Iković : Vratićemo oduzetu imovinu bivšim vlasnicima

Iković ističe da je zakonodavstvo nakon 2002. godine podrazumijevalo vraćanje oduzete imovine ranijim vlasnicima ili njihovim zakonitim nasljednicima, ali da su "zakoni selektivno primjenjivani"

2558 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Pokret Preokret
Foto: Pokret Preokret

Jedan od ključnih ciljeva Preokreta jeste vraćanje oduzete imovine bivšim vlasnicima ili njihovim zakonskim nasljednicima na neizgrađenom građevinskom zemljištu, poručio je nosilac liste "Preokret za Danilovgrad" Vuk Iković.

Iković smatra da će se upisom tog zemljišta u privatno vlasništvo pored moralne i pravne postići i ekonomska vrijednost jer će se za tu imovinu početi plaćati porez kao i moguće komunalne naknade.

"Nakon drugog svjetskog rata od privatnih vlasnika je oduzeto i stavljeno u državnu svojinu kompletno građevinsko i dobar dio poljoprivrednog zemljišta", kazao je on.

Iković je podsjetio da je privatna svojina neotuđiva i da bez obzira iz kojeg razloga je oduzeta ona mora da se vrati, a ono što ne može da se vrati "neka se pošteno plati".

To je, dodaje on, princip pravno uređenih, civilizovanih država, a to je kako kaže urađeno u svim istočno-evropskim zemljama.

Iković ističe da je zakonodavstvo nakon 2002. godine podrazumijevalo vraćanje oduzete imovine ranijim vlasnicima ili njihovim zakonitim nasljednicima, ali da su "zakoni selektivno primjenjivani".

"Imovina je od vlasnika uzeta nasilno i nije im vraćena samo zato jer je DPS bio na vlasti i neće se ni vratiti ako DPS ostane na vlasti, osim ljudima koji su mu bliski. U većini sluačjeva imovina nije vraćena onima kojima je trebalo", saopštio je on.

Iković kaže da je potrebno da Opština Danilovgrad, na državnoj imovini kojom raspolaže, donese odluku o vraćanju imovine bivšim vlasnicima i njihovim zakonskim nasljednicima.

Njihov cilj je, poručuje Iković, da Opština zaključi sa ranijim vlasnicima sporazume kojima će im se vratiti oduzeta imovina, a oni će opštini vratiti ponovo vrijednovani iznos naknade koju su primili, ako su uopšte primili bilo kakvu naknadu. "To je pošten pristup: i Opštine prema ranijim vlasnicima, i ranijih vlasnika prema Opštini".

"Podsjećam: Zakon o pravednoj restituciji, usvojen je 2002. na predlog građana, Vlada je odbila da primjenjuje. Novi, Zakon o povraćaju i obeštećenju, donesen 2004. na predlog Vlade, takođe je sporo primjenjivan, sa vrlo malo okončanih postupaka. Tri i po godine nakon početka njegove primjene, Vlada je predložila a Skupština usvojila izmjene ovoga Zakona, i na osnovu njih više od pola kandidata, onih kojima je imovina oduzeta nakon 1968., izbačeno je iz postupka i ukinuto im pravo na vraćanje oduzetog", piše u saopštenju.

Zato je to, ističe Iković, jedan od njihovih glavnih ciljeva, "danas na lokalnom, a sjutra na državnom niovu".

"Oduzeta imovina treba svima da se vrati kroz neselektivan pristup. Od toga će koristi imati i opština i bivši vlasnici ili njihovi zakonski naslednici", poručio je on.

Bonus video: