

Ova odluka je, kako se navodi u saopštenju te koalicije, bila u skupštinskoj proceduri od početka novembra 2021. godine, ali su, kako kaže, građani bili za to uskraćeni duže od 6 mjeseci zbog blokade skupštine od strane SDP-DPS-SD-HGI koalicije.

Dodaje da je usvojena Odluka o izgradnji stanova za penzionere.

Ustupljeno zemljište i oslobođeno plaćanja komunalija je, kako kaže, minimum koji Opština Tivat može učiniti za izgradnju stanova za penzionere.

Prema njegovim riječima jedan od najozbiljnijih i najzahtjevnijih poslova, a koji je odrađen pod njihovom koordinacijom i direktnim angažovanjem je reorganizacija JU Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

"Vrlo značajna, tada tek osnovana ustanova, i prije nego što je otvorila vrata za korisnike kojima je namjenjena, bila je predmet zloupotreba DPS-SD-HGI koalicije koji su ovu ustanovu zamislili kao uhleb firmu svoje familije i članova, u kojoj je bilo zaposleno više ljudi u administraciji nego stručnih lica za rad sa korisnicima. Otkrili smo i prezentovali javnosti dokaze o neodgovornom rukovođenju, nezakonitom poslovanju, zloupotrebi položaja i partijskom zapošljavanju i zahvaljujući isključivo našem posvećenom radu izvršena je potpuna reorganizacija ustanove", poručio je Božović.

Dodaje da je usvojena nova sistematizacija radnih mijesta, povećan broj stručnih lica koji rade sa korisnicima, a smanjena administracija na minimum (dva zaposlena).

Otpušten je, kako navodi, nezakonito primljen pomoćnik direktora, nekima su prekinuti ugovori o radu zbog ukidanja nepotrebnih radnih mjesta, dok su neki iz administracije preraspoređeni na rad sa korisnicima.

Ističe da je u Dnevnom centru uvećana plata svim stručnim licima, saradnicima i zaposlenima koji rade u direktnom kontaktu sa korisnicima, dok je umanjena za administrativni kadar.

"Na taj način kreiramo uslove za veće zadovoljstvo zaposlenih, koji rade jedan od najtežih i najhumanijih poslova", tvrdi Božović.

Oslobođeni radni prostor koji je zauzimala bespotrebna prekobrojna administracija pretvoren je, kako kaže, u dodatni prostor za rad sa korisnicima, kako bi se razdvojili korisnici značajno različite starosne dobi.

"Na našu inicijativu i uz dominantnu koordinaciju i zalaganje na Seljanovu je izgrađeno praktično novo igralište na 600 m2 sa tartan podlogom. Postavljene su nove savremene sprave za djecu - multifunkcionalna sprava sa 7 tobogana na 4 visinska nivoa, četvorostruka ljuljaška, dupla klackalica, karusel vrteška, njihalica, kao i multifunkcionalna sprava za bazični fitnes za odrasle, uz propratni mobilijar", naveo je Božović.

Poručio je da će se snažno zalagati za izgradnju savremenih bezbjednih dječijih igrališta u svakoj mjesnoj zajednici, a naročito na periferiji grada, kako bi pospješili fizičku aktivnost djece od najranijeg uzrasta, omogućili im adekvatne uslove za igru i razvoj, i omogućili mjesta za besplatan i zdrav boravak djece na otvorenom.

Dodaje da su obnovili i tradicionalnu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi u organizaciji Opštine Tivat, koja se održava dva puta godišnje u kojoj učestvuju zaposleni u organima uprave i službama, javnim ustanovama i privrednim društvima čiji je osnivač opština, odbornici, i svi zainteresovani građani.

"U narednom periodu ozbiljno ćemo se založiti za usvajanje mjera za finansijsku podršku parovima koji pokušavaju da dobiju djecu putem vantjelesne oplodnje. Ovaj proces sam po sebi je stresan i finansijski zahtjevan, te lokalna uprava može ustanoviti program kojim će bar na neki način pomoći parovima da se ostvare kao roditelji", istakao je Božović.

Poručio je da će obezbijediti i subvencionisanje troškova za boravak djece u predškolskim ustanovama za drugo dijete u iznosu od 50 odsto, a za svako sljedeće 100 odsto, te i na taj način, kako kaže, značajno pomoći roditeljima.

"Fokus našeg daljeg rada u ovoj oblasti biće na pripremi i realizaciji kapitalnog projekta od suštinskog značaja za naš grad –izgradnja doma za stare. Realizacijom ovog zahtjevnog projekta će se steći pretpostavke za zbrinjavanje starih, iznemoglih, hronično oboljelih i invalidnih lica. Postojanje ustanove tog tipa olakšaće život mnogim porodicama i pojedincima u našoj lokalnoj zajednici, dok će potencijalni korisnici te ustanove imati priliku za optimalan način života uslovljen njihovim stanjem", zaključio je Božović.

Bonus video: