Kentera: ANB pružao kontraobavještajnu zaštitu, lično sam upozorio premijera na Miloševića i njegove kontakte

"Već negdje u julu pokrenuli smo jednu od najvećih i najopsežnijih operacija - presijecanje ruskog malignog uticaja u Crnoj Gori, kako direktnog, tako i onog koji dolazi preko proksija koje Rusija koristi u Crnoj Gori i regionu", naveo je Kentera

25479 pregleda 10 komentar(a)
Kentera, Foto: Luka Zeković
Kentera, Foto: Luka Zeković

Doskorašnji vršilac dužnosti (v. d.) direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Savo Kentera, rekao je danas na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu da je, kad je prihvatio da dođe u ANB, to uradio da bi napravio profesionalnu i modernu službu, koja će biti van političkih i uticaja "sa strane".

"Obavio sam jedan razgovor pred imenovanje s premijerom sadašnjim i predsjednikom države (Milom Đukanovićem), gdje sam im predstavio kako bi služba trebalo da izgleda. Dobio sam podršku, a moj glavni uslov te večeri bio je da se politička podrška Agenciji svodi na to da se ni jedan, ni drugi, ni bilo ko treći ne miješa u rada ANB-a. To veče sam dobio obećanje da imam punu podršku. Nažalost, svega par dana nakon toga došlo je do kršenja tog dogovora, od strane premijera. Počeli su pritisci, da se vrše zapošljavanja u službi, da se dovode sa strane ljudi u službu...", istakao je Kentera.

Sjednica Odbora na kojoj je nastavljeno saslušanje čelnika Vlade, bezbjednosnog sektora i tužilaštva povodom aktuelnih dešavanja sektoru bezbjednosti, trajala je dva i po sata, nakon čega je predsjednik tog tijela Milan Knežević dao pauzu. Nastavak sjednice biće, kako je najavio, naknadno određen.

Sjednici su, osim Kentere, prisustvovali premijer u ostavci Abazović, potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, v. d. vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović i tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) Jovan Vukotić.

Kentera je dodao da je uspio da odoli svim pritiscima.

"Znao sam da će to doći na naplatu na kraju, kao što je došlo. Ali sam znao da neću dozvoliti da niko vrši taj uticaj. Kao rezultat toga, za vrlo kratko vrijeme povratili smo povjerenje svih međunarodnih aktera, koje nije postojalo do mog dolaska. Već negdje u julu pokrenuli smo jednu od najvećih i najopsežnijih operacija - presijecanja ruskog malignog uticaja u Crnoj Gori, kako direktnog, tako i onog koji dolazi preko proksija koje Rusija koristi u Crnoj Gori i regionu. Imali smo realizaciju jednog dijela te operacije. Par mjeseci nakon što smo je otpočeli, uslijedila su opet priznanja za sve što radimo. Poenta svega je da je to samo bio vrh ledenog brijega - govorim o protjerivanju ruskih diplomata, zabrani ulaska, o onima koji su pružali logističku podršku...", rekao je Kentera

On je kazao da je smijenjen dva dana nakon što je premijera Abazović upoznao "s kompletnom operacijom" (u vezi šverca cigareta).

"Konstatacija da sam smijenjen jer ANB nije pružao kontraobavještajnu zaštitu i da premijer nije obavještavan - ne stoji. Agencija je pružala kontraobavještajnu zaštitu, a i lično sam sam više puta upozorio premijera na (bivšeg direktora Uprave prihoda i carina) Rada Miloševića i na kontakte koje on ima. Ako to nije kontraobavještajna zaštita, onda ne znam šta je...", kazao je Kentera.

On je kazao da nema toga na svijetu ko može dati dozvolu za rad generalnom inspektoru ANB-a Artanu Kurtiju.

"Ovo je ono što mogu reći na sjednici. Nemam problem da o svemu pričam javno. Ako ste saglasni, možemo tražiti pauzu, da pozovemo v. d. direktora ANB-a (Borisa Milića), da me oslobodi obaveze čuvanja tajni. Ja nemam problem s tim, ali siguran sam da će neki u ovoj sali imati problem s tim.

Predsjednik Odbora Knežević rekao je da je spreman da prihvati Kenterin predlog i da na narednu sjednicu pozovu Milića.

Bonus video: