Brajović: Mjesečna karta kupljena kod jednog prevoznika važiće kod bilo kojeg drugog na relaciji Danilovgrad – Podgorica

Opština će izdavati jedinstvenu elektronsku mjesečnu kartu koju će
ustupiti putnicima. Prevoznici će imati optički čitač, a sistem može raditi i očitavanjem mjesečne karte preko telefona. Raspodjela sredstava prevoznicima vršiće se shodno broju očitanih prevoza putnika na čitaču datog prevoznika"

4567 pregleda 5 komentar(a)
Brajović, Foto: Pokret Preokret
Brajović, Foto: Pokret Preokret

Nakon formiranja nove vlasti Opština Danilovgrad stvoriće uslove da autobuska mjesečna karta kupljena kod jednog prevoznika važi kod bilo kojeg drugog koji saobraća na relaciji Danilovgrad – Podgorica, poručio je Željana Brajović, kandidata za odbornika sa liste "Preokret za Danilovgrad - Vuk Iković" na lokalnim izborima 23. oktobra.

"Četvoročlana porodica iz Danilovgrada iz koje supružnici rade u Podgorici, a djeca uče ili treniraju takođe u Podgorici, troši za prevoz najmanje 250 eura mjesečno. Glavni uzrok je što mjesečna autobuska karta kupljena kod jednog ne važi kod ostalih prevoznika na relaciji Danilovgrad - Podgorica. Zato često roditelji zahtijevaju od nastavnika da dozvoli učeniku da napusti posljednji čas 15 minuta ranije kako bi 'uhvatio' prevoz za koji ima mjesečnu kartu", dodao je Brajović u saopštenju "Preokreta".

On dodaje da troškovi prevoza koji plaća jedna porodica iz Danilovgrada obično mogu pokriti troškove stanovanja u Podgorici.

"To znači da Opština Danilovgrad gura naše građane da budu podstanari na pola sata od svog rodnog mjesta", istakao je.

Kako navodi druga otežavajuća okolnost u javnom prevozu je što je posljednji autobuski polazak iz Podgorice za Danilovgrad u 22.00 ili 22.30 sati.

"Ovo uzrokuje da svi oni koji rade u drugoj smjeni moraju da trče i da napuste ranije svoje radno mjesto da bi stigli posljednji autobus.

"Zbog toga ćemo stvoriti i uslove da posljednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24.00 sata čime će se olakšati zaposlenima kao i mladima Danilovgrada da više koriste kulturne sadržaje Podgorice kao i Podgoričanima da češće i duže koriste sadržaje Danilovgrada koje im ne pruža Podgorica", naveo je Brajović.

Od toga, kaže Brajović, veliku korist će imati i sami prevoznici, jer će povećanjem broja putnika njihovi prihodi biće veći.

"Opština će izdavati jedinstvenu elektronsku mjesečnu kartu koju će ustupiti putnicima. Prevoznici će imati optički čitač, a sistem može raditi i očitavanjem mjesečne karte preko telefona. Raspodjela sredstava prevoznicima vršiće se shodno broju očitanih prevoza putnika na čitaču datog prevoznika", dodao je.

On smatra da javni prevoz na prvom mjestu mora da odgovara potrebama korisnika.

"Problemi koji pogađaju korisnike javnog prevoza u Danilovgradu, vidimo isključivo kao probleme planiranja, organizacije i politike, a ne kao problem tehnologije prevoza. Zato usluge javnog prevoza moraju biti integrisane i detaljno regulisane od strane lokalne uprave", kaže Brajović.

Paralelno sa ovim aktivnostima, kaže Brajović, Opština treba da definiše sve potrebne đačke autobuske linije.

"Time roditelji neće trošiti vrijeme i novac za lični prevoz djece do škole, a djeca će manje vremena troštiti da dođu do škole. Ujedno djeca koja žive u blizini škola će slobodno ići u školu pješke ili biciklom jer će nesnosne gužve na putu do škole, u centru grada i Spužu biti značajno smanjene", istakao je Brajović.

Kaže da Opština može dodatno da unaprijedi javni prevoz tako što će izvršiti povrat poreza u korist prevoznika.

"Osim toga prevoznici međugradskog saobraćaja između Danilovgrada i Podgorice mogu se u propisanoj traci do autobuske stanice zaustavljati i iskrcavati putnike ili ih ukrcavati ukoliko idu za Danilovgrad", rekao je Brajović.

On kaže da se to može definisati međuopštinskim ugovorom između Podgorice i Danilovgrada i potenciraće se od obje samouprave.

"Ukoliko budu iste političke većine u ova dva grada lako će se doći do dogovora. Kada postoji politička volja za svaki problem postoje najmanje četiri rješenja. Zato nam treba preokret da bismo imali donosioce odluka koji rade u korist građana i njihovog prevoza", zaključio je Brajović.

Bonus video: