Martinović: Kolašin će dobiti spomenik Amfilohiju

"Kome da narod koliku podršku, taj toliko vrijedi. Više nas ne interesuje ovaj koncept, onaj koncept", kazao je lider Demokrata Aleksa Bečić

6984 pregleda 41 komentar(a)
Sa skupa, Foto: Demokrate
Sa skupa, Foto: Demokrate

Kolašin će dobiti spomenik mitropolitu Amfilohiju, a kada se zakonom steknu predviđeni uslovi, po njemu će se zvati i jedna ulica u tom gradu, kazao je Vladimir Martinović, nosilac koalicione liste „Vladimir Martinović— Idemo ljudi — Demokrate — Ujedinjena Crna Gora“.

Izborna konvencija te koalicije održana je u kolašinskom Centru za kulturu.

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić je istakao, kako je saopšteno, da je obaveza da se 23. oktobra izlaskom na izbore "pečatira pobjeda iz 30. avgusta" 2020. godine. To je, kako je kazao, "drugo poluvrijeme” koje "moramo da odigramo kako nam priliči i kako smo navikli, i ne smijemo posustati i odustati toga dana, jer se toga dana čuva ona sloboda koju smo izvojevali."

Podsjetio je na promjene vlasti u Mojkovcu, Cetinju, Ulcinju i Nikšiću, "nekada najvećim, trodecenijskim uporištima DPS-a".

Bečić je, pominjući one koji su, kako je kazao, "išli silom na svoj narod", a "služili nekim klanovima i nekim narko dilerima koji su unazadili ovu zemlju i koji su opljačkali ovu zemlju”, rekao da je "njihov doživljaj vječnosti" bio u tome "da mijenjaju zastave, da mijenjaju ideologije, da mijenjaju domaće i međunarodne partnere".

"Je li 'vječna Crna Gora' pravosuđe koje leži danas u zatvoru u Spužu? Je li 'vječna Crna Gora' ona mladost koja je otišla iz Crne Gore? Je li 'vječna Crna Gora' ovaj narod koji se iseljava sa sjevera i ide ka jugu i centralnom regionu i izvan granica države? Je li to vječnost? Ne! To je put u propadanje Crne Gore. Ali mi to nećemo dozvoliti, mi koji znamo šta je vječnost i mi kojima pripada da odbranimo istinsku vječnost Crne Gore”, poručio je Bečić.

Kazao je da ekonomski jak, politički osnažen, društveno osviješćen pojedinac, građanin jeste garant "vječne Crne Gore".

"Zato ste vi tu i zato smo mi tu, da zajedno i sačuvamo i odbranimo vječnost Crne Gore jer nam to pripada”, kazao je Bečić, osvrnuvši se na "one koji su jednom izdali, a koji bi to mogli ponoviti", poručujući da "više dozvoliti igranke nećemo".

"Izvolite, gospodo, da se svi izmjerimo - kome da narod koliku podršku, taj toliko vrijedi. Više nas ne interesuje ovaj koncept, onaj koncept. Ova ucjena, ona ucjena. Više neće moći da neko vara, ucjenjuje mijenja strane, šalta se na mjesečnom nivou i zabavlja o jadu, sa jednim, dva ili tri mandata ovaj narod, koji je pošteno i časno izvojevao sve te pobjede", zaključio je Bečić

Nosilac liste Vladimir Martinović kazao je da je prisutnost velikog broja građana skupu u Kolašinu "garant istorijske pobjede nad režimom" i poruka da se "izdaje i prevare nikada ne mogu oprostiti", te da građani Crne Gore imaju svoje dostojanstvo, ime i prezime, čast i moral.

"Kolašin će dobiti spomenik mitropolitu Amfilohiju, a kada se zakonom steknu predviđeni uslovi sigurni budite da će se po njemu zvati i jedna ulica u našem gradu", istakao je Martinović.

On se osvrnuo i na dosadašnje vođenje Opštine, tvrdeći da su brojne odluke donosili nezakonito.

"Vodili su je tako što su u sred korona krize kupili skupocjena vozila od 50 i 60 hiljada eura, vodili su je tako što su zaključivali ugovore sa građevinskim kompanijama i na taj način takođe i nezakonitim ugovorima pokušavali da trguju vašim ljudskim dušama, da trguju kao uoči 30. avgusta, ali to im u Kolašinu nije pošlo za rukom", dodao je on.

Martinović je kazao da danas u Kolašinu "imamo jednu politički šizofrenu situaciju".

"Pojavio se neki pokret koji treba da nešto gradi i da radi. Tu su se navodno okupile i neke nezavisne političke ličnosti, što nije tačno. Taj pokret nije ništa drugo nego DPS. To je lista DPS-a i oni koji su na toj listi zapravo podržavaju one koji su četiri godine nakaradno upravljali ovim gradom".

"Dajem riječ građanima Kolašina, da će za nas svako selo, svaka mjesna zajednica, svaki zaseok, svaka ulica u Opštini Kolašin biti ista i jednako tretirana bez obzira ko za koga glasa u tim mjestima. Bez obzira da li u tim selima ima jedno, dva ili tri domaćinstva koja su ostala da žive”, zaključio je Martinović.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović je, kako je saopšteno, kazao da su Kolašinu "prvo prijetili potapanjem, što je dovelo do toga da se u njega nije ulagalo ništa decenijama".

"Kad su prestali da potapanjem prijete Kolašinu, onda su prijetili manastiru Morači, a to je rodno mjesto svih stanovnika ovog kraja", naveo je on.

Zahvalio se svima "koji su bili tada u većini, koji su odlučili da Dan Manastrira Morače bude dan Opštine Kolašin" jer je, kako je kazao, to "najveći dan u našoj istoriji".

“Ovoga 23. oktobra svaki grad treba da uradi ono što je uradila cijela naša zajednica, država 30. avgusta 2020. godine. Mi smo to dužni onima koji dolaze nakon nas", poručio je Danilović.

Citirao je, kako je saopšteno, i bivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija: “Ne možemo zbog Vasilija da hulimo i mrzimo Svetog Vasilija", dakle, targetirajte i krivca i usmjerite krivicu. Ali ne dopustite da zbog malodušnosti, zbog te naopake jadne priče da smo svi isti, bilo ko od Vas ostane kući. Predugo su oni živjeli od te naše nesloge.”

Opštinska organizacija Demokrata Kolašin jednoglasno je na konvenciji izabrala drugi saziv Opštinskog odbora, koji broji 32 člana. Za predsjednika Opštinskog odbora reizabran je Petko Bakić, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: