Konjević: Milošević jedan od organizatora šverca cigareta, to je radio s jednom OKG, uz znanje Abazovića

"Pravio se jedan poltičko-medijski performans, gdje je predsjednik Vlade pokušavao u javnosti da stvori drugačiji utisak, optužujući mene da sam politički pokrovitelj šverca cigareta", rekao je Konjević

81786 pregleda 59 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.10.2022. 13:43h

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević, optužio je danas na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu doskorašnjeg direktora Uprave prihoda i carina (UPC) Rada Miloševića da je jedan od organizatora šverca cigareta.

On tvrdi da je Milošević švercovao cigarete s jednom organizovanom kriminalnom grupom (OKG), i da je za to znao premijer u ostavci Dritan Abazović.

Sjednica Odbora na kojoj je nastavljeno saslušanje čelnika Vlade, bezbjednosnog sektora i tužilaštva povodom aktuelnih dešavanja sektoru bezbjednosti, trajala je dva i po sata, nakon čega je predsjednik tog tijela Milan Knežević dao pauzu. Nastavak sjednice biće, kako je najavio, naknadno određen.

Sjednici su prisustvovali Abazović, Konjević, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, doskorašnji vršilac dužnosti (v. d.) direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Savo Kentera, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, v. d. vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović i tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) Jovan Vukotić.

Konjević je rekao da nije spreman da na otvorenoj sjednici iznese dio podataka o švercu cigareta koji bi iznio na zatvorenoj, jer ne želi da prekrši zakon.

"Daću nekoliko političkih opservacija, koje sam spreman da argumentujem. Mislim da je bivši direktor Poreske uprave (Uprave prihoda i carina) jedan od organizatora kriminalne grupe koja se bavila švercom cigareta. Za njegove radnje je znao predsjednik Vlade. Pravio se jedan poltičko-medijski performans, gdje je predsjednik Vlade pokušavao u javnosti da stvori drugačiji utisak, optužujući mene da sam politički pokrovitelj šverca cigara. Naravno, za to nije mogao da iznese nijedan dokaz. Učestvovao je tri puta u radnjama koje su bile dio šverca cigareta, a koje su javnosti predstavljanje kao uništavanje cigareta koje su navodno zaplijenjene, a pri tome nemamo nijednu krivičnu prijavu protiv onoga ko je vlasnik cigareta...", istakao je Konjević.

Odbor za odbranu i bezbjednost
foto: Nikola Dragaš

On je dodao da je imao priliku da čuje da je 90 odsto kontigenata cigareta koje su uništavane završavalo u švercu, a da je svega desetak odsto uništavano.

"Jasno je da se želio stvoriti utisak da je neko drugi pokrovitelj šverca, a da se predsjednik Vlade protivi bilo kakvoj vrsti nelegalni radnji. Iz radnji koje je sprovelo tužilaštvo a koje sam vidio u javnosti, licima koja su lišena slobode i kojima je određen pritvor, kvalifikovano je krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije i primanje mita. Siguran sam da će tužilaštvo utvrditi u nastavku ko je kome davao mito. Prema operativnim saznanjima kojima raspolažen, tu nisu samo službenici policije, nego i pripadnici jedne kriminalne grupe s kojima je premijer imao više sastanaka, a direktor Uprave prihoda i carina se nije odvajao od njih", rekao je Konjević.

"Abazović na mjesto sekretara Vijeća postavio osobu koja je imala kontakte s Milovićem"

Potpredsjednik Vlade je poručio je da će o dijelu podataka koje ima, govoriti na zatvorenoj sjednici. Naveo je, između ostalog, da kao bivši šef Biroa za operativnu koordinaciju (BOK), posjeduje informaciju da se Abazović "okružio s dvoje ljudi koji su direktno imali kontakt sa šefovima druge kriminalne grupe".

"Na mjesto sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost, postavio je osobu (Jelenu Maraš) koja je imala direktne kontakte s Ljubom Milovićem. Milović je pobjegao od pravde, a osoba koja je na tom mjestu je mogla Ljubu Miloviću da daje podatke, dok je bila na mjestu šefa kabineta (bivšeg) ministra unutrašnjih poslova. Kad sve ovo sklopite, jasno je zašto premijer nekoliko puta osuđivano lice (Artana Kurtija) predlaže da bude generalni ispektor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB). Možemo pretpostaviti s kim to lice sve ostvaruje kontakte. Na sceni je, u dužem intervalu, pokušaj medijske papazjanije u kojoj se parolom ’držite lopova’ - želi baviti poslom šverca cigara. Milošević nije slučajno došao na mjesto direktora UPC. Ministar finansija Aleksandar Damjanović je u mom prisustvu ispričao da je Vlada tada od ujutru do popodne mijenjala odluke, uz obećanje i dogovor da se izvrši jedna transakcija od četiri miliona eura za put Petijevići - Herceg Novi", rekao je Konjević.

On je kazao da je, kad se otvorila priča o švercu, premijer predložio njegovo (Konjevićevo) razrješenje s mjesta šefa BOK-a.

"Premijer pokazuje da na bilo koji način želi da opstruira istargu koja se odvija. Moj stav prema svemu onome što znam je da Milošević treba da bude uhapšen. On je jedan od organizatora šverca, to je radio s jednom organizovanom kriminalnom grupom, uz znanje predsjednika Vlade", rekao je Konjević.

"Milošević poklonio Abazoviću kriptovani telefon"

On je naveo i da je bio poslanik koji je pitao Abazovića da li ima kriptovani telefon.

"Nisam o tome pričao do sada. Pitao sam od koga ga je dobio i da li ga je (telefon) prijavio nadležnim agencijama. Premijer je rekao da je imao kriptovani telefon, ali nije želio da kaže ko mu ga je dao. Poklonio mu ga je Milošević... Da Milošević nije kriv, ne bi se tri dana čuda u Vladi dešavala da podnese ostavku, nego bi ostao na mjestu gdje je, jer pretpostavka nevinosti važi za njega kao i za sve druge. Ali se i na Vijeću za nacionalnu bezbjednost otvorila priča o statusu Miloševića...", kazao je Konjević.

On je najavio da je će reći s kim je i šta dogovarao jedan aktuelni funkcioner Građanskog pokreta URA, koji, kako je naveo, "misli da je ovo Meksiko Siti".

"Za ovo ću ponuditi dio informacija koje sam službeno imao. Ako premijer ili bilo ko da jedan jedini dokaz da sam pokrovitelj šverca duvana... Zamislite da se bivši politički direktor ili visoki funkcioner neke druge strukture bavio ovim - Abazović se ne bi gasio. Radila se jasna šema - da se politički uticaj iskoristi za vrlo unosan posao. Bilo je poslanika koji su ovo pričali za vrijeme prethodne Vlade. Tada nisam raspolagao informacijama, jer nisam bio dio vlasti. Ali ovo što se dešavalo otkad je formirana ova Vlada - stvari su dobrim dijelom u političkom smislu jasne", kazao je potpredsjednik Vlade.

Konjević je poručio da ima povjerenje u nadležne državne organe i da vjeruje da je njihov interes da se slučaj izvede do kraja.

"Od organa za sprovođenje zakona dobili smo vrlo jasnu indiciju - da je 90 odsto kontingenata cigara završavalo u švercu, a da je svega 10 odsto spaljivano. Željela se stvoriti politička i medijska predstava, da onaj ko učestvuje u tome u političkom smislu - a Milošević vjerovatno i direktno - može u miru to da radi. Da je predsjednik Vlade prije toga radio iste stvari, potvrđuju dvije prijave koje sam uputio tužilaštvu. Abazović je mene optužio da s pozicije ministra odbrane radim na sukobu među građanima. Bez ijednog jedinog dokaza. Dokaza ne može ni biti, jer to niko normalan ne bi radio. Ja se švercom duvana nisam bavio. A jesu li se bavili Milošević i Abazović i još neki iz GP URA - to ćemo da vidimo. Ako se nađe ijedan dokaz za optužbe koje su iznesene na moj račun, spreman sam da snosim odgovornost", podvukao je.

On se zahvalio Abazoviću na prilici što je otvorio ovu temu, jer je, kako je rekao, važno da kroz institucije porazgovaraju o švercu.

"Ohrabrujem nadležne državne organe. I u jednom i u drugom slučaju - švercu cigareta i malignom ruskom uticaju - jasno je da neko ima obavezu. Neko prema zakonu, a neko prema nekome", kazao je Konjević.

Nekadašnji v. d. šefa ANB-a Kentera rekao je da je ta služba pružala kontraobavještajnu zaštitu premijeru Abazoviću, te da je on lično upozorio premijera na Miloševića i njegove kontakte.

Abazović je, odgovarajući Konjeviću, rekao da u Crnoj Gori postoje tri kriminalna klana koja se bave švercom cigareta, a da su politički pokrovitelji jednog partije u kojima su Konjević i Krivokapić (Socijaldemokratska partija - SDP) i predsjednik države i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović. Premijer u ostavci je optužio biznismena Ranka Ubovića i bivšeg pomoćnika direktora Upave policije Zoran Lazović za šverc cigareta i kokaina.

Krivokapić: Model koji smo čuli i od Marovića - nisam kriv, nego su krali o drugi

Ministar vanjskih poslova Krivokapić, rekao je, reagujući na Abazovićeve ocjene, da tužioci znaju kako okrivljeni objašnjavaju stvari.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Luka Zeković

"To je model koji smo čuli i od Svetozara Marovića (nekadašnjeg funkcionera DPS-a) - nisam kriv, nego su krali i drugi. Postoji ozbiljan problem kod premijera. On može da čisti sistem od svih koji mogu da ga dovedu u prijetnju. Očišćen je šef BOK-a, pa direktor ANB-a... Da li je moguće da neko dovede kriminal na vlast? Bojim se da je moguće. Ima političkih pojedinaca koji su došli na leđima novca. Ako su jedni krivi, to ne znači da ovi koji optužuju nisu", rekao je Krivokapić.

Konjević: Abazović tri puta Miloševiću pravio politički kišobran za šverc

Konjević je, između ostalog, kazao i da Abazović pokušava da "medijskom halabukom" stvori utisak da je neko za, a neko protiv da se pitanje šverca cigareta razriješi.

"Siguran sam da smo svi za ovim stolom za to da se ovo institucionalno riješi. Abazoviću je problem Milošević. On (Abazović) mu je tri puta pravio politički kišobran za šverc duvana. Abazović je u svoje najbliže okruženje imenovao osobu koja je bila u kontaktu s Milovićem. Milović je pobjegao nadležnim organima nekoliko dana prije nekoliko drugih hapšenja, a osoba koja je bila s njim u kontaktu je najbliži saradnik Abazovića. Sve ovo piše u papirima. Ta osoba je na tri sjednice Vijeća, kojima predsjedava Abazović, neovlašćeno prisustvovala, kršeći Zakon o bezbjednosti tajnih podataka, jer nije imala dozvolu za pristup tim podacima. I njoj i Kurtiju je data negativna procjena, i odbijen je zahtjev za izdavanje dozvole. Na Vijeću sam upozorio na to. Nemam nikakav problem da na zatvorenoj sjednici, s nizom detalja, ukažem i pojačam argumentaciju o ovome što danas iznosim na otvorenoj sjednici... Abazović kaže da ne zna da li se gladao s muškom ili ženskom osobom - bitno je da je ta osoba član OKG-a", rekao je Konjević.

Abazović: Nisam se mogao načuditi zašto je tužilaštvu trebalo toliko vremena da krenu u akciju protiv Lazovićevog sina

Abazović je, govoreći o sekretarki Vijeća Maraš, kazao da ona ima dozvolu za pristup tajnim podacima koja traje do 2024. godine.

"To je činjenična stvar. Kad je riječ o Kurtiju, on je dobio negativno mišljenje kad je smijenjen direktor ANB-a. Što se tiče Miloševića, čovjek je nakon 30-40 dana od stupanja na dužnost dobio dozvolu za pristup tajnim podacima. Ako su službe znale da on ima, da tako kažem, neku sklonosti i ka drugim aktivnostim, zašto je Agencija dozvolila da mu se da ta dozvola? Zašto tada nije upozoreno? Oko sjeđenja s Milovićem - bilo je toga i od strane drugih koleginica jako bliskih Konjeviću...", dodao je.

Abazović je rekao da se nije mogao "načuditi čudu" zašto je tužilaštvu trebalo 40 ili 50 dana da krenu u akciju protiv Petra Lazovića, sina Zorana Lazovića, i Milovića. Naveo je da u vezi toga ima "svoje političke sumnje".

"Zašto je toliko trebalo kad za 40 dana može ne samo da se preseli iz Crne Gore, nego i svaki dokaz da uništi? Neki ljudi su bili na žurkama sa (Radojem) Zvicerom i o tome je svako ćutao. Ti klanovi su ovdje harali do 2020. godine. Crna Gora se ne može odmah osloboditi svega. Kad su se desila hapšenja pripadnika kavačkog klana, ti ljudi su odmah pušteni na slobodu, pa smo morali opet da ih hapsimo. Za dvije godine nismo prošli malo. Suočite se s ljudima koji nisu nisu mogli da budu takvi da nisu imali političku zaštitu. Nikad ne bih politički zaštitio toga ko bi kršio zakon", kazao je Abazović.

Kentera: Dajte da jednom razriješimo pitanje Spičanovića

Kentera je rekao da je, kad je riječ o izdavanju dozvole za pristup tajnim podacima Kurtiju, Abazović tokom posjete ANB-u upoznat s tim da je ona negativna.

"Čovjek iz ANB-a vam je rekao da je ta provjera završena, i ona je poslata dok sam još uvijek bio v. d. direktora. Što se tiče brisanja krivičnih djela iz kaznene evidencije Kurtiju - to nije bitno. Kad se rade te provjere, ne gleda se je li neko brisan iz evidencije, već se gleda kompletna ličnost. Imamo osobu koja u kontinuitetu izaziva probleme. Ta osoba ne može biti dio Agencije... Dajte da jednom razriješimo i pitanje Draga Spičanovića (donedavnog rukovodioca Kontraobavještajne službe u ANB-u). Sve što neko ima oko Spičanovića - pozivam SDT da istraži Spičanovića i sve ljude iz mog menadžmenta, koji su spremni da odu na poligraf i kažu sve stvari. Ti ljudi Vam (Abazoviću) nisu radili o glavi, nego su radili u interesu države. Svi su spremni da budu ispitani", rekao je Kentera.

Adžić Konjeviću: Niste smjeli da taknete prstom švercere dok ste bili na čelu MUP-a

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, rekao je da je na prošloj sjednici Odbora poslanik DPS-a Predrag Bošković optužio premijera da je povezan sa škaljarskim klanom, a da ga Konjević danas optužio za veze s kavačkim klanom.

"Ispašće da je Abazović 30 godina bio pokrovitelj ubistava, šverca, svih nelegalnih aktivnosti i svega što se dešavalo u Crnoj Gori... G. Konjeviću, niste smjeli da taknete prstom švercere kriminalce dok ste bili na čelu MUP-a. Samo 1.637 paketa cigareta je zaplijenjeno u Crnoj Gori za vrijeme vašeg mandata na čeli MUP-a. Možete držati političke govore, rezultati iza Vas ne stoje. Zašto ljudi izuzetno bliski Vama štite Ljuba Milovića? Vi, g. Kentera, znate da su se Vaši saradnici sastajali u ’Urban pabu’ s visokopozicioniranim kriminalcima u Crnoj Gori. Imate li te službene zabilješke? Volio bih da se skinu ograničenja i da kažete kako su oni dobili pristup tajnim podacima. Da vidimo kako je prijatelj g. Konjevića i saradnik g. Kentere onemogućio da iz MUP-a uklonimo čovjeka za koga svi znaju da je visokopozicionirani pripadnik OKG-a. Da vidimo kako se onemogućavalo da Specijalno policijsko odjeljenje (SPC) profunkcioniše. Jesmo li mi zaustavljali šverc cigara ili je neko pokušao da opstruira borbu protiv šverca?", pitao je Adžić.

On je dodao da mu je žao što ne može da govori o svemu, jer ga zakon obavezuje.

"Volio bih da na otvorenoj sjedenici govorimo o imenima. Premijer nije rekao da je neko od ljudi ovdje, g. Krivokapića i g. Konjevića, direktno učestvovao u kriminalnim aktivnostima. Da li je politički zastupao istu stranu - apsolutno jeste... Cilj je da se sruše institucije i da se izbjegne da pojedince stigne ruka pravde", rekao je Adžić.

Po njegovim riječima, danas je jasno ko je tajne podatke iznosio u medije.

"Mogu slobodno i otvoreno da sumnjam da je podatke iz SOCTA-e iznosio onaj ko je danas pričao o tome (Konjević)... Čovjek koji je vodio portal ’Udar’ je vraćen u ANB. Bliski saradnik Mila Đukanovića i Milana Roćena je vraćen u Agenciju. Vraćen je da bi vodio specijalni medijski rat protiv ljudi koji hoće da se obračunaju s organizovanim kriminalom i korupcijom. Ona svoje formalne uloge u razbijanju šverca nije imala. Njihova jedina uloga je bila da diskredituju ljude iz GP URA. Jedva čekam da se unutar Agencije sprovede istraga. Zato im Kurti smeta, jer je raskrinkao njihovo djelovanje i bez pristupa tajnim podacima. Znaju da će jedan dio njih završiti onako kako je završio bivši šef Agencije Dejan Peruničić... Nisam rekao da je g. Kentera direktno uključen u to, ali ljudi koje je izabrao - svakako. Nakon što je smijenjen g. Kentera, grupa njegovih saradnika boravila je u Agenciji i vjerovatno uklonila određeni broj tragova i podataka", kazao je Adžić.

Konjević: Adžić bio u poziciji da pali cigare s Abazovićem i Miloševićem, a navodno nije znao da ih Milošević švercuje

Konjević je rekao da je Adžić bio u poziciji "da pali cigarete s Abazovićem i Miloševićem", a da navodno nije znao da ih Milošević švercuje.

"Nije bio jednom, nego tri puta. Zaplijenjene su samo cigare koje je Rade Milošević prodavao. Ona tri puta gdje ste prisustvovali paljenju cigareta, 90 odsto tog kontigenta je otišlo u šverc, a 10 odsto je spaljeno. Milošević ne bi podnio ostavku da premijer nije ozbiljno razgovarao s njim i pokušao da sanira štetu", kazao je Konjević.

On je rekao da nigdje nije rekao za Abazovića da je dio kavačkog kriminalnog klana.

"Rekao sam da je s nekim ko je označen za šefa klana, njegov najbliži saradnik imao kontakt koje je registrovao ANB. Ovo su političke formulacije... Pokušao sam jednom na Vladi da sugerišem da postoje neke indicije u vezi g. Kurtija. Vi (Abazoviću) ste se oglušili o to", kazao je Konjević.

Kentera: Sve je čisto

Kentera je rekao da Adžić koristi sjednicu za plasiranje političkih poruka, a ne za bavljenje svojim poslom.

"Izrekli ste niz neistina. Ne zanemarujmo ono što je ključ svega - operacije koje je vodila Agencija. Ako se bilo šta dešavalo - imate tužilaštvo, obratite se njima, kažite sve što znate, pa nek pokrenu postupke. Nemojte priče rekla-kazala. Kurti nije razotkrio ništa jer nema šta da razotkrije. Sve je čisto. Ne treba Kurti da se bavi tim stvarima. Vraćen čovjek koji je vodio ’Udar’ - nemojte da pričate što ne znate. Da smo se sastajali za vikend da uklanjamo nešto - nema šta da se uklanja. Pričate da je Petar Lazović dobio oružje četiri dana prije hapšenja - nije tačno. On ima dozvolu za nošenje oružja 15 godina. Četiri dana prije je samo zamijenio službeni pištolj. Niko mu nije dao dozvolu četiri dana prije...", kazao je Kentera.

Bonus video: