Bojović: Partizanski put u Tološima da se preimenuje u ulicu Blagoja Jovovića

"Uvažavajući brojne potomke ravnogoraca u Crnoj Gori, kraljevih vojnika, antifašista, konstatujemo da je neophodno da se ispravi istorijska nepravda i da jedna podgorička ulica ponese ime heroja koji se obračunao sa najvećih fašistom i nacistom, nakon Adolfa Hitlera, koga pamti Evropa", rekao je Bojović

2875 pregleda 14 komentar(a)
Bojović, Foto: Svetosavska
Bojović, Foto: Svetosavska

Svetosavska srpska lista se zalaže da se ulica Partizanski put u podgoričkom naselju Tološi preimenuje u ulicu Blagoja Jovovića, srpskog junaka iz Crne Gore, saopštio je Radule - Rade Bojović, odbornički kandidat i potpredsjednik Gradskog odbora Svetosavske u Podgorici.

"Blagoje Jovović bio je vojnik Jugoslovenske kraljevske vojske u Otadžbini, sin viteških Brda i osvetnik Srba stradalih u Jasenovcu u eri Nezavisne Države Hrvatske. Ovaj Bjelopavlić je, u argentinskom gradiću Lomas del Palomar, 10. aprila 1957. godine, sa dva metka fatalno ranio vođu ustaša, Anta Pavelića. Zločinac je, kasnije, od posledica ranjavanja, preminuo u Frankovoj Španiji. Time je Jovović realizovao ono što nisu mogle ili nisu htjele da urade cijele službe koje su navodno tražile krvavog poglavnika NDH", istakao je Bojović u saopštenju koje je dostavila Svetosavska.

Obojović je dodao da "Svetosavska poštuje oba antifašistička pokreta, i partizanski i četnički, koji su djelovali u srpskom narodu i na teritoriji Crne Gore".

"Uvažavajući brojne potomke ravnogoraca u Crnoj Gori, kraljevih vojnika, antifašista, konstatujemo da je neophodno da se ispravi istorijska nepravda i da jedna podgorička ulica ponese ime heroja koji se obračunao sa najvećih fašistom i nacistom, nakon Adolfa Hitlera, koga pamti Evropa. Ako su obje savremene crne Gore, i ona srpska, i crnogorska, ne samo deklarativno antifašističke, onda nikome ne treba da smeta da ova ulica dobije ime po čovjeku koji je najbolji izdanak tradicionalne Crne Gore. Srbima bi se, prihvatanjem inicijative Svetosavske, poslala jasna poruka da antifašisti u Crnoj Gori cijene srpsko učešće u ukupnoj populaciji i srpski doprinos slobodi ovih prostora i antifašizmu bivše Jugoslavije", zaključio je Bojović.

Bonus video: