“Može Podgorica - Ovo je naš grad”: Kasarna Morača će biti centralni park

Kazali su da bi šetalištem uz Moraču, povezali Kasarnu Morača sa Starom Varoši, Karverom i Dukljom, dok bi na prostoru pored Gimnazije “Slobodan Škerović“ otvorili novu zelenu kapiju Gorice, kako bi građani mogli i na tom prostoru da pristupe brdu Gorica

3315 pregleda 8 komentar(a)
Nosilac liste “Može Podgorica – Ovo je naš grad”, Luka Rakčević, Foto: GP URA
Nosilac liste “Može Podgorica – Ovo je naš grad”, Luka Rakčević, Foto: GP URA

Iz koalicije "Može Podgorica-Ovo je naš grad" saopštili su da će Kasarna Morača biti centralni park.

"Na 12,2 hektara Kasarne Morača izgradićemo novi, centralni gradski park sa svim pratećim sadržajima, koji će biti jedno od najatraktivnijih mjesta u našem gradu", poručili su iz te koalicije, a navodi se u saopštenju Građanskog pokreta URA.

Kazali su da bi šetalištem uz Moraču, povezali Kasarnu Morača sa Starom Varoši, Karverom i Dukljom, dok bi na prostoru pored Gimnazije “Slobodan Škerović“ otvorili novu zelenu kapiju Gorice, kako bi građani mogli i na tom prostoru da pristupe brdu Gorica.

Dodaju da će u rekonstruisanim objektima na prostoru Kasarne, koji datiraju iz 1905. godine, pozicionirati Muzej savremenih umjetnosti i druge sadržaje javnog karaktera, a Kasarna “Morača” će, kako kažu, biti jedno od najposjećenijih mjesta u Podgorici.

Podsjetili su da je GP URA uspio da zaštiti prostor Kasarne Morača na kojoj je DPS ucrtao čak 150 hiljada kvadrata betona (na površini od svega 8 hektara), čime je, kako navode, trebalo devastirati jedan od najljepših prostornih resursa u našem gradu.

"Nakon višemjesečne borbe, protesta i najmasovnijih javnih rasprava u istoriji Glavnog grada, pobijedili smo i u toj važnoj bici i natjerali DPS da štetni planski dokument povuče iz procedure. Time smo sačuvali prostor Kasarne “Morača”, kako bismo na njemu gradili najveći i naljepši gradski park - za sve nas i generacije koje dolaze", zaključuju.

Bonus video: