Može Podgorica: Izgradićemo solarne panele na svim zgradama sa ravnim krovovima u Podgorici

"Modernizovaćemo sistem selekcije i odvoza otpada, ali i postaviti temelje cirkularne ekonomije. Uvešćemo tramvajske linije i modernizovati javni saobraćaj, ali i uspostaviti stroge urbanističke kriterijume prilikom izrade budućih planskih dokumenata"

4182 pregleda 22 komentar(a)
Može Podgorica - Ovo je naš grad, Foto: Može Podgorica - Ovo je naš grad
Može Podgorica - Ovo je naš grad, Foto: Može Podgorica - Ovo je naš grad

Koalicija "Može Podgorica - Ovo je naš grad", koja će nastupiti na izborima u glavnom gradu 23. oktobra, saopštila je da će izgraditi solarne panele na svim zgradama sa ravnim krovovima u Podgorici.

"Velika sredstva ćemo uložiti u izgradnju novih termo-izolacionih fasada naših zgrada, kao i u postavljanje solarnih panela - kako bi svi proizvodili onoliko struje koliko nam je potrebno, posebno u vremenu velike energetske krize", navode u saopštenju.

Dodaju da će se odmah nakon izbora Podgorica pridružiti izazovu "100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine" i preuzeti obaveze iz evropske agende.

"Podgorica ima preko 250 sunčanih dana godišnje, a solarna energija je njena ogromna perspektiva. Uz solarne panele, gradska uprava će sufinansirati izgradnju i zelenih krovova, kao savremenog rješenja za mikro-klimatske prilike, bolju izolaciju krovova i podršku jačanja života u zajednici", navode iz koalicije "Može Podgorica - Ovo je naš grad".

Kako su rekli, zasadiće pola miliona novih stabala i duplirati postojeće parkovske površine.

"Modernizovaćemo sistem selekcije i odvoza otpada, ali i postaviti temelje cirkularne ekonomije. Uvešćemo tramvajske linije i modernizovati javni saobraćaj, ali i uspostaviti stroge urbanističke kriterijume prilikom izrade budućih planskih dokumenata. Podgorica je posljednje tri decenije razvijana kao grad mrtvog kapitala i betona, pa je krajnje vrijeme da tome stanemo na put", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: