MANS: Reklamiranje na Pinku opet bez cjenovnika, ogroman prostor za skriveno finansiranje iz inostranstva

Monitoring oglašavanja za lokalne izbore, koji sprovodi MANS, pokazuje da se za sada na televiziji Pink M reklamiraju liste koje predvode DF i Demokrate

4208 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na Televiziji Pink M se, već nekoliko dana, emituju blokovi političkog marketinga, ali nije poznato po kojoj cijeni političke partije zakupljuju taj prostor i da li su uslovi jednaki za sve učesnike izbora, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"Zahvaljujući stavu koji je Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) zauzela tokom kampanje za posljednje parlamentarne izbore iz 2020. godine, političke partije ponovo imaju mogućnost da se reklamiraju na televiziji Pink M, po cijenama i uslovima koji nisu dostupni javnosti. "Na ovoj televiziji se već nekoliko dana na svakih sat vremena emituju blokovi političkog marketinga u trajanju od po oko tri minuta, ali nije poznato po kojoj cijeni političke partije zakupljuju taj prostor i da li su uslovi jednaki za sve učesnike izbora jer na sajtu ASK-a nema cjenovnika koji se odnosi na zakup medijskog prostora na toj televiziji", saopštili su iz MANS-a.

Kazali su da takva praksa, imajući u vidu da je u pitanju televizija koji je registrovana van Crne Gore, otvara "ogroman prostor za skriveno finansiranje iz inostranstva".

"Tokom izbora 2020. godine, reklamni prostor na Pink M političkim partijama je prodavala kompanija 'Pink Media M'. Nakon prijave MANS-a da to ne radi u skladu sa zakonom i cjenovnikom, stav ASK-a je bio da ova kompanija nije ni dužna da objavi cjenovnik oglasa, jer po njihovom tumačenju ne pruža usluge medijskog oglašavanja.

"Umjesto da utvrdi da je nesumnjivo riječ o prodaji medijskog prostora za oglašavanje političkih partija u izbornoj kampanji, ASK se bavila utvrđivanjem da li je firma koja im je prodavala taj reklamni prostor i sama medij", dodali su iz MANS-a.

Kazali su da takve odluke ASK-a predstavljaju "proizvoljno i štetno" tumačenje zakonskih normi koje direktno utiče na transparentnost finansiranja izbornih kampanja, te da je sasvim sigurno da će imati svoj uticaj kada su u pitanju predstojeći lokalni izbori.

"Naime, sada se političke partije nesmetano reklamiraju na televiziji Pink M, a bez objavljenog cjenovnika ne postoji obaveza da se svim političkim subjektima ponude iste cijene i uslovi oglašavanja", ističu iz MANS-a.

Kazali su da monitoring oglašavanja za lokalne izbore, koji sprovodi ta NVO, pokazuje da se za sada na televiziji Pink M reklamiraju liste “Za Budućnost Crne Gore”, koju predvodi Demokratski front, i lista “Idemo ljudi”, koju predvodi Demokratska Crna Gora.

"Kako bi obezbijedili puno poštovanje zakona kojima se reguliše finansiranje izbornih kampanja, MANS ce ponovo podnijeti prijavu ASK-u i Savjetu te institucije sa zahtjevom da revidiraju stav koji sada direktno doprinosi kreiranju ogromnog prostora za manipulacije i nezakonito finansiranje izbora", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: