Građanska akcija: Ideja izgradnje bolnice u Budvi nerealna, podržavamo izgradnju regionalnog medicinskog centra u Kotoru

"Da se sredstva, koja izdvaja opština za unapređenje zdravstvenih usluga, opredjele za modernizaciju i opremanje Hitne službe, kupovinom neophodnih vozila za transport bolesnika i vozila opremljenih za pružanje HMP na licu mjesta, kao i za angažovanje po jednog specijaliste HMP u smjeni, za rad u Hitnoj službi"

1999 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Građanske akcije su poručili da je ideja za izgradnju bolnice u Budvi nerealna i da prvenstveno ima za cilj dobijanje podrške na izborima a ne unapređenje zdravstvene zaštite građana.

U saopštenju te Grupe birača se navodi da je ideja nerealna zato što ne postoji planski osnov za izgradnju bolnice, te da se predviđa izgradnja bolnice na mjesto gdje je planom određena izgradnja stadiona, plan kojim je definisana izgradnja stadiona u Dubovici je istekao, odnosno prestao da važi.

Drugi podatak, da je ideja nerealna je, kako navode, činjenica da izgradnju bolnica finansira Vlada a ne lokalna samouprava. Oni smatraju da nije isto graditi bolnicu i graditi stanove za prodaju, "kad se bolnica izgradi tek trebaju najveća sredstva, za opremanje bolnice i plate medicinskih radnika".

Dodaju i da se Vlada već odlučila "za mnogo bolje rješenje", a to je da se regionalni medicinski centar gradi, pored industrijske zone u opštini Kotor. "PU Planom opštine Kotor i Planom posebne namjene za obalno područje, određena je navedena lokacija za izgradnju regionalnog medicinskog centra za Boku i Budvu".

Planom je, ističu iz GA, predviđena izgradnja opšte i specijalnih bolnica na jednom mjestu, koje bi bile opremljene opremom i stručnim kadrom za pružanje najhitnijih i nakomplikovanijih medicinskih usluga na jednom mjestu, tokom 24 sata na dana.

Poručili su da oni podržavaju izgradnju reginalnog medicinskog centra, a da se sredstva, koja izdvaja opština za unapređenje zdravstvenih usluga, opredjele za modernizaciju i opremanje Hitne službe, kupovinom neophodnih vozila za transport bolesnika i vozila opremljenih za pružanje HMP na licu mjesta, kao i za angažovanje po jednog specijaliste HMP u smjeni, za rad u Hitnoj službi.

"Građanska akcija predlaže da se za unapređenja zdravstvenih usluga građanima, svake godine izdvoji po 1 odsto iz budžeta, što predstavlja znatno veće ulaganje u zdravstvo od trenutnog ulaganja", naglasili su oni.

Bonus video: