Lekić: Isplaćivaćemo mjesečno dodatnih 30 eura dječjeg dodatka, pored onog kojeg će dobijati od države

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Pljevalja" kaže da Opština Pljevlja ne smije više da bude nijemi posmatrač kada je u pitanju zaštita životne sredine

12306 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Rudnik uglja
Foto: Rudnik uglja

Ukoliko pobjede na lokalni izborima 23. oktobra koalicija "Za budućnost Pljevalja", koju predvodi Demokratski front svoj djeci u tom gradu, isplaćivaće mjesečno dodatnih 30 eura dječijeg dodatka, pored onog kojeg će dobijati od države.

To je u intervjuu "Vijestima" kazao nosilac liste Milan Lekić, navodeći da je to jedna od mjera u cilju poboljšanja nataliteta u Pljevljima.

"Zalagaćemo se da se 1.000 eura daje za svako novorođenče, da se pruža i druga novčana pomoć mladim bračnim parovima. Pored dječijeg dodatka od države, uvešćemo davanje dječijeg dodatka od opštinske uprave koji će iznositi isto 30 eura. Posebnu pažnju ćemo usmjeriti na zaposlenje mladih. Ove godine od poreza na lične dohotke fizičkih lica će se sliti više od tri miliona eura u opštinsku kasu. Vlada je ovaj prihod u potpunosti za narednu godinu ustupila opštinama na sjeveru. Mi ćemo naredne godine po ovom osnovu imati šest miliona eura u budžetu, a naš je plan je da 50 odsto tih sredstava dnosno tri miliona damo za mjere posticaja u zaposlenju, rekao je Lekić, koji je izvršni direktor Rudnika uglja.

Lekić kaže da Opština Pljevlja ne smije više da bude nijemi posmatrač kada je u pitanju zaštita životne sredine.

"Insistiraćemo da energentske kompanije kao što su EPCG i RU , Rudnik „Šuplja Stijena“ i druga preduzeća poštuju zakon prilikom eksploatacije prirodnih bogatsava. Nećemo dozvoliti da se svuda i neovlašćeno otvaraju kamenolomi i drugi majdani i da se uništava životna sredina. Kao izvršni direktor Rudnika uglja sam pokazao odgovornost kada je upitanju rekultivacija eksploatisanih površina, što nažalost nije bio slučaj sa prethodnim upravama. Naši kandidati i njihove porodice žive i rade u ovom gradu i zato ćemo se boriti da zaštitimo životnu sredinu jer na taj način štitimo zdravlje naših najbližih, kazao je Lekić.

Pitanje vodosnabdjevanje rješavaće u nekoliko pravaca.

„Gradićemo fabriku za preradu vode, gdje će građani konačno imati čistu i prerađenu vodu, koja dolazi sa izvorišta i vještačke akumulacije u Otilovićima. Sve ćemo uraditi da dođe do zamjene dotrajale vodovodne mreže, kako bi se gubici vode od 70 odsto sveli na prihvatljive količine. Zamjenom vodovodne mreže doći ćemo i do boljeg kvaliteta vode. Lista na čijem sam čelu u programu je predvidjela da 50 odsto novca od ekološke naknade odnosno preko milion eura ide za rješavanje pitanja vodosnabdjevanja. Pritom sve veće projekte u ovom djelu ćemo kandidovati prema Vladi“, kazao je Lekić.

Plan im je da u narednom periodu umjesto dva izdvajaju pet procenata, budžeta Opštine, za poljoprivredu.

„Na našem seoskom području opštinska uprava od koncesija na šume, rudu olova i cinka, kamen i ugalj prihoduje oko 3 miliona eura. Plan nam je da od toga 50 odsto usmjerimo za razvoj sela, gdje se obavlja eksploatacija prirodnih bogatstava. Pored ovih sredstava imamo namjeru da 50 odsto poreza na nepokretnosti, usmjerimo za razvoj seoskog područja. Znači trenutno nije predloženo oslobađanje poljoprivrednika od poreza ali ćemo po prvi put novac od koncesija na prirodna bogastva i poreze, usmjeriti za seosku infrastrukturu, istakao je Lekić.

Namjeravaju i da pomognu sve porodice koje prvi put rješavaju stambeno pitanje.

„Svi koji nemaju riješeno stambeno pitanje, odnosno žive u bespravno podignutom objektu, dobiće povlastice. Opštinska uprava postoji zbog građana, tako iako vlasnici bespravno podignutih stanbenih objekata budu oslobođeni plaćanja obaveza, niko ne treba da se tu osjeća oštećenim. Posebno moramo znati da su vlasnici tih objekata sami radili na obezbjeđivanju priključaka za struju i slično, odnosno da su u veoma nepovoljnim uslovima gradili svoje kuće. Povlastice se ne mogu očekivati za poslovne ili pomoćne objekte, kazao je Lekić.

Kako bi podstakli zaposlenje DF planira da oko tri miliona eura od poreza na primanja fizičkih lica usmjeri na otvaranje novih radnih mjesta.

„Pored te mjere namjera nam je da otvorimo kancelariju koja će pružati pomoć svim zainteresovanim privrednicima da investiraju u Pljevlja. Iniciraćemo otvaranje slobodne privredne zone, ali ćemo razmotriti i promjenu mnogih opštinskih odluka koje finasijski opterećuju malu privredu. Te opštinske odluke tjeraju investitore iz našeg grada a mi to moramo iz korjena mjenjati, kazao je Lekić.

Namjera DF je da urede što više prostora za odmor i rekreaciju građana, ali im je i želja da se kroz podizanje spomenika oduže „našim znamenitim Pljevljacima i svim onim koji su za naš kraj dali svoje živote“.

„Učinićemo sve da na prostoru parkovske šume u naselju Guke prema Dajevića hanu, stvorimo uslove za odmor i rekreaciju. Izgradićemo parkovske staze i podići parkovski mobilijar. Isto ćemo postupiti kada je u pitanju parkovska šuma iznad naselja Moćevac, na području mjesta Glavica. Pritom ćemo raditi na daljem uređenju gradskog parka i parka Stražica. Gradićemo i rekonstruisati dječija igrališta, kao što je slučaj sa naseljima Zlodo, Guke, ili sa sportskim i dječijim igralištom u Skerlićevoj ulici“, rekao je Lekić.

DF planira da podigne spomen obilježja, oslobodiocima iz 1912 i 1918, spomenik poginulim Pljevljacima tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

„Trg patrijarha Varnave nije rekonstruisan, a na njemu nema spomeniku najznamenitijem Pljevljaku. Imamo obavezu da dovršimo i rekonstrukciju spomenika na Stražici, jer dosadašnja vlast je i sa tim projektom manipulisala. Imamo obavezu zaštitimo naše drevne svetinje poput manastira Sveta Trojica. Naravno trudićemo se da pomognemo i Islamsku zajednicu da što bolje zaštiti svoje objekte. Na taj način ćemo jačati međuvjerske i međunacionalne odnose, a to je najbitnije uljepšavanje grada“, rekao je Lekić.

Bonus video: