Bošnjak: Očekivana reakcija DPS-a, državi predstoji veliko spremanje

"Građani se dovode u situaciju da državom upravljaju nosioci funkcija bez legitimiteta", kazala je potpredsjednica Skupštine

15257 pregleda 18 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Bošnjak, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak kazala je kako je očekivana reakcija Demokratske partije socijalista (DPS), na inicijativu Demokratskog fronta za izmjene Zakona o predsjedniku, jer "godinama baštine" pravnu infrastrukturu koja nije riješila mehanizme funkcionisanja institucionalnog sistema, "da bi mogli da ih zloupotrebljavaju" kada im to bude potrebno.

"NEMAMO ili nemamo dorečene osnovne zakone o institucijama: Skupštini, Vladi i Predsjedniku i građani se dovode u situaciju da državom upravljaju nosioci funkcija bez LEGITIMITETA. Državi Crnoj Gori predstoji VELIKO SPREMANJE", napisala je Bošnjak na Tviteru.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković danas je ocijenio da je inicijativa DF-a neustavna, te da je u pitanju je prazni predizborni marketing i kontinuitet nastojanja da se diskredituju institucije i "parlament pretvori u cirkus".

Izmjenama Zakona o predsjedniku, koje je danas u skupštinsku proceduru predao DF, predviđeno je razrješenje presjednika ako on ne ispuni dužnost u postupku utvrđivanja mandatara za sastav Vlade.

Iz DF-a su pojasnili su izmjene Zakona predložili jer predsjednik države Milo Đukanović nije predložio za mandatara za sastav Vlade kandidata koji ima nesumnjivu podršku većine poslanika u parlamentu.

Bonus video: