Kovačević za "Vijesti": Smanjenje zagađenosti vazduha je prioritet

Opština subvencioniše pelet, pomaže nabavku peći, bravarije kako bi se eliminisao “najveći trovač”, kaže Rajko Kovačević

8666 pregleda 6 komentar(a)
Nosilac liste okupljene oko DPS: Kovačević, Foto: Opština Pljevlja
Nosilac liste okupljene oko DPS: Kovačević, Foto: Opština Pljevlja

Lokalna uprava posljednjih godina sprovodi aktivnosti kojima pokušava smanjiti zagađenje vazduha u Pljevljima, a plan je da se u narednom periodu kroz sukcesivno uvođenje kotlova na pelet smanji ili potpuno eliminiše kotlarnica u Skerlićevoj ulici.

To je u intervjuu Vijestima kazao Rajko Kovačević, nosilac liste koalicije “Da pobijede Pljevlja – DPS, BS, SD, SDP” i aktuelni gradonačelnik Pljevalja.

On je rekao i da je Opština Pljevlja, jedina u Crnoj Gori subvencioniše sa 50 odsto nabavku peleta. “Do sada smo eliminisali gotovo 20 MW snage peći na ugalj. To je kao da smo eliminisali tri kotlarnice u “čuvenoj” Skerlićevoj ulici. Planiramo da po ovom osnovu u narednoj godini izdvojimo rekordne iznose pošto je ostvarenje ovogodišnjeg opštinskog budžeta takođe rekordno. Već smo krenuli u akciju eliminacije potrebe za njom kroz sukcesivno uvođenje kotlova na pelet. Prvi takav kotao ugradićemo u zgradu Opštine koja se takođe grije iz Skerlićeve i sa njom, priključiti i zgradu Skupštine i nekoliko stambenih zgrada. Takve projekcije imamo na još nekoliko lokacija i nakon toga ćemo svesti na minimum potrebu za postojanjem najvećeg trovača pljevaljskog vazduha ili ga potpuno eliminisati”, rekao je Kovačević.

U cilju smanjenja zagađenja Opština finansira, navodi on, ugradnju termoizolacionih fasada, bravarije i kupovinu peći na pelet.

Kovačević očekuje da će u narednoj Vladi imati ozbiljnijeg partnera za realizaciju projekata, posebno u oblasti vodosnabdijevanja. “Naš plan je da sanacijom tri velika izvorišta, Breznica, Pliješ i Bogiševac, sa kojih se snabdijevaju Pljevlja vodom i izgradnjom tri tzv. fabrike vode na njima, kao i zamjenama dotrajale mreže, azbestnih cijevi, kao i eliminacijom nelegalnih priključaka, riješimo ovaj problem. Kapaciteti tri vodoizvorišta su dovoljni da odgovore potrebama grada. Oni nisu dovoljni ako se na jednom od njih, gubi i do 40 odsto potencijala na samoj kaptaži. Ove godine smo, i to zato što je to zavisilo samo od nas, završili fabriku na Bogiševcu. Za Breznicu i Pliješ čija sanacija je zavisila od Vlade nije urađeno ništa ili skoro ništa. Zato ćemo na ovim projektima insistirati i naredne godine”, rekao je.

Smatra da je rješavanje nataliteta u Pljevljima veoma kompleksno i da mjere koje Opština preduzima kroz svoje programe samo djelimično ublažavaju taj problem.

”Pljevljima prije svega trebaju kvalitetne saobraćajne veze sa gradovima u Crnoj Gori i regionu, kvalitetna i realna radna mjesta i stvaranje mogućnosti primjerenih razvijenim evropskim sredinama za svakog talentovanog i vrijednog mladog čovjeka”, rekao je Kovačević.

Gradonačelnik Pljevalja smatra da grad konačno treba da dobije zatvoreni bazen. “To ćemo, ili u saradnji sa budućom Vladom ili sami uz pomoć preduzeća sa sjedištem u Pljevljima morati uraditi. Već u koncipiranju kapitalnih projekata za budžet naredne godine učinićemo prve korake ka ostvarenju tog cilja”, rekao je Kovačević.

Gradsko područje je u prethodnom periodu, ističe on, značajno promijenilo izgled. “Centralno gradsko jezgro je kompletno revitalizovano. Uredili smo glavnu ulicu, ugradili novu javnu rasvjetu, postavili urbani mobilijar i potpuno rekonstruisali Trg 13. jul i Trg Đorđija Peruničića, što uz uređen park ispod Pošte postala zaokružena ambijentalna cjelina. Rješavali smo i probleme svih mjesnih zajednica, postavili desetine sportskih igrališta, a rješavali smo i ostala infrastrukturna pitanja. Čeka nas još dosta posla”, rekao je Kovačević.

Lokalna uprava, smatra on, može dosta da uradi na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta, za razvoj malog i srednjeg biznisa.

”Nezaposlenost ne smijemo rješavati populističkim pristupima kao što su oni kojima svjedočimo u prethodne dvije godine. Takav pristup koji je dominantno prisutan u energetskim kompanijama, RU, EPCG, CEDIS-u, bojim se ne samo da ne rješava problem nezaposlenosti već ozbiljno ugrožava i postojeću zaposlenost... Lokalna samouprava može dosta toga uraditi na stvaranja ambijenta za razvoj malog i srednjeg biznis davanjem direktne finansijske podrške, osnivanjem i infrastrukturnim opremanjem biznis zona uz njihovo besplatno ustupanje za investitore”, rekao je Kovačević.

Kovačević ističe i da je Opština za legalizaciju bespravno podignutih objekata predvidjela maksimalne popuste.

”Odluku o urbanoj sanaciji stvorene su mogućnosti legalizacije uz umanjenje za sve objekte u svim zonama za 30 odsto. Za bespravne objekte osnovnog stanovanja u svim zonama smanjuje se naknada za 50 odsto. Naknade za bespravne objekte osnovnog stanovanja i pomoćne objekte u sastavu osnovnog stanovanja vlasnik može plaćati u ratama na period do 20 godina ili sa povlasticom od 30 odsto za jednokratno plaćanje...”, rekao je Kovačević.

Smanjuju se porezi za poljoprivrednike

Na pitanje da li razmišljaju da oslobode poreza poljoprivredne proizvođače, Kovačević je odgovorio da je ove godine došlo do značajnog smanjena poreza na nepokretnosti na seoskom području. “Kroz smanjenje koeficijenta lokacije u zoni van granice DUP-a došlo je do smanjenja poreza za 75 odsto za objekte na seoskom području, dok je smanjenje poreza za registrovane poljoprivredne proizvođače čak 90 odsto”, rekao je on.

Bonus video: