Radulović: Ne postoji pravno utemeljenje za inicijativu Abazovića kojom traži smjenu Konjevića i Krivokapića

Premijer u inicijativi navodi da ga dvojica ministara opstruiraju, Konjević kaže da je Ustav jasan. Pravno je besmislena takva inicijativa, objašnjava Radulović

18957 pregleda 35 komentar(a)
Abazović uvodi neke nove prakse: Sa Krivokapićem i Konjevićem, Foto: Luka Zekovic
Abazović uvodi neke nove prakse: Sa Krivokapićem i Konjevićem, Foto: Luka Zekovic

Ne postoji pravno utemeljenje za inicijativu premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, kojom traži da Skupština razriješi ministre odbrane i vanjskih poslova iz Socijaldemokratske partije (SDP) Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, smatra advokat Veselin Radulović.

”Pravno je besmislena takva inicijativa. Vlada je u tehničkom mandatu i nema legitimitet, parlament je izglasao nepovjerenje cjelokupnoj Vladi. Nije logično da sada premijer ulazi u tu vrstu eksperimenata. Ne bih se začudio da se to uzme ozbiljno u razmatranje i da Skupština donese neku odluku, što bi bio apsurd jer bi se u odnosu na ta dva ministra, Skupština dva puta izjašnjavala”, kazao je “Vijestima” Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: Privatna arhiva

Abazović je juče uputio predlog Skupštini da se dvojica ministara SDP-a razriješe funkcija i zatražio hitno razmatranje. U obrazloženju naveo je da je, od izglasavanja nepovjerenja Vladi 19. avgusta, javno djelovanje Konjevića i Krivokapića u kontinuitetu odstupalo od zvaničnih stavova Vlade: “Dok je njihovo rukovođenje resorima odbrane i vanjskih poslova u velikoj mjeri otežalo rad 43. Vlade do izbora Vlade u novom sastavu”.

Konjević je juče rekao da je inicijativa bez pravnog utemeljenja: “Podsjetiću vas na ustavne mehanizme. Parlament se izjašnjavao o povjerenju premijera. Parlament je 19. avgusta oduzeo povjerenje predsjedniku Vlade i svim njenim članovima”.

Kada je riječ o pravnom osnovu Abazović smatra da je Ustavom propisano da Skupština bira i razrješava predsjednika i članove Vlade.

U Ustavu međutim piše i da Vlada kojoj je prestao mandat vrši funkciju od izbora nove, dok je Poslovnikom Vlade predviđeno da ona u tehničkom mandatu vrši samo tehnike poslove. U praksi nije bilo slučaja da Vlada koja je ostala bez povjerenja traži smjenu ministra.

Veselin Radulović podsjeća da bi iza razrešenja ministara mogli stajati politički motivi koji, kako je kazao, nisu sporni. “To je jedna vrsta političkih prepucavanja - vjerovatno, revanšizma, jer ti ministri čije razrješenje traže su prepoznati, čak i dok je Vlada bila u punom mandatu prije nego što joj je izglasano nepovjerenje, kao neko ko baš nije blagonaklono gledao na poteze Vlade i premijera posebno”, istakao je.

Abazović je u obrazloženju naveo da je cijenio odgovornost i ustavne nadležnosti Vlade kojoj je prestao mandat, a koja, kako je istakao, podrazumijeva iste nadležnosti, kao i Vlade u punom mandatu:

“Smatram da bi daljim vršenjem funkcija Konjevića i Krivokapića bili ugroženi interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike, a posebno činjenice da su isti narušavali državne interese ne poštujući preuzete obaveze, a u određenim slučajevima i zakonske procedure, pa čak i norme”.

Premijer je nedavno smijenio Konjevića sa mjesta šefa koordinatora službi bezbjednosti, a optužio ga je da je izvođač radova “nekih struktura”. On je juče nakon sjednice Odbora rekao da sa Krivokapićem i Konjevićem više ne mogu da rade, jer ne prate politiku Vlade.

Konjević međutim navodi da je premijer u panici:” Ovdje se radi o paničnom pokušaju premijera zbog dva slučaja - šverca cigareta i činjenice da je ANB sproveo aktivnosti na eliminisanju malignog uticaja ruskih službi. Nakon ta dva slučaja, premijer manifestuje paničnu vrstu straha. Ovo liči na to kao da želite da operišete mrtvog čovjeka,” rekao je.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić nije želio da se izjašnjava o osnovanosti inicijative premijera, koga gotovo svakodnevno hvali: “Čekamo da Abazović obavi razgovor s nama, da vidimo kakvo je uporište za ono što on traži”, rekao je na konferenciji za medije.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić, koji je prije nekoliko dana Abazoviću uputio inicijativu kojom je tražio da u Skupštini pokrene proceduru za razrješenje ministra odbrane i vanjskih poslova, juče je pozdravio “brz i pozitivan odgovor “.

Generalni direktor RTV Nikšić Nikola Marković je juče ocijenio da Abazović radi isto ono što je radio bivši premijer Zdravko Krivokapić u posljednjim danima svoga mandata.

”Sjetimo se, Krivokapić je smjenjivao Abazovića sa raznih funkcija koje je on obavljao. Meni je sve to pomalo besmisleno, a sa druge strane pomalo i zabrinjavajuće. To ukazuje da se Abazović ponaša kao da je u punom mandatu i kapacitetu. Ta vlada je izgubila povjerenje i ona treba čitava da ode. Međutim, vidimo da ona nastavlja sa imenovanjima”, rekao je Marković, u gostujući na TV Vijesti.

Krivokapić je u posljednjim danima mandata tražio razrješenje Abazovića sa mjesta potpredsjednika, nakon što je ranije, istog dana, Abazovićeva koalicija “Crno na bijelo” podnijela Skupštini inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Krivokapićevoj Vladi.

On je pred pad Vlade smijenio Abazovića sa čela Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa pozicije šefa Državne delegacije za pregovore sa Evropskom unijom (EU), a preuzeo je i Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava umjesto Sergeja Sekulovića.

Nikola Marković je ocijenio da Ustav daje samo jedno ograničenje Vladi u tehničkom mandatu, ali da postoje moralne norme: “Ako je vama Skupština jasno stavila do znanja da vi nemate podršku, vi nemate moralno pravo neke stvari da radite”.

DF trasira put svom mandataru, DPS tvrdi da je to izborni marketing

Poslanici DF-a predali su juče Skupštini Predlog izmjena Zakona o predsjedniku. Andrija Mandić kazao je da je cilj zaštita javnog interesa i ustavnog poretka jer predsjednik Milo Đukanović nije dao mandat kandidatu koji je dobio podršku većine poslanika. Naveo je da je izmjenama predviđeno da je predsjednik dužan da predloži mandatara koji ima podršku većine poslanika i da se, ako Skupština ne usvoji predlog o skraćenju mandata, postupak o izboru mandatara ponavlja. Ako predsjednik, kako je dodao, ne izvrši dužnost povodom imenovanja mandatara, mandatarom će se smatrati kandidat koji ima podršku većine ukupnog broja poslanika.

Šef Poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković rekao je da inicijativa DF-a neustavna i u pitanju je prazni predizborni marketing, “kao i kontinuitet nastojanja da se diskredituju institucije i parlament pretvori u cirkus”.

Bonus video: