INTERVJU Šaranović: Poništićemo odluke protivne javnom interesu

Otvorićemo vrata Glavnog grada za sve građane, a mjesne zajednice će voditi upravo oni, kako one više nikada ne bi bile partijski punktovi bilo koje partije, kako su to bile dosad, kaže nosilac liste “Idemo ljudi” Danilo Šaranović

26081 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Nosilac koalicione izborne liste “Idemo ljudi” Danilo Šaranović najavio je da će nova vlast u Podgorici čiji će oni, kako smatra, biti stub, otvoriti vrata Glavnog grada za sve građane i da mjesne zajednice više neće biti partijski punktovi bilo koje partije.

Koaliciju čine Demokratska Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i Demos.

Da li i na koji način će Glavni grad pomoći siromašnim građanima s obzirom da se najavljuje veća ekonomska kriza?

Glavni grad će doživjeti suštinske promjene na svim nivoima, odmah nakon promjene vlasti. To znači punu okrenutost ka građanima, a ne ka klijentelističkim i tajkunskim mrežama, što je sinonim za aktuelnu vlast koju smjenjujemo za 10 dana. Nasuprot tome, promovisaćemo punu usmjerenost na svakog građanina Podgorice, a posebno na one kojima je podrška prijeko potrebna. Pristupićemo kreiranju posebnog fonda za pomoć ugroženim porodicama, ali će Glavni grad pružiti i posebnu podršku u vidu subvencioniranja komunalnih i ostalih usluga koje se u domenu gradske uprave.

Kako će gradske službe prestati da budu izborna baza vladajućih partija?

Gradske službe i preduzeća čiji je osnivač Glavni grad će u budućnosti funkcionisati u cilju pružanja najboljih usluga svim građanima Podgorice, a ne u svrhu bilo koje partije. To obećavamo građanima, a zaposleni u lokalnoj upravi će raditi u ambijentu koji garantuje punu političku nezavisnost, jer je to preduslov za postizanje maksimalne produktivnosti i onog što je misija svakog od njih, a to je da služe svakom građaninu Podgorice, a ne privilegovanim centrima moći.

Kako planirate da riješite urbanistički nered u Glavnom gradu?

Insistiraćemo i tražiti reviziju kompletne planske dokumentacije na teritoriji cijele Podgorice, i staviti van pravne snage sva planska dokumenta koja su protivna javnom interesu. Koalicija “IDEMO LJUDI” će biti najtvrđi garant da se prostor više nikada neće planirati u interesu građevinskih i tajkunskih profitera, koji je devastiran u većem dijelu urbanog gradskog područja. Idemo da Podgoricu razvijamo po mjeri modernog evropskog grada.

Sa kojim partijama biste, eventualno, pravili postizbornu koaliciju?

Sada je već izvjesno da će naša lista garantovati da će do političkih promjena doći i u Podgorici, nakon duže od 30 godina. To znači da u novoj vlasti neće biti mjesta bilo kome ko je štetio Podgorici, ali i njenom imidžu kao gradu koji će biti simbol civilizacijskih vrijednosti savremenog svijeta.

Šta koalicija čiji ste nosilac nudi građanima Podgorice i zbog čega bi trebalo da glasaju za vas?

Naša koalicija sa mnom na čelu nudi pruženu ruku svakom građaninu Podgorice, koji želi da zajedno sa nama čuva, ali i razvija grad isključivo po mjeri građanina, jer je građanin isključivi fokus naše politike. Ne dugujemo nikome ništa, osim građanima Podgorice, kojima dugujemo sve. To podrazumijeva punu samostalnost i imunost u odnosu na bilo koji centar moći, bilo iz svijeta politike ili svijeta kriminala. Sa tim Podgorica završava 23. oktobra. Sa druge strane, građani Podgorice znaju da su ljudi na našoj listi, koji su prepoznati kao ugledni i dokazani u svojim profesijama, oni koji će ispuniti sve ono što je naš program koji smo im ponudili, a koji sadrži rješenja za sve decenijama nagomilane probleme.

Koji su, prema Vašem mišljenju, glavni problemi u glavnom gradu?

Ključni problem su građevinska devastacija prostora, saobraćajna infrastruktura, kako u dijelu užeg gradskog jezgra, tako i u prigradskim naseljima, nedostajuće škole i vrtići. Pitanje gradskog prevoza se konačno mora riješiti na jedan održiv način, a jedan od prvih koraka biće tramvajska linija od Starog aerodroma do Tološa. Takođe se mora hitno rješavati pitanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, atmosferska i fekalna kanalizacija u većem dijelu grada, zamjena vodovodne mreže, kako građani pijaću vodu u 21. vijeku vijeku ne bi dobijali kroz kancerogene azbestne cijevi.

Ako osvojite vlast, šta će biti Vaši prvi koraci kako biste ubrzali razvoj Glavnog grada?

Prvi korak će biti depolitizacija svih segmenata gradske vlasti, gdje partijskim politikama na treba da bude mjesto. Otvorićemo vrata Glavnog grada za sve građane, a mjesne zajednice će voditi upravo oni, kako one više nikada ne bi bile partijski punktovi bilo koje partije, kako su to bile dosad. Budžet građana Podgorice biće svima jednako dostupan, na ravnopravnim osnovama, a biće omogućeno građanima da punopravno učestvuju u donošenju odluka koje se na njih odnose. Izgradićemo gradsku bolnicu, ukloniti postojeće biciklističke staze kako bismo rasteretili saobraćaj, i izgraditi novi sistem biciklističkih staza po mjeri svih učesnika u saobraćaju. Spojićemo Stari aerodrom sa ostatkom grada izgradnjom novog podvožnjaka kod Zmaj Jovine ulice, ali i naći rješenje za konačan početak gradnje Bulevara Vojislavljevića na Zabjelu. Rekonstruisaćemo gradski trg uz izgradnju novih garaža u centru grada, ali i zabraniti gradnju u okolini Gorice i Ljubovića. U najkraćem, vratićemo Podgoricu Podgorici i razvijati je po mjeri građanina.

Ponudili smo rješenja, znamo kako da ih realizujemo

Obećali smo dječije dodatke za svu djecu do 18. godine života – ispunili smo. Obećali smo besplatne udžbenike za sve osnovce – ispunili smo. Obećali smo naknade za majke – vratili smo ih. Obećali smo veće plate i penzije – povećali smo ih. Obećali smo veće staračke nadoknade – i njih smo povećali. Obećali smo podršku privredi usljed krize – pružili smo je. Tako će bit i ovog puta. Ponudili smo održiva rješenja, i znamo kako da ih realizujemo.

Bonus video: