Barjaktarović: Vratićemo mjesne zajednice u ruke građana

Kandidat za odbornika koalicije “Može Bar, može Crna Gora”, kazao je da će se zalagati za potpunu depolitizaciju mjesnih zajednica i transparentnost u radu jer građani nemaju jasnu sliku šta je uloga i svrha mjesne zajednice.

1651 pregleda 2 komentar(a)
Nebojša Barjaktarović, Foto: URA
Nebojša Barjaktarović, Foto: URA

“Uloga mjesnih zajednica, kao oblika udruživanja građana, na lokalnom nivou je zapostavljena i svedena na minimum" saopštio je kandidat za odbornika koalicije “Može Bar, može Crna Gora” Nebojša Barjaktarović.

U saopštenju se navodi da su "savjeti mjesnih zajednica u Baru su uglavnom politizovani i predstavljaju instrument u rukama političkih partija, prevashodno DPS-a”.

Barjaktarović ističe da mjesne zajednice djeluju kao politički predizborni štabovi te da je praktično nemoguće da građanin bez podrške lokanih političkih lidera uđe u rukovodstvo.

“Izbor predsjednika i savjeta mjesne zajednice se, umjesto direktnim biranjem od strane mještana MZ u skladu sa „Odlukom o mjesnim zajednicama“, vrši u lokalnom parlamentu na osnovu izbornih rezultata na lokalnim izborima”, navodi Barjaktarović.

Kako je kazao, zalagaće se za potpunu depolitizaciju mjesnih zajednica i transparentnost u radu jer građani nemaju jasnu sliku šta je uloga i svrha mjesne zajednice.

“Učinićemo sve da ojačamo građanski aktivizam kroz odluke gdje lokalno stanovništvo samo odlučuje o svojim potrebama i interesima za razvoj u oblastima uređenja naselja, stanovanja, lokalnog saobraćaja, kulture i zaštite životne sredine" ističe on.

"Probleme i viziju razvoja MZ treba da rješavaju i predlažu građani koji tu žive i koji su najbolje upoznati sa istim”, zaključuje Barjaktarović.

Bonus video: