Bulatović: Mi kao pravoslavci u Rožajama činimo manjinu, sa malo ili nimalo mogućnosti da utičemo na donosioce odluka

"Nažalost, mnogi su odlučili da odu i da se više ne vrate, zbog nedostatka radnih mjesta, lošeg životnog standarda,a među njima je najviše pravoslavnog stanovništa koje je u proteklih 30 godina u Rožajama sa 30 posto, svedeno na jedva 2,5 posto"

5159 pregleda 2 komentar(a)
Bulatović, Foto: SNP
Bulatović, Foto: SNP

Mi kao pravoslavci u Rožajama činimo manjinu, sa veoma malo ili nimalo mogućnosti da utičemo na donosioce odluka i predstavnike lokalne vlasti kako bi sve projekte koje planiramo i realizovali u interesu pravoslavnog stanovništva, saopštio je danas Nemanja Bulatović, predsjednik Opštinskog odbora (OO) Socijalističke narodne partije (SNP) Rožaje i kandidat za odbornika na listi Koalicije Za budućnost Rožaja (SNP-NSD).

"Zato bismo trebali biti dio vlasti u Rožajama, kako bi na pravi način zastupali interese našeg pravoslavnog naroda. Vrlo je važno da jedni druge slušamo i uvažavamo, da svi građani Rožaja podjednako dobiju priliku da se iskažu u svom punom kapacitetu i potencijalu jer samo se na taj način može ići dobrim putem", istakao je Bulatović u saopštenju koje je dostavio SNP.

On je kazao da "Opština Rožaje ima mnogo neiskorištenih potencijala i prirodnih resursa, Bogom danih za bolji i kvalitetniji život građana i građanki Rožaja".

"Ti potencijali se koriste u maloj mjeri, pa se opština Rožaje, prema indeksu razvijenosti, nalazi na 19. mjestu u Crnoj Gori. Nažalost, mnogi su odlučili da odu i da se više ne vrate, zbog nedostatka radnih mjesta, lošeg životnog standarda,a među njima je najviše pravoslavnog stanovništa koje je u proteklih 30 godina u Rožajama sa 30 posto, svedeno na jedva 2,5 posto. Zato nam treba brži i efektniji razvoj Rožaja, veća ulaganja u turizam, poljoprivredu, razvoj stočarstva, poboljšanje uslova života građana u prigradskim i seoskim naseljima, bolju putnu infrastrukturu, elektro mrežu, vodu, kako bismo mogli da govorimo o daljem napredovanju", kazao je Bulatović.

Po njegovim riječima, ulaganje u proizvodnju hrane jedna je od sigurnih investicija.

"Zato ćemo opredijeliti mnogo više povlastica i podrške svim poljoprivrednicima. Obezbijedićemo zagarantovan otkup viškova proizvoda od svih poljoprivrednih proizvođača i naći tržište za njihove proizvode. Ulagaćemo u turizam, prije svega seoski i planinski, iskoristiti sve potencijale i ljepote koje pruža planina Hajla. Razvoj i podsticaj porodičnih biznisa je najveća i sigurna šansa koja se ne smije prepustiti slučaju. Naši ljudi u dijaspori koji su uspješni u svojim poslovima, spremni su da uz adekvatnu podršku i davanje garancija od strane opštine, ulože u Rožaje i otvore mini pogone i fabrike koje će stvoriti uslove za nova radna mjesta. Takođe, ne smijemo dozvoliti da se naše šume uništavaju i izvosi sirovo neobrađeno drvo van naše opštine, već ćemo podsticati obradu te sirovine jer Rožaje ima potencijala i uslova da bude po preradi drveta najpoznatije, ne samo u Crnoj Gori nego i šire", rekao je Bulatović.

Po njegovim riječima, najveći dio rožajske površine čine pašnjaci i šume, bogate šumskim voćem, ljekovitim biljem, gljivama i ostalim šumskim plodovima.

"Skoro sto posto tih plodova se izvozi, ali po niskim cijenama s obzirom na njihov kvalitet. Nedavno je objavljeno da je Crna Gora jedne godine zaradila više novca od izvoza šumskih plodova nego od prodaje šume. Dakle, to je naš veliki resurs i naš potencijal i dovoljno je malo ulaganja da sve to iskoristimo na pravi način, ne samo za dobrobit Rožaja, već bi i čitava Crna Gora od toga imala veliku korist", rekao je Bulatović.

On je poručio da koaliciju Za budućnost Rožaja čine Socijalistička narodna partija i Nova srpska demokratija, a listu predvodi Anđela Beloica.

"Svi mi smo jedan tim i uvjereni smo da zajedno uz vašu podršku možemo ostvariti rezultat koji će nam omogućiti učešće u lokalnoj vlasti. Tražimo od vas podršku kako bismo realizovali sve one ideje i potrebe koje nisu realizovane a bile su neophodne kako biste mogli bolje i kvalitetnije da živite u svojoj kući i na svom imanju. Da bismo unaprijedili naš grad, potrebo je da bolje i više sarađujemo, da zajedno planiramo i u dogovoru donosimo važne odluke za sve nas", rekao je Bulatović.

Bonus video: