Milačić: Gradska štedionica put za razvoj lokalnih biznisa i nova radna mjesta u Podgorici

"Ono što sada imamo u Glavnom gradu je kontinuirano davanje finansijskih injekcija javnim preduzećima iz gradskog budžeta, iako ova preduzeća imaju sopstvene prihode. Samo ove godine, javnim preduzećima je iz budžeta Glavnog grada dodijeljeno preko 10 miliona eura novca građana"

3611 pregleda 8 komentar(a)
Matija Milačić, Foto: Pokret Preokret
Matija Milačić, Foto: Pokret Preokret

Osnivanje gradske štedionice kao bankarske institucije u vlasništvu Glavnog grada jedan je od ključnih programskih ciljeva Preokreta, jer će se time lokalnim privrednicima i građanima koji žele da pokrenu sopstveni biznis omogućiti brz i efikasan pristup sredstvima potrebnim za razvoj poslovanja, saopštio je kandidat za odbornika u Skupštini Glavnog grada, sa liste Preokret, Matija Milačić.

Navodi da će se stimulisanjem lokalne privrede otvoriti put ka stvaranju novih radnih mjesta, osnaživanju malih i srednjih biznisa i boljoj kontroli namjenskog trošenja sredstava.

"Ono što sada imamo u Glavnom gradu je kontinuirano davanje finansijskih injekcija javnim preduzećima iz gradskog budžeta, iako ova preduzeća imaju sopstvene prihode. Samo ove godine, javnim preduzećima je iz budžeta Glavnog grada dodijeljeno preko 10 miliona eura novca građana".

Milačić poručuje da se ovakva praksa mora promijeniti iz više razloga.

"Prvo, to je nepravedan odnos prema malim i srednjim biznisima, koji za razliku od lokalnih javnih preduzeća moraju da posluju po tržišnim uslovima. Drugim riječima, privatnici su prepušteni sami sebi, jer nemaju adekvatnu podršku od Glavnog grada. Drugo, i pored upumpavanja novca javnim preduzećima, građani ne dobijaju kvalitetnu uslugu, uključujući usluge Vodovoda, Parking servisa, Čistoće i mnogih drugih. Treće, toliko puta smo do sada čuli kako će se opštinski novac preusmjeriti u neki razvojni projekat u sklopu javnih preduzeća i da ćemo sa tim napraviti ekonomski bum. Danas nemamo samoodrživo javno preduzeće koje će dio zarade davati gradu, a niko nije podnio odgovornost za loše poslovanje i neispunjenje obećanja", naveo je Milačić.

Preokret, kako je istakao, upravo u ovom dijelu želi da izgradi sistem u kojem će ista pravila važiti za sve i u kojem neće biti privilegovanih.

"Umjesto dodjele subvencija koje su za ovu godinu rebalansom uoči izbora povećane na 270 hiljada eura, potreban nam je model koji će omogućavati dobrim idejama i projektima da zažive i generišu nova radna mjesta u svakom trenutku, a ne samo pred izbore. Zato ćemo u Skupštini Glavnog grada insistirati na osnivanju Gradske štedionice kao bankarske institucije u 100 odsto vlasništvu Glavnog grada, gdje će ta ustanova kroz jasne i mjerljive kriterijume posuđivati sredstva za razvoj lokalnih biznisa i otvaranje radnih mjesta kako u privatnom tako i u javnom sektoru u Podgorici".

Savremena, fleksibilno organizovana i dugoročno uspješna lokalna razvojna banka, kako je dodao Milačić, treba da bude polazni razvojni prioritet Glavnog grada.

"Ova institucija finansirala bi se prvenstveno iz međunarodnih subjekata, a to će garantovati da bespovratni grantovi ne propadnu kao što je to često do sada bio slučaj. Dodatno, svim građanima Podgorice koji žele da razviju sopstveni biznis biće dostupna i sredstva koja su obezbijeđena iz već postojećih sredstva za razvoj. Osim toga, za razliku od komercijalnih banaka, Gradska štedionica će mnogo jednostavnije, efikasnije i povoljnije obrađivati zahtjeve za kredite zbog boljeg poznavanja lokalnog tržišta, kao i boljeg sagledavanja uspješnosti potrošnje sredstava. Dodatnim modelom obezbjeđivanja sredstava od strane međunarodnih subjekata koja trenutno u milionskim iznosima propadaju uslijed rada postojeće administracije, građanima Podgorice se na ovaj način omogućava da za svoje razvojne projekte dobiju grejs periode za otplatu zajma. Preokrenimo ekonomsku situaciju u Glavnom gradu i stvorimo ambijent u kojem će građanin koji ima ideju dobiti i realnu mogućnost da je realizuje", zaključio je Milačić.

Bonus video: